Top News
6397 prikaza

Kolindini grijesi: Kako je razbjesnila Ružu i Bujanca?

Kolinda, Bujanec i Ruža Tomašić
PIXSELL
Bivši prijatelji sada su našli na suprotstavljenim stranima i čini se da će njihov rati imati velike posljedice

Kolinda Grabar Kitarović baš jako želi drugi mandat na Pantovčaku. Upućeni govore da je zbog toga prestala s napadima na premijera, da je zbog toga riješila se određenih savjetnika i smirila svoje javne istupe. Međutim, upravo zbog toga počela je gubiti odanost desnice. Sudeći prema sve otvorenijim istupima njihovih lidera, izgubila je političku podršku svih stranaka koje su nekad zdušno tjerale vodu na Kolindnin mlin.

Pomalo je fascinantno gledati što sve zamjeraju aktualnoj hrvatskoj predsjednici. Neće proliti niti kap tinte na njena predizborna obećanja o hrvatskom prosperitetu ili barem o preseljenju rezidenciju u Visoku ulicu. 

"Osim skakanja u dresu, nije napravila ništa konkretno. Istanbulska konvencija, Marakeški sporazum, dolazak Vučića u Hrvatsku, sve su to greške koje nije smjela napraviti. Ona je jako dobro kamuflirala svoje stavove o tome kako bi prevarila desno biračko tijelo", ispričao je Hrvoje Zekanović iz HRAST-a za Jutarnji.

Vjerojatno najpopularnija hrvatska desničarka, Ruža Tomašić, je nakon europskih izbora s pravom zauzela stav da ona može presuditi o novom ili starom predsjedniku. "Predsjednica je skrenula ulijevo. Sretno joj bilo ako se želi njima dodvoravati. Zamjeram joj što je neke udruge branitelja i udovica branitelja nazvala marginalcima", kazala je Tomašićka Jutarnjem.

Mislav Kolakušić, Anto Nobilo i Miroslav Škoro Uskoro masakr Top News Na Kolindu jurišaju sektaši i njeni bivši prijatelji

Željko Sačić, popularni umirovljeni general, ponovio je Ružine stavove govoreći da je predsjednica skrenula ulijevo i savjetovao je Kolindi da odustane od kandidature jer bez glasova Suverenista neće ući u drugi krug.

Veliko iznenađenje zadnje ankete za predsjedničke izbore, koju je objavio HRT iznjedrilo je novog kandidata, koji je odmah skočio na treće mjesto sa skoro 10 posto potpore. Riječ je o popularnom pjevaču Miroslavu Škori čije je pojavljivanje na tako visokom mjestu (debelo je prestigao Daliju Orešković) vrlo brzo potaklo pitanja - tko ga gura?

Prema pisanju nekih medija iza njega stoji desna struja, što je tvrdnja koju je potkrijepio Velimir Bujanec, koji se odmah nakon ankete oglasio na svom profilu na Facebooku s pitanjem: A što će tek biti ako objavi kandidaturu?

No, to nije prvi put da Bujanec otvoreno poziva Škoru, a to je prvi put učinio krajem travnja kada je opet na Facebooku proveo anketu za koga bi ljudi glasali: Škoru ili Kolindu Grabar Kitarović. Ne treba čuditi da je u njegovoj anketi pobijedio Miroslav Škoro, obzirom da su uglavnom glasali njegovi fanovi na Facebooku, koji skupa s Bujancem ne podržavaju Kolindu Grabar Kitarović kao nekada, prije nego je s Pantovčaka potjerala Matu Radeljića, pa tako ni te rezultate ne treba uzimati ozbiljno, ali svakako potvrđuju teorije da će Kolinda na predsjedničkim izborima zaista ostati bez velikog dijela desnih glasača.

Hrvoje Niče, šef HSP AS-a, potvrdio je da bi oni podržali čak i Škoru. "Možda je paradoks, ali uvjeren sam da bi on, kao čovjek s estredae, vradio ozbiljnost u politiku s obzirom na to da je Grabar-Kitarović estradizirala funkciju predsjednika", uvjeren je on.

Tako je pripremljen teren za Škorinu kandidaturu. Ima medijskog prijatelja u Bujancu, ima političke prijatelje u Suverenistima, a ima i volju za kandidaturom. 

Sve za glasove Top News Kolinda, Tomo, Zoki i Plenki - svi se uvlačili ustašluku

Mi više ne znamo tko je prava Kolinda. Pokušavamo je opravdati, ali znamo da nije subinteligentna i da nije nestabilna pa ostaje samo vjerovati da je odlična glumica. Zavarala nas je dobro, ali karma je zeznuta pa bi joj se sve to moglo obiti o glavu, ispričao nam je nedavno zaista vidno uzrujan i razočaran sugovornik blizak desnici, čovjek koji ju je do nedavno veličao.

Tko je prava Kolinda Grabar Kitarović, žena kojoj je pozdrav "Za dom spremni" stari hrvatski pozdrav ili žena koja se ograđuje od te svoje izjave, izrečene 2017., pripisujući sve jednom od svojih savjetnika? Express je, još tamo u velječi, razgovarao s nekoliko sugovornika bliskih predsjednici, ali i desnici te pokušao rekonstruirati što se događalo s predsjednicom Kolindom Grabar Kitarović kad je u izbornoj godini krenula s promjenom retorike s kojom je pobijedila na izborima početkom 2015. godine.

