Top News
7760 prikaza

Otkrivamo kako je klan Kuščević preuzeo Brač

Lovro Kuščević
Marko Prpic/Pixsell
U nizu bizarnih prekršaja i još bizarnijih opravdanja afera Kuščević kao da se prometnula u najvažnije pitanje stranke na vlasti

Nevjerojatno teško je izvući suvislu informaciju o Lovri Kuščeviću i od koga na Braču. Spomen ministrova imena najčešće izaziva dvije reakcije, podjednako beskorisne - ili će vam se narugati i okrenuti cijelu priču na sarkastičnu sprdačinu o milijunskoj zaradi od prodaje gaća i čarapa ili će vas otkantati bez daljnjeg objašnjenja. Uvijek uz isto upozorenje, koje ponavljaju kao mantru: “Ne spominjite nam ime i nemojte nas snimati”. 

Ovakva komunikacija s mještanima pratila nas je od trenutka u kojem se teška rampa trajekta naslonila na supetarsku obalu. Ipak, bilo ih je nekoliko hrabrih koji su se drznuli spomenuti ministrovo prezime u negativnom kontekstu. - Ma to ti je mafija, klan. Ali ja sam ti radnik, nemam pojma kako je  njima tamo gore - kaže nam jedan Supetranin. Nije jasno je li govorio o geografski uzvišenim Nerežišćima ili o metaforičkoj poziciji klana Kuščević nad “radnicima”. 

Sve je počelo prije nekoliko tjedana. Telegram je otkrio kako bivši ministar graditeljstva i današnji ministar uprave Lovro Kuščević 11 godina nije zaveo u katastar svoju vilu s bazenom koju iznajmljuje turistima. Tragikomičan prekršaj ministra koji se desetak dana ranije na sva zvona hvalio svečanim puštanjem u optjecaj novog portala državne uprave Katastar.hr. 

Lovro Kuščević Bogati Bračanin Top News Lovrini počeci: Imao je štand s čarapama i gaćama

- Ovo je još jedan od projekata kojim se potvrđuje smjer ove vlade, a to je digitalizacija javnih usluga, transparentnost i učinkovitost - smrtno ozbiljno tad je izjavio ministar. Nekoliko dana poslije toga otkriven mu je bizarni prekršaj s vilom koju dulje od desetljeća vodi kao pašnjak. Ova spoznaja zakotrljala je lavinu novih otkrića, periodično objavljivanih u medijima. 

Novinari su praktički svaki dan otkrivali novu nejasnu svinjariju na Braču, svaku na jedan ili drugi način povezanu s Lovrom Kuščevićem. Bilo je prelako. - Hvala Bogu, imam puno nekretnina, nije moguće sve to pratiti - slegnuo je ramenima HDZ-ovac na pitanje kako mu se to moglo dogoditi. 

Lagani manevar, ako si na pravoj poziciji

Samo dan nakon inicijalne priče o peterosobnom rent-a-pašnjaku, koji iznajmljuje za 16.000 kuna tjedno, a koji je, sudeći prema Bookingu, rasprodan gotovo cijelo ljeto, otkrivena je nova kuća i nadstrešnice koje nije upisao u katastar. I to točno preko puta vile u Nerežišćima. I one se vode kao pašnjak, a zapravo se radi o građevini koju je bezbrižno podignuo u negrađevinskoj zoni. Ovo otkriće javnost je zabavilo možda još više od prvog pašnjaka. Naime, Kuščević, koji je godinama obavljao dužnost načelnika Nerežišća, uspio je legalizirati ovu kuću tako što je izmijenio cijeli prostorni plan općine. 

Da bi izbjegao zapreku u vidu negrađevinske zone, ministar je zatražio dozvolu za gradnju štale, koja je dopuštena na poljoprivrednom zemljištu. Kad je navodna štala napokon bila zgotovljena, općina kojom je načelnikovao donosi novi prostorni plan, koji mu omogućuje prenamjenu u kuću. Ministar se odmah pravdao strašću za uzgojem kunića i kokoši, od kojih je kao omiljene posebno izdvojio one sorte hrvatica, valjda apelirajući na nacionalni sentiment. Bili smo tamo, smiješno je i zamisliti da bi netko, a posebno ministar uprave, ove kuće tretirao kao ledinu namijenjenu ispaši bračkih ovaca. 

