Top News
1223 prikaza

Kim naredio vojsci: "Idite u polja i kradite kukuruz"

Kim Jong-un
REUTERS
Osim naredbe da kradu hranu, vojnicima je poručeno da je "rat blizu"

Izgladnjeli vojnici u Sjevernoj Koreji dobili su šokantnu naredbu da kradu kukuruz kako bi bili spremni za "rat koji je blizu". Prema pisanju agencija, zapovjednici vojske Kim Jong-una svojim su pothranjenim vojnicima dali dozvolu da kradu usjeve i hranu od osiromašenog stanovništva.

Iako se Pyongyang hvali kako ima moćnu vojsku, činjenica je da vojnici preživljavaju na 'tankim' porcijama hrane, a navodno dio pokradenih usjeva i sami namjeravaju prodavati po tržnicama kako bi zaradili novac za hranu.

Sjevernokorejska pješadija na paradi Razorni rat Top News Evo zašto Sjeverna Koreja toliko mrzi Ameriku

"Mladi vojnici koji su već iscrpljeni od konstantne gladi sve češće bježe iz vojske i kradu hranu čak i bez zapovjedi. Njihovi nadležni ih u tome potiču. Nekima su počeli prijetiti da moraju jesti hranu koju ukradu, jer ako budu mršavi kad počne rat, bit će teško kažnjeni", naveo je jedan izvor za Daily NK. 

Isti izvor navodi kako su stanovnici ogorčeni zbog ponašanja vojnika, ali i zbog toga što su i njihovi sinovi i muževi koji su u vojsci gladni i žedni.

Inače, situacija na korejskom poluotoku zadnjih je dana jako napeta, a na to je upozorio i Vladimir Putin.

"Provokacije, pritisak te vojna i uvredljiva retorika vode u slijepu ulicu", rekao je, dodajući kako je pogrešno i uzaludno očekivati da će "samo pritisak zaustaviti nuklearni i balistički program Pyongyanga".

Ruski predsjednik je ocijenio da je Korejski poluotok trenutačno "na rubu velikog sukoba", pozivajući još jednom da se pruži potpora smjernicama koje su predložili Moskva i Peking radi otklanjanja krize.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.