Top News
6541 prikaza

Kolindin čovjek: S Pantovčaka za Karamarka ruši Vladu

Mate Radeljić
Sanjin Strukić (PIXSELL)
Neslužbeno se već godinu dana od insajdera čuje da predsjedničin glavni savjetnik stalno potencira sukobe između Kolinde Grabar Kitarović i Vlade

Marakeški sporazum je najobičniji popis mjera, neobvezujući je i nije nikakav sporazum da bi ga članice UN-a morale jedna po jedna ratificirati. Recimo, to je popis lijepih želja iz UN-a o "urednim i regularnim migracijama". Pa kada oko takvog nečega izbije cirkus kao posljednji sukob između Pantovčaka i Banskih dvora, preciznije, između predsjednice i ministrice vanjskih poslova, mnogi se građanin zapita kome takve ludorije u ovakvoj Hrvatskoj trebaju?

Nagađanja je bilo i ranije, samo što se sada oglasio sam Gordan Jandroković, HDZ-ov predsjednik Sabora, čovjek koji se u posljednje vrijeme prometnuo u onoga koji javno istupa s ključnim obavijestima iz kojih se iščitava stav stranke i Vlade po nekom pitanju. Jutarnji list sada je prenio njegovu izjavu iz koje svašta proizlazi.

Andrej Plenković i Kolinda Grabar Kitarović Marakeš Top News Zašto Kolinda ratuje protiv Plenkija zbog - migranata?

"Tko je taj i koji su krugovi što generiraju te vrste prijepora? Netko te sukobe namjerno generira i pokušava izazvati sukob između predsjednice i Ministarstva vanjskih i europskih poslova. Trebamo utvrditi tko to radi, zašto to radi i koje su mu namjere", rekao je Jandroković.

Kontekst je bio takav da nije bila riječ samo o sukobu oko "Marakeša", nego i o Istanbulskoj konvenciji, o temama za koje je Jandroković rekao da nisu takve vrste da bi trebale izazivati takve sukobe. Tu je on potpuno u pravu, posebno u slučaju Marakeškog sporazuma, zapravo neobvezujućeg dokumenta koji uopće nije sporazum. Jandroković nije htio otkriti na koga misli kao na "generatora sukoba između Pantovčaka i Banskih dvora".

"Možemo pretpostaviti, ali u ovom trenutku neću o tome govoriti", rekao je.

No, niz istaknutih HDZ-ovaca, upitanih o kome bi mogla biti riječ, svi do jednog su rekli da to mora biti Mate Radeljić, glavni savjetnik Kolinde Grabar Kitarović, savjetnik koji je trenutno najduže na Pantovčaku. Rekli su i to da sada, nakon što je Jandroković "pustio lopticu" u politički javni prostor, stvar ne može stati, morat će se istražiti i otkriti taj "generator sukoba". Jandroković je točno tako, uostalom, i rekao. Vrh Vlade očito tome namjerava stati na kraj.

Mate Radeljić, Kolinda Grabar Kitarović | Author: Dino Stanin/PIXSELL Dino Stanin/PIXSELL

Teorija o Mati Radeljiću savršeno se uklapa u informacije do kojih su Express i 24sata u nekoliko navrata dolazili o njemu kao o izvoru sukoba, namjerno izazvanih, redom ozbiljno remetilačkih, kako su navodili naši izvori. Kada je prije tjedan dana Nacional izašao s tvrdnjama da je Radeljić upleten u aferu koja "jako nalikuje aferi SMS", spominjalo se da je drugi upleteni u aferu Vlado Galić, Radeljićev kolega u Uredu predsjednice.

Tada je Express podsjetio na izjavu izvjesnog HDZ-ovca s istaknutih pozicija u stranci iz svibnja o potpunoj "mini" koju je Radeljić navodno podmetnuo u odnosima Pantovčak – Banski dvori. Osoba koja je inzistirala da ostane anonimna, otkrila je da je upravo Radeljić medijima prenio "čistu laž" da su Gordan Jandroković i Andrej Plenković kod predsjednice rekli da "problem demografije ubrzo neće biti u modi".

