Top News
1802 prikaza

Korupcija i paket pomoći nisu odvojene teme

PIXSELL
KOMENTAR IVANA PANDŽIĆA Vlada redistribuira novac koji je prikupila i za to je plaćena. Oni kroz pomoć samo vraćaju što su prikupili. I zato izaziva bijes kad koruptivno upravljaju novcem

Premijer Andrej Plenković osjeća se neshvaćenim. Nije mu jasno zašto javnost više priča o korupciji i krađi, nego o uspjesima Vlade i paketima pomoći koji će osigurati borbu s inflacijom. Oporba pak inzistira samo na temi korupcije ignorirajući sve ostalo. Iako se u političkom govoru te dvije stvari predstavljaju odvojeno, ključ je da su one duboko povezane i jedna bez druge ne idu. Vlada je praktički redistributer novca. I kad premijer kaže ‘mi smo osigurali’, nisu iz svog džepa, nego iz poreza koji su prikupili od građana i tvrtki te novca EU, koji su opet osigurali građani drugih zemalja. Iz tog novca će se pokriti i gubici HEP-a za jeftiniju struju i svi ostali gubici. Ukratko, Vladi svi mi dajemo novac da bi nam ona osigurala uvjete za život i rad, pomogla manje sretnima i pokrila usluge koje pruža. I zato je ispravniji termin da Vlada kroz paket pomoći vraća novac. Kad nekom povjerite novac da njime tako upravlja, onda očekujete da je pošten i da njime upravlja isključivo u javnom interesu. Kad netko to povjerenje zlorabi, prirodna je reakcija ljutnja. Kao da nekom date 100 kuna, on se pohvali da vam je vratio 10 kuna, a 20 spremi sebi u džep. Što prije Plenković to shvati, to su veće šanse da zaista i krene u borbu protiv korupcije.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • BESTpartizan 22:23 26.Listopad 2022.

    Hdzovci pricaju bajke