Top News
80835 prikaza

Kolinda opet lupeta: Nije se smjelo reći Hrvatsko zagorje

Kolinda Grabar Kitarović
Davor Puklavec/PIXSELL
Još je rekla da se u doba nastanka pjesme iz '97. nije smjela spominjati Hrvatska i još puno toga

I opet se Kolindi Grabar Kitarović dogodilo da je sasvim promašila s nekim od argumenata o razmjerima progona Hrvata u SFR Jugoslaviji. Ovaj put to je napravila za posjeta Krapini uoči 54. Festivala kajkavskih popevki.

"Moja šefica kabineta koja je danas ovdje je Zagorka i ona uvijek inzistira da se dolazi ne samo na Festival već i da se što više posjećuje Zagorje i zato ćemo ju danas staviti u središte pozornosti i da otpjevate onu prekrasnu popevku 'Došel bum doma, sel si bum pod brajde', koju smo pjevali s vojnicima u Afganistanu, jer je to jedna od popevki koje su nastale u onim vremenima kada se nije smjela spominjati Hrvatska, Hrvatsko zagorje, domovina, bregi, zipka u kojoj domovina spi", prenio je Zagorje.com njenu izjavu.

A izjava je opet uzburkala duhove; od urnebesnih reakcija do zgražanja, zato što je pjesma "Pod brajde" Rajka Suhodolčana u ZAMP-u zavedena kao nastala 1999. Kako ne bi ostalo nimalo mjesta ikakvoj zabuni, Ivan Pandžić iz 24sata pitao je osobno Suhodolčana kad je pjesma nastala.

"Pjesma 'Pod brajde' je nastala krajem 1997. godine ili 1998. godine i ja sam autor i glazbe i teksta", odgovorio mu je autor pjesme.

Što se ostalih predsjedničinih navoda tiče o tome da se u SFR Jugoslaviji nije smjelo spominjati niti Hrvatsko zagorje, domovinu, brege i slično, nju demantira nepregledno mnoštvo pjesama, čak i kad se govori samo o glazbenoj baštini. "Ja sem Varaždinec" jedna je od najstarijih popevki koje su zagorski školarci uredno izvodili na raznim priredbama tijekom desetljeća života u socijalističkoj Jugoslaviji.

Kolinda Grabar Kitarović Nepopularna Top News Kolindi rejting pada - a da se prestane blamirati?

Kako joj je palo na pamet govoriti na ovakav način baš o Hrvatskom zagorju, teško je odgonetnuti, jer je u tom dijelu Hrvatske rođen Josip Broz Tito. Opet nepregledni niz knjiga, udžbenika, članaka po novinama i časopisima desetljećima su tijekom SFR Jugoslavije navodili da je Tito "rođen 1892. godine, 7. svibnja, u siromašnoj seljačkoj obitelji u Hrvatskom zagorju u Kumrovcu, kao sedmo od  petnaestoro djece Franje i Marije Broz rođene Javeršek...".

Između ostalih, portal Lupiga već je objavljivao dokaze da se sam Tito izjašnjavao kao Hrvat, u prvom redu to se vidi iz vjenčanog lista iz 1952. s Jovankom Budisavljević, gdje crno na bijelo stoji "Hrvat" pod nacionalnost. Iste godine Vladimiru Dedijeru ovako je govorio: "Mene su čak zadirkivali zbog toga što sam Hrvat i što želim pobjedu Srbije i drugih balkanskih naroda."

Bilo je to dijelom razgovora u kojem se prisjećao 1912., kad je bio star 20 godina, i Balkanskih ratova.

Kolindi Grabar Kitarović još bi se i moglo oprostiti što u predsjedničkoj kampanji cilja na najjeftinije poene kod narodnih masa. Takav je slučaj sada u Krapini bio, primjerice, kad je, između redova se hvaleći kako je isprobala padobran, rekla: "Kak' je to teško!"

