Top News
3336 prikaza

Debakl 'Franjinog Velereda': Dajte ga Irskoj jer nas prima

Franjo Tuđman i Stipe Mesić
Siniša Hančić/Pixsell/History
Analizirali smo koga bi sve čitatelji kandidirali i s krajnjim oprezom primili na znanje da bi neki kandidirali i redakciju Expressa

Jedina okolnost koja predsjednicu Kolindu Grabar Kitarović može spasiti od totalnog debakla s prijedlogom da se uvede "Velered Franje Tuđmana s lentom i Velikom Danicom", jest to što ga još stigne povući. Jer prijedlog joj je još uvijek neslužben. I slijeva i zdesna, iz centra, čak i iz društvenih skupina savršeno nezainteresiranih za politiku, na njen su se prijedlog sručile salve kritika. Tako je na anketu Expressa na Facebooku, na temu "Koga biste vi odlikovali Veleredom Franje Tuđmana", eksplodirao broj komentara.

Krenulo je očekivanim podsjećanjem na niz "kontroverznih" poduzetnika i političara koji svoje postojanje mogu zahvaliti 90-im godinama, dobom neprikosnovene vladavine prvog predsjednika Republike Hrvatske: "Kutle, Mamić Zdravko, Gucić, Zagorec, Pašalić, razni Marići, Šarinić...", nabrojao je jedan korisnik prije nego što je odlučio uhvatiti malo zraka: "Evo za prvu postavu dosta." Na njega se nastavio drugi: "Sanader, Rončević, Kalmeta, Todorić...", da bi dalje nastavio treći: "Todorić, Vidošević, Sanader..."

21. studeni 1996., "Dan neovisnosti 'Radija 101'" 120.000 na Trgu Life 'Da sam poslušao Tuđmana, Zagreb bi se kupao u krvi'

U nizu nominacija koje su se nizale na ovakav način, jasno se primijeti da su čitatelji Express.hr-a posebno fascinirani likom i djelom Ive Sanadera, Ivice Todorića, ali i već pomalo utonulih u zaborav Ivića Pašalića i Miroslava Kutle, redom velikana moderne povijesti Hrvatske koji su zadužili svoju domovinu i svoj narod.

Povremeno se činilo da su nam se čitatelji umorili, ali bi nastavljali prijedloge za nominacije za Franjin velered, prisjećajući se sve novih i novih imena: Milan Bandić, rektor Damir Boras, "onaj mali Đakić", "svih onih 200 bogatih obitelji koji gule krumpir". Jedan čitatelj je ubacio Josipa Manolića i puknuo od smijeha. Drugi je izazvao salve smijeha prisjetivši se predložiti Đemala Bijedića i Cvjetina Mijatovića, ali i čitateljica koje je predložila da Velered ide u ruke "HDZ-ovoj bagri".

Predložili su ljudi čak i Tita, ali i cijeli narod "koji mađioničarski preživljava s crkavicom".

"Sve novinare i urednike Express portala i njihove fanove", predložio je u nekom trenutku jedan, a u redakciji smo si dopustili osjetiti se počašćenima tek krajnje oprezno, jer zbog tona rasprave jako nismo bili sigurni u dobre namjere ove nominacije.

Koga nominirati za Velered Franje, u manje od 4 sata probilo je 400 prijedloga.

"One koji stoje u veleredu u pučkim kuhinjama!", u nekom je trenutku postalo vrlo maštovito.

Anketa o "Franjinom Veleredu" na Facebook profilu Expressa | Author: express express

"Ja bih da me odlikuju životom dostojnim čovika", jedan od korisnika predložio je sebe samog, ali očito izvan konkurencije za hipotetsko peto najviše odličje RH.

Neki nisu bili sigurni u definiciju nakane za dodjelu Franjinog ordena. I to su jasno dali do znanja:

"To je odličje za veleizdaju i ratno profiterstvo?"

Neki su se prisjetili prijatelja Republike Hrvatske iz inozemstva bez kojih ne bi postojala Hrvatska kakva je danas. Iz te kategorije prijedloga za orden izdvojili smo ovaj: "Cilu vladu Irske, Njemačke i ostalih zemalja koje su udomile naše radnike."

A kad se načela tema radništva, rasprava je ušla u još višu brzinu: "Radnike Uljanike, napaćeni i blokirani narod ove države ali samo ako više nikad svoj glas ne daju lopovima!!!"

Varijacija na istu temu bio je i prijedlog da se "Franjom" odlikuje "hrvatski narod, koji rasteže plaću i mirovine od 15-og do 15-og".

Na anketno pitanje koga biste predložili za "Franju" javljali su se i nihilisti s odgovorom: "Nikoga. Nikoga ne treba ponižavati."

Neki drugi su bili konstruktivniji, primjerice: "Treba odlikovati hrvatski narod koji sve to trpi. Barem javnom isprikom na TV-u", a neki su se zanijeli pjesničkim izražavanjem, kao: "Javni WC na Trgu."

Vukovar Pad Vukovara Life Jastreb: Bit će pokolja!; Pantovčak: Pošaljite nam faks

Neki od korisnika pokazali su da vijesti ne pamte unazad samo dan ili dva, pa se jedan od njih prisjetio i pravosudnog epiloga u našoj zemlji oko rijetko zabilježene kriminalke koju su organi reda RH uhvatili nedavno na djelu: "Onu bakicu što je prodavala svoju sirotinju da bi preživjela, a vlasti je strpale u zatvor da bi nakon par dana umrla! Od udobnosti valjda!"

