Top News
4893 prikaza

Kninska kraljica ne boji se ni USKOK-a ni optužbi

Josipa Rimac
Hrvoje Jelavic (PIXSELL)
Josipa Rimac (35) bila je miljenica svih šefova. za gradonačelnicu ju je predložio Sanader. Jadranki Kosor poklonila je broš, Karamarko ju je angažirao...

Hrvatska ima dvije kraljice - kraljicu Balkana Kolindu Grabar Kitarović i kninsku kraljicu Josipu Rimac. Jedna plava, druga crna, obje zgodne i uspješne dobile su ove “titule” za neke više, a za druge manje zasluženo. 

Josipa Rimac | Author: Hrvoje Jelavic (PIXSELL) Hrvoje Jelavic (PIXSELL)

Osim podudarnosti u “titualama” (iako je predsjedničina mnogo šira), za obje političarke ovo je vrlo plodna godina. 

I dok je Kolinda Grabar Kitarović trijumfirala na predsjedničkim izborima, Josipa Rimac od lokalne političarke postala je glavna uzdanica HDZ-ove kampanje, gotovo vodeća karika u utrci za pobjedu. 

Rimac je prije ljeta imenovana direktoricom kampanje, i to je prvi put da je stranka 35-godišnjoj Josipi Rimac povjerila tako ozbiljan zadatak, a i prvi put da je ona uključena u jedno tako važno stranačko tijelo.

Mlada HDZ-ovka već je deset godina na čelu Knina i do sada nije bila nijednom poražena. Iako je uvijek bila zanimljiva medijima, s novom dužnošću postala je to još i više. 

To joj je donijelo i neke negativne napise, poput posljednjih u jednom tjedniku, a tiču se već poznate Uskokove istrage o njoj i njezinu suprugu. 

Naime, sumnjičili su je da je tražila da joj se omogući protuzakonito stjecanje vlasništva nad stambenim prostorom većim od onog koji bi joj pripao.

Uskok optužnicu još nije podnio, ali, kako piše Nacional, pojavili su se novi svjedoci koji idu u prilog tim optužbama.

Uskok bi uskoro morao donijeti rješenje hoće li podnijeti optužnicu protiv Rimac ili ne, ali ako se može suditi prema njezinu stavu, vrlo je moguće da je ne podnese. 

To više što je manje- više poznato da je Uskok vrlo neodlučan kad je u pitanju slučaj Rimac.

"Dat ću ostavku ako Uskok podnese optužnicu", rekla je još u svibnju HDZ-ova direktorica kampanje i tako svima neprijateljima začepila usta.

No iako je atraktivna medijima, o Rimac se ne zna mnogo, pa tako ni to da je još u veljači ove godine bila u Mladeži stranke. Na papiru to više nije, ali se i dalje, kaže, tako osjeća - kao da su joj 22...

Josipa Rimac | Author: Dusko Jaramaz (PIXSELL) Dusko Jaramaz (PIXSELL)

"Govorili su da neću moći, da ću odustati, da sam žrtveno janje, da ću izgorjeti. A ja sam znala da moram uspjeti. I tako sam s 25 godina postala najmlađa gradonačelnica u Hrvatskoj. Neki su mi davali šest mjeseci, neki i manje, a, eto, za oko mjesec dana napunit ću deset godina na ovoj časnoj dužnosti", rekla je Josipa Rimac koja se u HDZ učlanila sa samo 16 godina. 

Aktivan član HDZ-a i stranačkih tijela je od prvog dana. Iznosila je tako na raznim sjednicama, sastancima i skupovima svoje vizije, ideje i političke stavove. 

U to vrijeme predsjednik HDZ-a bio je Ivo Sanader. Istodobno, u stranci su postojali i oni koji su ga htjeli svrgnuti. 

Na čelu im je bio Ivić Pašalić, koji je 2002. godine, nakon neuspjelog pokušaja svrgavanja Sanadera, pokrenuo Hrvatski blok (HB).

Pašalić je imao iznimno jak ogranak u Kninu, te je HDZ morao biti originalan kako bi na nadolazećim lokalnim izborima nadmašio ovu novu desnu snagu.

"Pojavila se ideja da kandidat za gradonačelnika bude netko mlad, netko tko može ujediniti sve. Među nekoliko imena, bilo je i moje ime. Nije to bila laka odluka, ni onima u stranci koji su me birali kao kandidatkinju, a ni meni. Ali kad je napokon odlučeno da ću to biti ja, znala sam da preuzimam veliku odgovornost. No ni blizu nisam bila svjesna što preuzimam", prisjetila se Rimac. 

U prvom mandatu sklopila je, kako sama kaže, nemoguću koaliciju - HDZHB- HSP - kako bi u gradskom vijeću mogli imati većinu da bi već u drugoj polovici tog mandata, svi su bili članovi HDZ-a.

Govoreći o svom političkom djelovanju, Rimac posebno ističe humanitarni rad, koji se veže uz njezinu karijeru prije politike.