Plenković i Kuščević | Author: Luka Stanzl/PIXSELL Luka Stanzl/PIXSELL

Nije ovo prvi put da se Kuščevićevo prezime povlači uz sumnjive bračke građevine. U uvali Grška sagrađena su dva objekta na mjestu nekadašnje vapnenice, a parcela na kojoj se nalaze u vlasništvu je brata Kuščevićeve supruge - Ivice Žuvića. Prema svjedočenjima lokalaca, ministar često posjećuje i koristi objekte u ovoj uvali. I ovdje je, zahvaljujući administrativnim izmjenama napravljenima u vrijeme Lovrina mandata, dopuštena gradnja, a ako je suditi prema zemljišniku, barem jedan objekt je viška. Osim toga, Ivica Žuvić vlasnik je jednog od POS-ovih stanova u zgradi doslovno dvadeset metara udaljenoj od Kuščevićeva bazena. Tko mu je odobrio taj POS-ov stan? Tadašnji načelnik općine Nerežišća, Lovro Kuščević. 

Ne bi bilo u redu iz priče izostaviti ni gospođu Kuščević. List 24sata objavio je kako 150 metara od Kuščevićeve vile s bazenom niču nove tri vile. Kompleks luksuznih vila s bazenima gradi se na zemljištu čija je vlasnica donedavno bila Zorana Kuščević, supruga ministra uprave. To zemljište, veličine 4000 kvadrata, Lovro je u ranijim imovinskim karticama procjenjivao na 200.000 kuna. Ministrova supruga je prošle godine prodala otprilike polovicu te zemlje za 1,400.000 kuna obiteljskim prijateljima. Ali im još nije uzela ni kune nego je ugovorila isplatu tek u roku od pet godina. Rijetko tko bi dao zemlju i onda čekao pet godina na toliki novac. 

Milijunski dugovi

Zemlja je prodana tvrtki Gold-gradnja, čija direktorica je Marija Jozić, obiteljska prijateljica Kuščevićevih. Oni su i investitori u luksuzni kompleks. Ovdje postaje zanimljivo. Na jednoj od vila s bazenom stoji i hipoteka za dug. Naime, na jednoj od čestica koje je Zorana Kuščević prodala Gold-gradnji ostala je zabilježba u visini od 190.000 eura (1,400.000 kuna). Ako tvrtka Gold-gradnja, koja trenutačno loše posluje, ne isplati taj dug, Kuščevićeva supruga dobit će jednu vilu na ime duga. Usput, izvođač radova na ovim vilama je tvrtka supruga direktorice Gold-gradnje, koja je masno zaradila na obnovi Gunje nakon poplava. I on je obiteljski prijatelj Kuščevićevih. 

Tko je projektant? Tvrtka Nemico, u vlasništvu arhitekta Nenada Mikulandre. Ta firma izradila je izmjene prostornog plana Općine Nerežišća koje je 2015. potpisao tadašnji načelnik općine Lovro Kuščević. Također, ta tvrtka je rekonstruirala nekadašnju vapnenicu u uvali Grška, pretvorivši je u krasnu oazu kojoj je sad formalno vlasnik Kuščevićev šogor.

Lovro Kuščević milijuni Top News Vile, pašnjaci, nekretnine: Sva imovina ministra Kuščevića

Ima još jedna nejasnoća u ovom slučaju. Upitali smo ministra zašto je u imovinskoj kartici bila navedena vrijednost zemljišta od 4000 m2 tek 200.000 kuna do 2016. godine, a onda je povećana vrijednost na 750.000 kuna, a pola zemljišta prodano je  za 1,4 milijuna kuna. 

- Vrijednost nekretnina u imovinskoj kartici unosi se po slobodnoj procjeni. Cijena zemljišta na otocima i hrvatskoj obali su u konstantom porastu, a kao što znate, samo tržište na kraju da konačnu vrijednost kad se nešto kupuje ili prodaje - glasio je njegov odgovor. 

Upitali smo ga i za koji je iznos kupljeno zemljište te je li tad bilo poljoprivredno ili građevinsko. 

- Zemljište je otkupljeno od nekoliko vlasnika, privatnih fizičkih osoba koje nikako nisu predmet javnog interesa. Dok je sve što je činjeno nakon kupnje napravljeno prema propisima. Građevinske dozvole su izdane sukladno zakonu i Prostornom planu. I sve je uneseno kasnije u imovinsku karticu koja je predmet javnog interesa - odgovorio nam je Kuščević. 

Dosad smo nabrojili vilu s bazenom, tri vile u gradnji, bivšu štalu pretvorenu u kuću, nadstrešnicu i dva objekta u uvali Grška vezane uz Kuščevićeve. A gdje je ostatak koji uključuje šume, vinograd... Postavlja se pitanje kako je Lovro zaradio sve ovo. Kako bivši načelnik općine i sadašnji ministar ima sav ovaj novac? 