"Ispod svake razine je da Ured predsjednice pušta takve izmišljotine i čiste laži. Ta komunikacija je infantilna i primitivna, a spin je ispod razine ugleda koji institucija predsjednice uživa među Hrvatima. Hoće li se predsjednica distancirati od autora takvih podvala, svog savjetnika Mate Radeljića? On nanosi štetu i njenom osobnom ugledu i Uredu predsjednice", najavio je već tada, u svibnju, korak koji je Jandroković sada praktično obznanio.

Kolinda Grabar Kitarovic, Domagoj Juricic, Mate Radeljic. Čovjek iz sjene Top News Karamarkov čovjek: Preko Kolinde ruši vrh HDZ-a

Tada smo pisali da je riječ o čovjeku koji je 2001. diplomirao na Pravnom fakultetu u Splitu, da se odmah potom zaposlio na HTV-u kao novinar-reporter i komentator. A onda, već iste godine, prešao je na TV Slavonije i Baranje gdje je tri godine radio kao glavni urednik. Pa je 2004. u Ministarstvu obrane postao šef Službe za odnose s javnošću, pa je 2005. postao pomoćnik ministra u Ministarstvu obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti, a iste godine postaje i direktor Zavoda za stanovanje u Osijek.

2013. godine postaje direktor Osječke televizije, zatim i pročelnik Ureda gradonačelnika Grada Osijeka. Još jednu godinu poslije dobiva angažman i kao savjetnik u Hrvatskoj gospodarskoj komori. Ni tu nije izdržao predugo. Već iduće godine postao je savjetnik Kolindi Grabar Kitarović.

Prema nekim informacijama predsjednica je Radeljića upoznala u jesen 2014. godine kad joj je u kampanji zatrebao veći angažman PR stručnjaka, a čovjek koji je imao ukupno jednogodišnje iskustvo na mjestu glasnogovornika u dva različita ministarstva, učinio joj se baš idealnom osobom. Tu treba imati na umu da je u to vrijeme predsjednik HDZ-a bio Tomislav Karamarko, koji je zdušno podržavao Kolindu Grabar Kitarović u njezinoj kampanji, odatle ono njegovo trijumfalno: "Imamo predsjednicu-u-u-uuuuu!"

Mate Radeljić | Author: Sanjin Strukić/PIXSELL Sanjin Strukić/PIXSELL

Radeljić je, znači, morao imati i njegovu totalnu podršku. HDZ je uvijek bio ugodno stanište za Radeljića, na prijedlog stranke poslali su ga i u Nadzorni odbor HRT-a. Pritom mu izglede nije miniralo niti to što je tijekom političke karijere često mijenjao boje i strane; prvo uz Branimira Glavaša, pa Antu Đapića, zatim uz  Ivu Sanadera i Jadranku Kosor, pa Vesnu Škare Ožbolt, te Ivicu Vrkića. Tragovi toga poklapaju se i s njegovim profesionalnim putem.

Express je pisao da je Radeljić "dio slavonskog lobija koji podržava Karamarka", te da se Radeljićevo prijateljstvo s Tomislavom Karamarkom nastavilo do danas, bez obzira na "INA-MOL", na "aferu Konzultantica", na neslavan odlazak s vrha vlasti u Republici Hrvatskoj i HDZ-a. Odatle rašireno mišljenje da je on "Karamarkov čovjek", pa ako se zna da Karamarko još uvijek ima neke ambicije nasuprot Andreju Plenkoviću... zaključak se nameće sam od sebe.

Još krajem prošle godine predsjednica "od nikuda" izvukla svoju kampanju "da je Hrvatska u izvanrednom stanju zbog iseljavanja stanovništva i da predugo stagnira, istaknuvši problem državne i javne uprave da provodi reforme". Premijera je izjava sasvim iznenadila, nije imao pojma za takve njene namjere, da na račun Vlade kreće s tom temom.

A kontekst je bio još luđi. Govorila je u Opatiji na 25. savjetovanju Hrvatskog društva ekonomista, samo nekoliko minuta, što je iskoristila za ovakav napad. Već tada, još prije godinu dana, pojavili su se glasovi iz vrha Vlade i HDZ-a da iza svega stoji upravo Mate Radeljić koji želi zaoštriti odnos između predsjednice i Vlade, te uzdrmati vrh HDZ-a, da kao "Karamarkov čovjek preko Kolinde ruši vrh HDZ-a".

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.