Top News
3685 prikaza

Lovrina javna uprava je dno Europe, a nikoga nije briga

Lovro Kuščević
Patrik Macek/ PIXSELL
Premijer Andrej Plenković cijeni odanost, a grozni rezultati resore, čini se, neće omesti napredak u karijeri

Lovro Kuščević, ministar uprave, trenutačno drži poziciju jednog od značajnijih ministara u Plenkovićevoj Vladi. On je njegov trbuhozborac jer iskazuje Plenkovićeve skrivene namjere, ali i ledolomac, jer krči puteve unutarstranačkih obračuna. Kuščević glavom ide tamo gdje neki neće ni kopačkom - poslušajte koga Kuščević napada ili otpisuje i znajte da je tome odzvonilo...
Više sugovornika bliskih vrhu HDZ-a, ali i Vlade, potvrdilo nam je procjene o njegovoj moći i važnosti, napominjući da će Lovro Kuščević - ako ikad dođe do rekonstrukcije kabineta - sasvim sigurno postati jedan od potpredsjednika Vlade.  U tome ga neće omesti ni procjena da je hrvatska uprava na 35. mjestu od 38 promatranih zemalja, dakle na samom smo začelju...

Politički tajnik HDZ-a, tako, od političara koji nije shvaćan ozbiljno i kojeg javnost gotovo uopće nije ni percipirala, a koji također nije postigao ni neke posebne uspjehe u radu svojega resora - ako je suditi prema procjeni Europske komisije (na ljestvici ministarstava uprave zemalja EU Hrvatska je gotovo na samom dnu) - malo pomalo postaje sve bitniji faktor na hrvatskoj političkoj sceni.

"Točno je da Lovro jako dobro kotira kod premijera Plenkovića. Prije svega je poslušan, što se posebno cijeni. Ali činjenica je i da on dobro stoji jer su drugi ministri lošiji i okićeni brojnim, manje ili više teškim aferama", kaže naš sugovornik iz HDZ-a blizak vrhu stranke. Isti izvor dodaje: "Da je Kuščević, recimo, čak i najgori ministar u Vladi, a nije, bio bi i dalje stabilan jer je Gabrijela Žalac u problemu, Tomislav Tolušić je u problemu, u problemu je i Oleg Butković. Dakle, on može napredovati jer su trenutačno drugi ministri lošiji od njega".

Lovro Kuščević i Ante Sanader Urote Top News Netko ih sabotira: Priče o svađi Kuščevića i Sanadera

Expressu je, pak, nekoliko iskusnih i utjecajnih HDZ-ovaca ispričalo kako Lovro Kuščević ima velike ambicije, a jedna od njih je da postane potpredsjednik Vlade. Druga je, pak, da se europski fondovi izuzmu iz sektora kojim je nadležna Gabrijela Žalac (Ministarstvo regionalnog razvoja i EU fondova) te da se ono da lokalnoj upravi. Express je kontaktirao i ministra Kuščevića, koji je rekao da mu je to prvi glas.

"Radi se nova sedmogodišnja financijska perspektiva, bit će druga pravila, a ideja je da se što više u povlačenje sredstava iz fondova uključe županije i općine. I to što je moguće više. Ali europski fondovi moraju ostati kao dioministarstva s time da se ipak dobar dio prebaci na lokalnu samoupravu", rekao nam je ministar Lovro Kuščević te dodao kako je pročitao izvješće Europske komisije o radu ministarstava uprave zemalja članica te da su kao najveću manu Hrvatske istaknuli digitalizaciju i kreiranje javnih politika.

"Ne čudim se da je tome tako jer smo mi prva vlada koja je započela projekte digitalizacije. U idućih 20 dana izdvojit ćemo 350 milijuna kuna za projekte digitalizacije. Dakle, digitalizacija se tek s ovom Vladom pokrenula, mi smo napravili e-potpis, e-novorođenče i e-upise", rekao je ministar Kuščević, koji je na pitanje osjeća li da je jedan od "jačih" ministara u Vladi zato što su drugi loši i opterećeni aferama izjavio da nitko od ministara nije loš.

Andrej Plenković s ministrima Zar uvijek njih!? Top News Prokletstvo HDZ-a: Kako baš njima uvijek podmeću

"Svoj posao radim najbolje što mogu. Radim ga časno i dajem maksimum od sebe, a hoće li to prepoznati šef, kolege ili birači manje je važno. Važno je da mi je savjest čista", rekao je Kuščević za Express.

Ministar uprave koji je u vrijeme premijera Tihomira Oreškovića vodio Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja, kako nam govore sugovornici iz HDZ-a, ima zaista velike ambicije. U Oreškovićevu vladu, ali i Plenkovićevu predložio ga je, pak, Ante Sanader, šef HDZ-a Splitsko-dalmatinske županije.

"Plenković uopće nije znao tko je Kuščević kad ga je uzeo za ministra. Odnosno, želim reći da se oni nisu poznavali. Naime, Kuščević je dugogodišnji predsjednik Općinske organizacije HDZ-a Nerežišća i načelnik općine, dugo je u stranci, bio je i ministar graditeljstva u vladi Tihomira Oreškovića, pa onda i u Vladi Andreja Plenkovića sve do pregovora o novoj većini, kad postaje ministrom uprave, ali on ne bi dogurao do Zagreba da nije bilo Ante Sanadera. Druga je stvar što Kuščević odlično radi posao pa ga i premijer i sve kolege cijene", govori nam naš sugovornik koji kod Kuščevića ne simpatizira njegovo isticanje vjere i pozdravljanje s “Hvaljen Isus”, jer smatra da to nije potrebno. 

U Nerežišću ga, pak, posebno cijene jer je svakoj obitelji osigurao 7000 kuna za svako novorođeno dijete. Upravo tu njegovu sposobnost da je iz male općine napravio jednu od najperspektivnijih općina u zemlji hvali i Ante Sanader, šef HDZ-a Splitsko-dalmatinske županije, koji je svojedobno za Express imao samo riječi hvale o ministru Kuščeviću.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • crazy.dictator 20:15 12.Svibanj 2019.

    covek je v pravu, on svoj posel dela najbolse kaj more. ni on kriv kaj ni dorasel funkciji

  • netkodeseti12 13:46 12.Svibanj 2019.

    kada zbrojim sve skupa, zaključujem da niti pederi nisu više vjerodostojni. Bravo gade anemični, jebali se izmeđ sebe, kao ercegovanci!!!!!!!