Omerta na Braču

Kako je postao najbogatiji ministar u Plenkovićevoj vladi, “težak” oko 9 milijuna kuna? Kako je, uostalom, njegova obitelj postala ovako imućna? Njegov otac Nenad ima odgovor. 

- Sve što imamo stekli smo svojim radom. Ma o kojoj to imovini mi pričamo? Čovjek od 44 godine, fakultetski obrazovan, radi od studentskih dana, imao je privatnu tvrtku, tri mandata je odradio kao općinski načelnik, tri puta imenovan za ministra, njegova supruga je prije iznajmljivanja radila, a sad pristojno zarađuje od turizma, dobila je u nasljedstvo stan u Splitu, koji su prodali da vrate kredit za gradnju kuće - kaže otac Lovre Kuščevića dodajući kako pola Brača ima više od njih. 

Bračani, bar oni koji su željeli razgovarati, ne dijele njegovo mišljenje. Odmahuju rukom na priče o mukotrpnom radu i prodaji čarapa i gaća. 

- Ajde molim te. Dobar je Lovre, nije da nije učinija za Nerežišća i za Brač. Neću ja ništa o tome kazat. Ali te priče o ulju i mudantama... Ma pogledajte samo šta se sve izdešavalo po Vidovoj gori. Kuščević je vodija Švicarce tuda misecima i šta je ispalo na kraju? Ko je pokupova sve to? Bog zna ko, nije tu sve čisto. Nemoj me spominjat - kaže nam jedan Bračanin zavaljen u debelom hladu. 

I on je, kao većina ostalih s kojima smo razgovarali, želio ostati anoniman. Njegovi šutljivi prijatelji sa strane se smijulje na priče o Lovrinu studentskom štandu. Pitamo ih što znaju o Nenadu, ministrovu ocu. Odmahuju rukom, o njemu ne žele ni započeti razgovor. A on je priča za sebe. Sadašnji predsjednik Općinskog vijeća općine Nerežišća otišao je s Brača u srednju školu u Split, a zatim i na studij šumarstva u Sarajevo. 

Lovro Kuščević Lagodan život Top News Kuščević ne može objasniti otkud mu imovina i bogatstvo

Nakon završenog studija 1969. vratio se u rodna Nerežišća i zaposlio se u lokalnoj poljoprivrednoj zadruzi, kao komercijalist, a uz rad je upisao Višu ekonomsku školu, nakon čega postaje direktor i na tome mjestu ostaje do 1995., punih 20 godina. U Nerežišćima je sagradio obiteljsku kuću i sa suprugom Žarkom podigao sinove Stipu, Lovru, Tomislava i Branimira. 

Osnovao je firmu Carrara Brač za prodaju mramora, kamena i građevinskog materijala, koja je nakon nekoliko godina poslovanja zaglavila u problemima. Našla se na listi srama, a 2015. obrisana je iz sudskog registra jer tri godine nije objavila financijska izvješća. U firmi je neko vrijeme radio i Lovro Kuščević kao voditelj prodaje, prije nego što je 2002. osnovao vlastitu trgovinu namještajem, maštovito nazvanu Kuščević d.o.o. I ona je završila u stečaju s više od 300.000 kuna duga državi i više od milijun kuna duga prema dobavljačima. 

Nekretnine ministra Kuščevića | Author: Ivo Čagalj/PIXSELL Ivo Čagalj/PIXSELL

Prije debakla Lovro je firmu prodao bratu. Tvrtka Kuščević d.o.o. još 2005. kupila je više od 300 kvadrata poslovnih prostora u Supetru za 210.000 eura, a u međuvremenu, početkom 2010., Lovro Kuščević, kao privatna osoba kupuje te iste prostore. Za 24 sata obrazložio je kako ih je platio više od milijun kuna. 

Naknadno ih je prodao Supetrus hotelima za 301.000 eura, a njegov otac izjavio je kako mu je to bio najbolji poslovni potez. Odatle je valjda sve krenulo. U Nerežišćima, kako nam je pojasnio načelnik Svemir Obilinović, najčešće prezime je Kuščević. 

Prema viđenom i doživljenom, tipična mediteranska varoš zasađena u unutrašnjosti Brača funkcionira kao utvrda. Nasumična šetnja, bez prethodne telefonske pripreme i dogovorenog sastanka na drugoj lokaciji, neće uroditi plodom. Ovaj kraj otoka je bastion koji ne odaje nijednu nepoznatu informaciju o podrijetlu imovine klana Kuščević.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • hercegovac_ 20:37 01.Srpanj 2019.

    Izgleda da je Kurcevic odkurcio svoje...