Vrlo je neobično da se izrazito kajkavskim izrazom "kak'" baš u Krapini našla koristiti predsjednica koja je inače rođena Riječanka i nikada u životu nije živjela u Hrvatskom zagorju. Ali, kad je riječ o njenom korištenju povijesnih izmišljotina, ponekad suludih, tu bi predsjednica definitivno morala potražiti nekakvu mjeru.

Čak i za strane medije znala je pričati kasnije raskrinkane besmislice o "jogurtu kojega nije bilo u SFR Jugoslaviji" ili o tome da se išlo u zatvor ako bi čovjek samo rekao da je Hrvat. Uzmimo popis stanovništva iz SFR Jugoslavije iz 1981. U njemu stoji da je od oko 22,5 milijuna stanovnika Jugoslavije, Hrvata bilo, odnosno tako se izjasnilo, 4,428.005.

Kolinda Grabar Kitarović i Ivan Penava O korupciji šuti Top News Kolinda preko ćirilice i migranata traži novi mandat

Hrvatima se čak u užoj Srbiji izjasnilo čak 31.447 državljana SFRJ i u svjetlu izjava predsjednice RH, neobično je kako nema nikakvog traga u povijesti da su vlasti SFRJ potrpale u zatvore tih 4,5 milijuna ljudi. Ili barem onih 30-ak tisuća u srcu tadašnjeg užeg dijela SR Srbije.

Što se jogurta tiče, Faktograf.hr i mnogi drugi prije godinu dana iznosili su opet nepregledno mnoštvo članaka iz 60-ih, 70-ih, 80-ih i službenih statistika proizvodnje u SFR Jugoslaviji, iz čega se vidjelo da mljekarska industrija cvjeta, pa tako da cvjeta i veliki spektar različitih mliječnih proizvoda, od čega mnoštvo različitih voćnih jogurta u velikim količinama.

U konačnici, kako se može vidjeti iz kompilacije "S pesmom i igrom kroz Jugoslaviju" RTB-a iz 1977. Kvartet Studio izveo je "Vužgi, vužgi" i "Zato braćo pime ga", gdje se, kako znamo, tradicionalno pjeva: "... kaj nije to navada Hrvatskog zagorja".

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • sexy_trubadur 15:03 22.Rujan 2019.

    e mradi ,,ostao si sam da vrsis popagandu ,,jel ?razumjemo mi tebe ,,pokusavas na posten nacin odraditi za sta si placen ,posteno od tebe ,,ali na drugu stranu kaze da si spreman na sve samo da ti se plati , ... prikaži još! , kako bilo bilo ,zalosno je da ne vidis sta radis ovoj drzavi i ovom narodu

  • mradi2019 01:56 18.Rujan 2019.

    Jer svijet se mijenja iz trenutka u trenutak, NATO više nije jak kao što je bio a i dok bi reagirao da zaštiti RH, prvi udar SRBIJE koja ima i imat će uvijek podršku i Rusije i Kine bio bi ... prikaži još! izuzetno štetan ako nebi bio odbijen i izgubljena područja bi bilo izrazito teško ako ne i NEMOGUĆE VRATITI, stoga, naoružati se i obučiti vojsku tako da pokušaju li nešto mogu samo NATRAG i još im uzeti 20-tak km teritorija što je dozvoljeno preventive radi, a vjerujte sa SRBIJOM će UVIJEK biti problem !!!

  • mradi2019 01:49 18.Rujan 2019.

    A tu je i pitanje naoružavanja RH koje se mora HITNO ali HITNOOO poboljšavati jer nas povijest uči (a povijest je učiteljica života ), da RH MORA,ali MORA imati jaku i moderno i opremljenu i obučenu vojsku, pogotovo zbog našeg ... prikaži još! VJEČNO IMPERIJALNO ORJENTIRANOG SUSJEDA SRBIJU !!!!!!!!!! Dakle, NOVI ali NOVI avioni minimalno 4. klase, novi raketni PZO sustavi, novi tenkovi itd. itd. itd. Jer iako smo i članiva NATO pakta i EU, treba se voditi onom dobrom starom---uzdaj se u se i u svoje kljuse !!!!