Top News
5018 prikaza

Kim se opet igra raketama. Imaju li Rusi išta s time?

Kim Jong Un
REUTERS
Na horizontu nema smirivanja niti želje za diplomatskim rješenjima, a ruska invazija Ukrajine i dalje će diktirati tempo globalnih vojnih djelovanja

Otkako je poluotok podijeljen 1945. godine, Sjeverna Koreja nije ovako otvoreno i snažno napala Južnu Koreju. Sjeverna Koreja ispalila je u srijedu najmanje 23 balistička projektila u more. Jedan je pao manje od 60 km od obale Južne Koreje, koja je uzvratila projektilima i izdala upozorenja za zračne napade. Predsjednik Južne Koreje, Yoon Suk-yeol, balistički udar Sjeverne Koreje nazvao je “teritorijalnim napadom”. Žestina napada ipak nije iznenadila.

Pet dana prije ovog udara Jean Mackenzie, dopisnica BBC-ja iz Seula, napisala je detaljnu analizu višemjesečnog pojačanog vojnog djelovanja Sjeverne Koreje i raščlanila moguće uzroke zbog kojih je Kim Jong-un počeo učestalo izdavati naloge za vojno djelovanje. Samo u zadnjih mjesec dana Sjeverna Koreja ispalila je raketu preko Japana, potom više balističkih projektila prema Južnoj Koreji, uz čiju granicu su letjeli i vojni zrakoplovi, koji su u more u demilitariziranoj zoni ispaljivali stotine komada municije. Prošli tjedan sjevernokorejski trgovački brod prešao je morsku granicu dvije zemlje, što je izazvalo pucnje upozorenja s obje strane.

Kim Jong Un nadgledao testiranje balističkih raketa | Author: REUTERS REUTERS

Tri su razloga, smatra Mackenzie, za pojačano djelovanje Sjeverne Koreje. Testiranje novog oružja, slanje političke poruke svijetu, prvenstveno SAD-u, te učvršćivanje lojalnosti sjevernokorejskog naroda režimu. Kim Jong-un, ističu politički analitičari, ne bi nikako ostao po strani nakon velikih vojnih vježbi SAD-a, Japana i Južne Koreje u posljednja dva mjeseca. Kim smatra kako se ove tri sile pripremaju za invaziju, a to povlači i detalj kojeg se svi pribojavaju. A to je moguće testiranje nuklearnog oružja pod palicom Kim Jong-una, prvi put u pet godina.

S obzirom na situaciju u Ukrajini, otvorene prijetnje Rusije nuklearnim oružjem, najave Sjeverne Koreje o testiranju čine se sve ostvarivijima. Još je lani Kim najavio petogodišnji plan razvoja oružja, a posljednji vojni manevri izgledaju kao vježbe vojske za nuklearno testiranje, piše Jean Mackenzie. Kim na sve usijanijoj globalnoj ratnoj sceni traži pažnju, a južnokorejski dužnosnici ističu kako nije dosad pokazivao ovaj stupanj agresije. Sjevernokorejski vođa još je u rujnu proglasio kako njegova zemlja ima nuklearno naoružanje, a SAD-u je prije zadnjeg udara poručio da će “oštro odgovoriti” na novu vojnu vježbu SAD-a i Južne Koreje. Istovremeno, SAD optužuju Sjevernu Koreju da Rusiju snabdijeva artiljerijom u ukrajinskom ratu. Na horizontu nema smirivanja niti želje za diplomatskim rješenjima, a ruska invazija Ukrajine i dalje će diktirati tempo globalnih vojnih djelovanja.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • BESTpartizan 15:19 04.Studeni 2022.

    Kim samo testira moze on i prema japanu kini jos nikog nije napao