"Predsjednica je u kampanji išla s tezama s kojima je i dobila izbore, a to su obećanja da će maknuti bistu Josipa Broza Tita s Pantovčaka, a na pitanje novinara u sučeljavanju s Ivom Josipovićem što bi napravila da je na stadionu u trenutku kad se skandira 'Za dom spremni' odgovorila je da ne bi napustila stadion, a Josipović je tad rekao da bi ustao i otišao. S tim i takvim tezama ona je dobila izbore, ne zbog toga što je obećavala bogatu i lijepu Hrvatsku. Imala je jasne ideološke stavove", ispričao nam je naš sugovornik uvjeren da je predsjednica učinila harakiri rekavši da je 2017., kad je rekla da je 'Za dom spremni' stari hrvatski pozdrav, učinila to jer je slušala savjetnika, no da zapravo to danas ne misli te se ograđuje od svega.

Desnica je nakon toga doslovno uzavrela. To je, ispričali su nam njeni pripadnici, kap koja je prelila čašu. Veza između predsjednice i desnice već je bila napukla kad je smijenila savjetnika za unutarnju politiku Matu Radeljića, inače iznimno bliskog desnici, ali time je zadala završni udarac.

Zdravko Mamić Mišje rupe Top News Ovo je 7 planova kako će se Mamić spasiti od Lepoglave

"Kolinda je napravila radikalan zaokret od svoje politike ogradivši se od svoje izjave da je 'Za dom spremni' stari hrvatski pozdrav, nespretno svalivši sve na bezimenog savjetnika. No još veću grešku učinila je što nije u svojoj izjavi rekla da ipak izuzima pripadnike HOS-a, koji su u Domovinskom ratu pod tim pozdravom dali život. E tu je izgubila branitelje i sve one koji su joj dali glas na prošlim izborima. Desnica se sada, pak, ograđuje od nje", uvjeren je naš sugovornik.

"Osim toga ona tijekom cijelog mandata upozorava da se previše bavimo prošlošću i ideološkim pitanjima te da naglasak treba biti na demografiji."

O Mati Radeljiću, pak, nitko iz Ureda predsjednice nije htio govoriti, no zato je bivši djelatnik Ureda sam odlučio progovoriti za Express, vidno iznerviran onime što u javnosti izjavljuje bivši kolega, Radeljić.

"Razlog mog odlaska, između ostalog, bio je Mate Radeljić, koji se nije lijepo odnosio prema kolegama. Sjećam se jednoga kolegija kad je izjavio da kad bi on dobio otkaz da bi svakodnevno pisao protiv svog šefa. Svi smo to tad shvatili kao prijetnju", kazao nam je bivši djelatnik Ureda predsjednice i dodaje kako se nada da on shvaća da nakon svega što je učinio za njega nema povratka na Pantovčak.

"Ne možete vjerovati kakvi su mlaki dočeci u Zagrebu na obljetnicama osnutaka organizacija. Sve se bojim da su to izgubljeni izbori i da je Kolinda pogriješila kad je u zadnjoj godini mandata krenula sa zaokretom politike na kojoj je dobila izbore. Birači će njenu politiku izjednačiti s Vladinom i tu ona gubi. To nije smjela napraviti, a zašto je to učinila samo ona zna. I Plenković", govori nam naš sugovornik iz HDZ-a.

No oni bliski predsjednici ističu da je ona retoriku promijenila pola godine prije nego li će Mate Radeljić otići s mjesta savjetnika. To je počelo sredinom prošle godine, retorika je tada ublažena kao i kritike prema Vladi jer je predsjednica vidjela da Vlada čini nešto po pitanju demografije. Pogledali su njen program, uzeli u obzir i krenuli su mijenjati stvari. No, predsjednica i dalje kritizira Vladu, ali drugačijim rječnikom. Njoj je važno da surađuju kvalitetno u interesu države- govori nam sugovornik blizak predsjednici.

Sugovornik s onog dijela desnice koja je do jučer obožavala Kolindu, a danas je smatra izdajnicom, kaže kako ona ovaj zaokret ne radi zbog drugog mandata.

"Njoj je stalo do američke karijere ako izgubi mandat. Ona bi otišla tamo, gore je lovica, ugodan život, može dobiti puno novca. Zato toliko inzistira na doktoratu a i na ovom 'antifašističkom' zaokretu. To je njena agenda... Predsjednica je odricanjem od pozdrava navukla na se bijes tog dijela scene, izvlačeći se na to kako su joj to rekli neki savjetnici, no s tim je otvorila novu zamku. Predsjednica je magistra političkih znanosti koja brani doktorat. Mogla je nazvati i Brunu Esih, svoju izaslanicu na Bleiburgu, ili pitati dr. Zlatka Hasanbegovića, koji joj je odmah mogao reći da je riječ isključivo o ustaškom pozdravu. On to sigurno dobro zna jer je povjesničar. Ograđivanjem od tog pozdrava, Kolinda se ogradila i od nas", izjavio je u "Bujici" na Z1 Anto Đapić, ratni načelnik Stožera HOS-a.

Međutim, možemo reći da je Kolindin razvod s desnicom počeo tijekom posjeta Aleksandra Vučića Hrvatskoj. Njih dvoje su dugo pregovarali o sastanku, a od toga je profitirao samo srpski predsjednik. Hrvatska predsjednica shvatila je to tek mjesecima kasnije kad su joj to počeli predbacivati desničari. "Uložila sam politički kapital u poboljšanje odnosa sa Srbijom, ali nisam sretna zbog zapaljive retorike koja dolazi s druge strane", izjavila je predsjednica u rujnu prošle godine. Nedugo prije toga je Vučić usporedio Hrvatsku i nacističku Njemačku riječima da je "Hitler htio svijet bez Židova, a Hrvatska je željela Hrvatsku bez Srba".

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.