Josipa Rimac | Author: Goran Stanzl (PIXSELL) Goran Stanzl (PIXSELL)

"Kako sam ja sve u životu napravila brzo i netipično, tako sam odmah nakon srednje škole, već s 18 godina počela raditi u Crvenom križu u Kninu. Ondje sam i volontirala tijekom srednje škole te smo išli na natjecanja iz prve pomoći. Ta moja ekipa bila je prepoznatljiva po humanitarnom radu", govori Rimac. 

Iako je povremeno zbog fakultetskih obveza pauzirala s radom u Crvenom križu, sve je, hvali se, stigla odraditi pa tako i postati najmlađa ravnateljica Gradskog društva Crvenog križa Knin - u dobi od 20 godina.

"Kako je Knin grad u koji su se doselili mnogi iz susjedne BiH te ostatka Hrvatske, grad u koji su se vratili prognani Hrvati i pripadnici srpske nacionalne manjine, kroz svoj sam humanitarni rad upoznala sve njihove različitosti. Ne samo u vjerskom i nacionalnom smislu nego i u kulturi življenja, tradiciji, običajima... Trudila sam se ujediniti te različitosti", govori gradonačelnica koja je nedavno naišla na osudu javnosti nakon što je tada još kandidatkinji, a danas predsjednici RH Kolindi Grabar Kitarović darovala zastavu s kninske tvrđave.

"Neka visi na Pantovčaku kao simbol naše HDZ - ovske hrvatske pobjede", rekla je tada Rimac.

Oštre kritike stizale su iz Sabora, a Rimac im je poručila: 

"Valjda kao gradonačelnica mogu pokloniti zastavu kome hoću!"

Među onima koji su je napali bila je i Jadranka Kosor. Ona ju je, rekla je Rimac jednom, ljudski povrijedila.

Kao gradonačelnica darovala joj je broš s motivom kninske tvrđave, tj. krune kralja Zvonimira i kninske zastave.

"A ona mi ga je je, kad sam se svrstala uz Tomislava Karamarka na unutarstranačkim izborima, vratila poštom, u paketu", rekla je u jednom intervjuu Večernjem listu Josipa Rimac, koja je nedugo nakon Karamarkove pobjede i sama izabrana u predsjedništvo HDZ- a. 

Josipa Rimac | Author: Ivana Ivanović (PIXSELL) Ivana Ivanović (PIXSELL)

Kosor nije ostala dužna. Za unutarstranačke izbore stavila je taj isti broš i tako joj vratila.

Iako si je u politici priskrbila i neprijatelje, Rimac kaže kako je na njezinoj listi i te kako više prijatelja.

Kroz politiku upoznala je i mnoge ljude koji nisu političari te su u međuvremenu postali suradnici, ali i veliki prijatelji.

"Imala sam situaciju u kojoj mi je jedna žena, koja je bila nadzorni inženjer na jednom važnom objektu, od noćne more postala najbolja prijateljica. Zove se Buga. Ponosne smo na sve što smo zajedno izgradile", kaže mlada gradonačelnica.

Posebno je prijateljstvo izgradila i s drugim kolegama gradonačelnicima i gradonačelnicama. - S njima se najbolje razumijem, i tu nema rivalstva. Jedni smo drugima potpora.

S nekima od njih vežu me posebna prijateljstva. U politici je bilo i ima sjajnih ljudi, ali jedan je bio vizionar - dr. Franjo Tuđman za mene je uzor - govori prisjećajući se ratnih godina i ističući kako joj je rat ukrao bezbrižno djetinjstvo.

Josipa se rodila kao peto i posljednje dijete, peta kći u obitelji Čulina. Rođena je u svojoj kući u Lukaru, 15-ak kilometara od Knina.

Sa svoje četiri sestre je i dandanas nerazdvojna, a kaže da je prati priča kako nosi očevo ime jer je za njega kao sin.

"Moram priznati da imam najveći utjecaj na njega, ali i on na mene. Uvijek promislim što bi otac rekao na moje odluke, na moje poteze. Nosim i njegov gen da se ništa u životu ne postiže bez muke i truda", govori Rimac, koja je za vrijeme osnovne škole bila odvojena od roditelja, a to ju je naučilo disciplini, radu i redu. 

Roditelji su živjeli u Lukaru, a kćerima su u Kninu sagradili kuću kako bi se mogle nesmetano školovati. Kad su starije sestre krenule u srednju školu, u Knin su se doselile i mlađe, uključujući i šestogodišnju Josipu.

Josipa Rimac | Author: Hrvoje Jelavic (PIXSELL) Hrvoje Jelavic (PIXSELL)

"Bila sam odvojena od roditelja, ali to me naučilo disciplini, radu i redu. Iako su mi nedostajali, danas znam da su me tako učinili samostalnijom, ali i povezali sa sestrama", zaključuje.

Uz sestre je već s pet godina naučila čitati i pisati. Iščekujući prve školske dane, bila je neopisivo uzbuđena. Razmišljala je kako će u školske klupe sjesti potpuno spremna.

