Top News
222 prikaza

Starmerov prvi dan: Kralj će ga imenovati premijerom, a odvest će ga i u podzemni bunker

Stefan Rousseau/Reuters
Laburistra Keira Starmera tajnik kabineta premijera savjetovar će da da uvijek putuje s crnim odijelom i kravatom, u slučaju da kralj umre. Morat će napisati pisam zapovednicima nuklearnih podmornica ako Britanija postane žrtva nuklearnog napada, a on bude mrtav ili onesposobljen.

Nakon upečatljive pobjede na općim izborima u Ujedinjenom Kraljevstvu, čelnik laburista Keir Starmer sastat će se u Buckinghamskoj palači  s kraljem Charlesom III na kojem će službeno biti imenovan premijerom. Prema izvješću Telegrapha, Starmerova supruga također bi mogla biti pozvana pred kraj polusatnog sastanka.

Tony Blair je u prošlosti ispričao kako se spotaknuo o tepih i "praktički pao u kraljičine ruke" kada je otišao u palaču na svoj termin.
Kralj, prema zakonu, mora ostati neutralan, ali može izdavati savjete i upozorenja. Prije nego što je imenovan za premijera, Gordon Brown rekao je da su on i kraljica imali "poslovni" razgovor o poslu koji im predstoji, piše portal Firstpost. 

Nakon što ga kralj bude imenovao premijerom, Starmer će se probiti do ulice Downing gdje će vjerojatno izaći na kraju ceste kako bi prošetao do podija postavljenog ispred poznatih vrata na kućnom broju 10. Na toj je adresi rezidencija britanskog premijera. 

Stojeći za govornicom, Starmer će se obratiti naciji. Vjerojatno će navesti svoje prioritete. Nakon što završi s obraćanjem naciji, čelnik laburista će ući u rezidenciju i tu će započeti stvarni posao. Međutim, prije ključnih konzultacija i sastanaka, Starmera će osoblje dočekati pljeskom , a pozdravit će ga i tajnik kabineta.

Tajnik kabineta, najviši državni službenik u Ujedinjenom Kraljevstvu, potom će voditi Starmera u niz sastanaka i brifinga o sigurnosti i nuklearnom oružju. Savjetovat će ga da uvijek putuje s crnim odijelom i kravatom, u slučaju da kralj umre.

Prvo će imenovati ključne ministre

Alex Thomas, programski direktor Instituta za vladu koji vodi rad think tanka na državnoj službi i kreiranju politike, rekao je da će imenovanja ministara biti prvi zadatak s kojim će se Starmer suočit. "Gotovo odmah će krenuti u imenovanje vlade, održavati sastanke s ljudima koje želi imenovati na velike poslove, možda razočarati neke ljude."

Nakon što završe početni brifinzi, premijera Starmera odvest će u podzemni bunker ispod druge vladine zgrade gdje će se skloniti u slučaju nuklearnog rata ili napada na Downing Street 10.  Bivša članica osoblja Therese May rekla je da joj je, kada je odvedena u bunker, koji ima krevete, zalihe hrane, komunikacijske uređaje i televizijski studio, rečeno da je Cherie Blair, supruga Tonyja Blaira, predložila promjenu namještaj u bunkeru jer joj se nije sviđao.

Starmer će se sastati sa svojim višim čelnicima u pokušaju da okupi svoj tim. Njega i suprugu mu Victoriju brifirati će o životnim aranžmanima u rezidenciji. To uključuje gdje će parkirati svoje automobile i aranžmane za djecu, uključujući i to  kako će doći do škole.

 | Author: Jonathan Brady/Press Association/PIXSELL Jonathan Brady/Press Association/PIXSELL

Unutar prva 24 sata nakon što postane premijer, Starmer će se također sastati sa svojim načelnikom stožera obrane. On će mu objasniti postupak pisanja pisama u krajnjoj nuždi s uputama za zapovjednike britanskih nuklearno naoružanih podmornica ako Britanija postala žrtva nuklearnog napada, a premijer je ili mrtav ili onesposobljen.

Načelnik stožera obrane također će objasniti Starmeru nuklearne mogućnosti koje su pred njim, koje će uključivati ​​odmazdu, neodmazdu i korištenje vlastite prosudbe. Telegraph napominje da ta pisma moraju biti pisana rukom, a pisma koja je napisao prethodni premijer bit će uništena bez otvaranja.

Usred ove gužve i strke sastanaka, brifinga i promjene života kakvog poznaje, Keir Starmer također će primiti hrpu čestitki od svjetskih čelnika, počevši od savezničkih nacija uključujući SAD. Kad je David Cameron pobijedio na izborima 2015., američki predsjednik Barack Obama nazvao ga je da mu čestita pola sata nakon što je stigao na broj 10.

Čestitali mu von der Leyen, Macron, Zelenski...

"Čestitke @Keir_Starmer na Vašoj izbornoj pobjedi. Radujem se suradnji s Vama u konstruktivnom partnerstvu radi bavljenja zajedničkim izazovima i jačanja europske sigurnosti", napisala je na društvenoj platformi X predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen. 

Francuski predsjednik Emmanuel Macron također je čestitao Starmeru na pobjedi.

"Zadovoljan sam našom prvom raspravom. Nastavit ćemo posao započet s Ujedinjenim Kraljevstvom za našu bilateralnu suradnju, za mir i sigurnost u Europi, za klimu i za umjetnu inteligenciju", napisao je Macron na X-u.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski se pridružio čestitkama, napisavši da su "Ukrajina i uk bili i nastavit će biti pouzdani saveznici u dobru i u zlu", a osvrnuo se i na Sunaka.

"Zahvalan sam svom dobrom prijatelju @RishiSunak za nepokolebljivu podršku britanske vlade pod njegovim vodstvom. Tenkovi Challenger, projektili Storm Shadow, obuka naših pilota za zrakoplove F-16 te prvi bilateralni sporazum o sigurnosnoj suradnji su samo od nekih naših zajedničkih postignuća koja Ukrajina neće nikada zaboraviti", rekao je Zelenski na X-u.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.