Potom se javila i braniteljska populacija: "Moju majku bih nominirao tako da si obriše dupe tim ordenom isto kako je napravila i sa zahvalnicom iz Domovinskog rata", predložio je jednu od najbližih srodnika korisnik i kandidaturu obrazložio s: "Mamu vam vašu lopovsku, jer ima penziju od 1500 kn!"

Nešto manje emocija pokazao je korisnik koji je predložio "sve branitelje koji su od prvog dana bili na bojišnici branili i obranili suverenu Hrvatsku".

Kad se proanalizira, može se primijetiti da su naši čitatelji na jedan otvoreni, pomalo rustikalni način izrazili ono što su u svojim komentarima o prijedlogu Kolinde Grabar Kitarović imali za primijetiti kolumnisti od lijevog do konzervativnog krila medijske scene u Hrvatskoj.

Večernji list je primijetio da će joj se prijedlog pokliznuti već na tome što je društvo u ovoj zemlji poslovično podijeljeno oko svakog pitanja, a ovakvo jedno iziskivalo bi nacionalni konsenzus ako bi se htjelo izbjeći paradoks da odlikovanje za zasluge u širenju zajedništva izazove nove političke rovovske bitke. Pa još o Franji Tuđmanu, koji je i inače kao povijesna ličnost efikasan u podjeli oko raznih pitanja, i to ne nužno po liniji lijevo-desno. Pa još u današnjem Saboru...

Anketa o "Franjinom Veleredu" na Facebook profilu Expressa | Author: express express

Podjele prijete i zato što, primijetio je Večernjak, predsjedničin prijedlog uopće nije nov, to isto predlagao je 2016. Željko Reiner, pa je jasno da se predsjednica istog takvog odlikovanja sjetila sada kako bi pokušala u kandidaturu za novi predsjednički mandat krenuti na Franjin turbo-pogon.

"A to Tuđman jednostavno nije zaslužio", zaključio je Večernjakov Žarko Ivković.

Pero Expressa i 24sata Tomislav Klauški bio je i u analizi i u izričaju, logično, oštriji. Pa je primijetio da su dosadašnja četiri velereda nosili hrvatski kraljevi i kraljice – Tomislav, Jelena, Petar Krešimir i Dmitar Zvonimir, pa bi peti u nizu kao predsjednik parlamentarne republike, i to u 20. stoljeću, a srednjovjekovni monarh, bio blago rečeno neprimjeren nastavak niza. Osim ako se time ne bi htjelo reći da Franjo Tuđman ipak spada u to društvo.

"Takav status, da se ne zavaravamo, Franjo Tuđman ima već odavno: o njemu se slobodno može govoriti samo u "svoja četiri zida", tko ga javno kritizira završi u zatvoru ili ga prebije gomila, dižu mu se spomenici, njegova bista pronosi se po političkim skupovima, naziva ga se Vrhovnikom i Ocem domovine, klanjaju mu se, uzdiže ga se u nebesa i prešućuju se sve mane, greške i naročito haške presude", piše Klauški.

Tuđman, Mesić i Manolić Disident i u smrti Life 'Tuđman je lupio šakom: Dok sam ja tu, ustašluk ne prolazi!'

On je pokojnom predsjedniku predbacio da je samoga sebe čak i smatrao kraljem, u svakom slučaju da se tako ponio svaki put kad bi poništio neke izbore, nazivao protivnike "izdajicama i diletantima", a oporbenjake "stokom sitnog zuba", dok je paradirao s lentom i promovirao svoju "kraljevsku" obitelj.

"Tuđman je volio kraljevsku pompu i parade. Volio je lente i odlikovanja, vojne mimohode i srednjovjekovne odore, volio je vrijeđati neposlušne građane i upravljati svakim segmentom društva. Hrvatsku je smatrao svojim lenom, promovirao je bogate obitelji i kreirao kastu kmetova", napisao je Klauški.

Što misli o predsjedničinim motivima sažeo je zaključak da je Kolindi Grabar Kitarović u predizbornoj kampanji dovoljno već i to da s time samo izađe u javnost. A rezultati inicijative, čak i neslužbene, pritom uopće nisu bitni: "Ona 'cilja na Mjesec, pa ako promaši, past će među zvijezde'."

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • wsox69 17:01 16.Svibanj 2019.

    titina crvena tajkunska ekipa je odradila privatizaciju!Tuđmanu dali da se igra državom ali nisu vjerovali da će je stvoriti zbog tog sad skakuće na jednoj nozi ali će prohodati na obe noge.Tuđman je zajebao tajkune i njihovog ćopavog zločinca!

  • darko 09:33 16.Svibanj 2019.

    (nastavak 2.)Bitno ponovo povesti zajedništvo ovog puta svih građana RH i povući našu državu, bogatu resursima, a siromašnu razumom, naprijed. Rezultat djelovanja razuma i resursa je umnožak i ako je razum nula, umnožak je uvijek nula bez obzira na resurse.

  • darko 09:31 16.Svibanj 2019.

    (nastavak) Iza čijih ratnih djelovanja je slijedio oprost, oprostiti onima koji su mu zemlju uništavali, to može samo veliki čovjek.Primjerice veliki zločinci i sitne duše poslije pobjede ostavili su iza sebe Bleiburg, Srebrenicu, Ovčaru, Škabrnju. Ujedinio je poštene sinove partizana ... prikaži još! i ustaša u borbi za dom i domovinu, spoznao i osudio zločine i jednih i drugih. Budućnost RH leži u Tuđmanovoj rečenici,"Pobjednik koji ne zna praštati sije novo sjeme razdora". Zato je to bitno. (nastavak)