"Ali ubrzo su zavladali šok i razočaranje. Naime, prvog dana škole, dobila sam čestitku za sretan početak, koju nisam znala pročitati. Umjesto latinice, pismo koje se koristilo u Kninu bila je ćirilica. A ja ta slova nisam znala. Isprva nisam htjela ići u školu, ali ostala sam. I svladala ćirilicu", ističe.

Ipak, došle su godine kad je više nije trebala. Njezina obitelj Knin je morala napustiti 1990.

"Ne nosim lijepe uspomene iz tog vremena. Zbog rata i progonstva, promijenila sam pet osnovnih škola i dvije srednje. Obitelj je bila razdvojena tri godine. Otac je bio zatočen u zloglasnom kninskom zatvoru", s tugom se prisjeća teških vremena.

U svoj grad vratili su se odmah nakon Oluje. Srednju školu, ekonomsku, ipak je završila u Kninu. U to vrijeme upoznala je danas joj najbliže ljude.

"Moje prijateljice, kume koje su mi, kao i sestre poseban oslonac, ali i moje najveće kritičarke. Njima pridružujem i moju najbolju prijateljicu iz djetinjstva od koje me nisu odvojili ni prognanstvo, ni kilometri ni karijera", kaže Rimac, koja ove godine, uz jubilarnih deset godina gradonačelničke dužnosti, slavi i 15 godina braka.

"Tko bi rekao, a ja se osjećam kao da su mi 22", komentira Rimac jubilarne godišnjice.

"Suprugu Danijelu dugujem posebno odličje za izdržljivost", rekla je jednom prilikom. 

Josipa i Danijel imaju kćer Katju (13), koja je naučila na majčine obveze. Rimac, naime, kako sama kaže, dan započinje u 6.30, dok se kući vraća oko 22 sata. Ponekad i kasnije.

Josipa Rimac | Author: Dino Stanin (PIXSELL) Dino Stanin (PIXSELL)

"Katja je već samostalna. Naučila je na moja izbivanja. Ali tu je i tetka, jer živimo u istoj kući. Tetka je spasitelj kad nema mame, a i osjetno je popustljivija nego ja", opisala je jednom Josipa i pojasnila kako je obiteljski dio odlično organizirala zahvaljujući sestrama i kumama, pri čemu, naglasila je, Katji nema popuštanja.

Progovorila je tada i o svojim hobijima. Kad uhvati vremena, kaže, uživa u uređenju okućnice i kuhanju. Posljednjih se mjeseci tome, rekla nam je nedavno, i nije mogla baš previše posvetiti.

"Ovo je godina u kojoj zatvaram sve velike projekte, ali i godina u kojoj smo otvorili najveći projekt uređenja kninske tvrđave i stare jezgre. Kako se bliži 20. obljetnica Oluje, treba završiti 21 gradilište, da sve bude spremno za proslavu. Sva su važna, ali ipak tri su najvažnija. Rokovi nam nisu baš naklonjeni, ali zahvaljujući sjajnoj ekipi posebno zamjenicima i izvođačima, uspjet ćemo. Ili da kažem moramo stići. Uz tekuće obveze i stranački angažman, gradilišta su mi drugi ured. No kad imate tim koji želi stvarati, ništa nije teško. A ja to imam", rekla je Rimac uoči 20. obljetnice Oluje.

Sada kad je proslava prošla obveza je sve više, jer bliže se parlamentarni izbori, za koje joj je šef stranke Tomislav Karamarko dao potpuno povjerenje. 

Za to vrijeme Rimac će vjerojatno morati pričekati i s nastavkom svoje edukacije. 

Naime, ona je prije dvije godine upisala diplomski stručni studij Menadžment održivog razvoja turizma na zagrebačkom Veleučilištu Vern.

Josipa Rimac | Author: Hrvoje Jelavic (PIXSELL) Hrvoje Jelavic (PIXSELL)

Prije toga stekla je zvanje prvostupnice poslovne ekonomije na zagrebačkom Libertasu, dok je u Splitu 2004. godine završila stručni studij ekonomije. 

Bilo je to u doba kad je bila ravnateljica Crvenog križa te je paralelno studirala.

"Nisam posustajala. Pa ni danas ne mislim da sam završila sa školovanjem. Sigurno ću nastaviti dalje i to već ove jeseni. Usavršavanje uz rad poseban mi je gušt", ambiciozno poručuje, dodajući kako joj je od rođenja bilo važno dokazati da zna, može i hoće.

"Cilj mi je biti najbolja u svemu čega se uhvatim", zaključuje Rimac kojoj je životni moto da se uz osmijeh lakše rješavaju problemi i zato se uvijek smije. 

Hoće li se smijati i ako Uskok podnese optužnicu, trebalo bi se uskoro znati....

Ne dođe li do podnošenja optužnice, Josipa Rimac mogla bi se, pobijedi li HDZ na izborima, naći i u nacionalnoj izvršnoj vlasti. To se zasad tek nagađa, ali činjenica je da ona to nije opovrgla.

"Vidjet će se", rekla je nedavno. 

Obavi li kao direktorica kampanje zadovoljavajući, ili još bolje kvalitetan posao, nema sumnje, smatraju upućeni, da će je Karamarko nagraditi.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.