Top News
11693 prikaza

Kosovo ključa: Srbe usred noći izvlačili iz kuća

Jagnjenica: KFOR uz pomoć lokalnih Srba uklonio barikade
DPA/PIXSELL
U šest ujutro oglasile su se sirene kad su se kosovski specijalci pojavili u dijelu Kosovske Mitrovice, u kojoj žive Srbi

Jutros u ranim jutarnjim satima malo je nedostajalo da na Kosovu počne rat. U Kosovskoj Mitrovici, pod izgovorom da traže ubojicu Olivera Ivanovića, pripadnici specijalne kosovske policije ROSU, upali su u kuće policajaca Dragiše Markovića i Saše Čurčića. Kako piše Blic, pred članovima njihovih obitelji tukli su ih puškama i nogama, a zatim odveli u nepoznato. 

U gradu su se prije šest ujutro oglasile sirene i zavladalo je pravo ratno stanje. Građani su se počeli okupljati na ulicama i, kako pišu srpski mediji, situacija bi eskalirala da se jedinice ROSU nisu povukle iz sjeverne Mitrovice koja je pod kontrolom Srba. Odredi ROSU oveli su srpske policajce u južni dio Mitrovice, a gradonačelnik Goran Rakić pozvao je građane da se vrate svakodnevnim aktivnostima, da ljudi idu na posao, a djeca u školu. Iako je u gradu trenutačno mirno, ne zna se hoće li tako i ostati.

Srbi u Kosovskoj Mitrovici kažu da vjeruju u državu Srbiju i nadaju se da in ona "neće prepustiti Albancima južno od Ibra". 

Hotel Dubravka Baška Voda Nekretnine Top News Zatvor u Mitrovici traži natrag hotel u Makarskoj

Napetosti su počele u četvrtak, kad su kosovske vlasti u Prištini odlučile povećati porez na robu iz središnje Srbije na čak 100 posto. Albanci su palili srpsku robu po ulicama, kruh je poskupio, a vraćen je i sav tisak. No, problem je što, prema pisanju Kurira, bolnicama prijeti nestašica kisika.

Još 6. studenog Kosovo je povećalo carinske pristojbe za robu iz Srbije za 10 posto, a zatim se oglušilo na apel Europske unije i 21. studenog povećalo carinu na 100 posto. Koliko je situacija ozbiljna govori i današnje otkazivanje svih redovnih aktivnosti srpske premijerke Ane Brnabić. Umjesto posjete Nišu i Svilajncu, ona je od jutros u Predsjedništvu Srbije gdje su u tijeku sastanci predsjednika Aleksandra Vučića sa šefovima snaga sigurnosti i zapovjednicima svih vojnih i policijskih jedinica. 

I kosovski vrh poduzima diplomatske akcije. Tako je predsjednik kosova Hašim Tači u četvrtak sa svojim savjetnicima Bljerimom Šaljom i Ardianom Arifajem posjetio veleposlanstvo Velike Britanije u Prištini, a na pitanje novinara što je tamo radio, rekao je da je 'išao na ručak i radi uživanja'.

Srpska vojna vježba Vek pobednika 1918-2018 Vojna vježba Top News Srbija se naoružava, Vučić tvrdi: "Najjači smo!"

Inače specijalci ROSU već su intervenirali jednom u ožujku ove godine kad su upali u Mitrovački dvor i na isti način uhitili Mirka Đurića, te prebili još 32 osobe. Dogodilo se to nakon ubojstva Olivera Ivanovića u siječnju ove godine. Ivanović je slovio za umjerenog sprskog političara s Kosova, za kojeg se govorilo da nije odgovarao Beogradu zbog svoje politike prema pitanju kosovskog osamostaljenja.  

O ROSU se vrlo malo zna. Specijalna jedinica navodno vuče korijene još iz rata na Kosovu 1999. godine kad je tamo stigla Civilna policija UNMIK odnosno CIVPOL. Oni su trebali obučavati lokalne policijske snage, no 2002. godine u Prištini je formirana preteča ROSU, a puni naziv joj je bio Regionalna jedinica za ulični kriminal. 

Buduće specijalce su obučavala dvojica Amerikanaca - Angel Kweipo i Jim Renfrow. Njih dvojica bili su stručnjaci za suzbijanje šverca narkotika, uhićenja onih za kojima su raspisane tjeralice, ali i za razbijanje demonstracija. Predavači i instruktori ROSU bili su navodno vojni eksperti iz SAD-a, Njemačke, Velike Britanije, Francuske i Turske. 

Pripadnici ROSU naoružani su pištoljima Glock 19, automatskim puškama Heckler & Koch MP5, kalašnjikovima, suzavcima, a imaju i snajperiste. 

Vježbaju u bivšoj bazi KFOR-a "Belvedere" u Južnoj Mitrovici, koju im je KFOR ustupio 2011. godine. ROSU je do sada nekoliko puta intervenirao. Pored ostalog, 2011. godine kada su Srbi postavili barikade na sjeveru Kosova, nakon čega su bili na teritoriju Zubinog Potoka, gdje su uhitili Srbe zbog ubojstva Envera Zamberija, kosovskog specijalca.

Doalzak ROSU u sjevernu Kosovsku Mitrovicu zbog toga je izazvao strah i uznemirenost srpskog stanovništva. Inače, Dragiša Marković već je bio uhićen kad se provodila istraga o ubojstvu lidera Građanske inicijative Srbija, demokratija, pravda. 
Srpski MiG "Letjelice" Top News Vučićeva 'bruka': Hvali se raspadnutim avionima

Jutros su osim Markovića, uhićeni i Nedeljko Spasojević, Marko Rošić i Saša Ćurčić,  uz izgovor da su osumnjičeni za ubojstvo Olivera Ivanovića. Prilikom njihovog hapšenja, čuli su se rafali iz automatskog oružja, te eksplozije šok bombi. Pripadnici Kosovske policije, prema navodima srpskih medija, pokušali su uhititi i Milana Radojčića potpredsjednika Srpske liste, a kosovska policija nakon akcije, potvrdila je da traga i za njim. 

Da se situacija nimalo ne smiruje govori i popis veleposlanika s kojima se tijekom jutra susreo srpski predsjednik Aleksandar Vučić. Svakih sat vremena izmjenjuju se kod njega strani diplomati, pa se tako u 10 susreo s kineskim veleposlanikom u Srbiji Li Manchangom, a u 11 sati već ima dogovoren sastanak s veleposlanikom Rusije. 

Glasnogovornik KFOR-a Vicenzo Grasso danas je rekao da su oni bili obaviješteni da će jedinice ROSU ući u sjeverni dio Kosovske Mitrovice i da je razlog 'privođenje pravdi' četvorice osumnjičenih za ubojstvo Olivera Ivanovića. Grasso je rekao da ne zna gdje su trenutačno četiri uhićene osobe. 

"Mi smo znali da je to policijska operacija. Ja mogu potvrditi da jučer nije bilo sudskog naloga za uhićenja", rekao je Grasso. 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.