Top News
19456 prikaza

Plenki bez milosti: Kreće u lov na Vasine jatake

Milijan Brkić
Patrik Macek/ PIXSELL
Pravosuđe, policija, tajne službe... Plenković kani razbiti njegovu mrežu, a da to i čini, pokazuje to što se Vasina ekipa ograđuje od njega

Prema jednoj školi mišljenja, opožarena katedrala Naše Gospe Pariške (Notre Dame de Paris) danas ima bolje izglede za oporavak od Milijana Brkića. Andrej Plenković, prema svojoj maksimi "polako", dugo je skidao dio po dio pozlate s Brkićeva spomenika.

Strpljivo i ustrajno umanjivao je njegovu moć i utjecaj (uvijek je imao na umu mogućnost da Brkić kao sjajan organizator povede pobunu sedam-osam njegovih protivnika pa ga sruši s vrha Vlade i stranke, dok je Brkić preko Penave, Kolinde i drugih prijatelja tu mogućnost oprezno ispitivao).

Sad, kad je osjetio da je Vaso slab i nemoćan pružiti otpor - a Brkić se očito nije htio povući - stjerao ga je u stupicu. U međuvremenu, Plenkijeva je moć narasla. Ojačan Bandićevom "kažnjeničkom bojnom" koju je pretvorio u vlastitu vojsku spasa, otporniji na ucjene, prethodne je protivnike podavio ko miševe.

Braća Brkići i jedna žrtva prisluškivanja Ljubomora Top News NIJE ZA OBJAVU Političarka Anita N.: Varga i Brkić su i njoj upali u mail

Iz tisuću stranica Vargina i Curićeva spisa izvučen je sad razoran detalj, kako su Brkić i njegov brat Jozo, Varga i Curić, "presretali elektroničku poštu" trećih osoba, među ostalim Brkićeve bivše žene. Za to je predviđena kazna do tri godine zatvora. Ova je filigranska operacija - predmet prijave izabran je tako da dovodi ne samo u težak nego i neugodan položaj Brkića (kojeg usput izlaže i sramoćenju, šaljivčine su mu odmah prilijepile nadimak Vaso Presretač), ali tu nema nikoga iz stranke.

HDZ je čist, nema veze s prisluškivanjem tuđih žena ili s vođenjem poslova na njihovo ime. Operacija ima širok zahvat. Meta je cijela mreža Brkićevih saveznika iz različitih sustava, od onih u službi, preko policije, do pravosuđa...

Ovako tempiran predmet šalje dodatne poruke. Prva je da se iz Vargina spisa kaznene prijave mogu i dalje umnožavati; policija i druga tijela već će naći neko obrazloženje zašto je to nužno i legalno. Druga - zamislivo je i otkrivanje udruživanja radi počinjenja kaznenog djela, što može značiti puno teže kazne od onih za "presretanje mailova bivše žene".

Prva škola mišljenja, kako smo rekli, kaže da će se Brkić teško izvući. Druga podsjeća kako ga je već i Karamarko bio otpisao, a evo, Brkić je još u sedlu, a Karamarko igra skvoš...

Milijan Brkić | Author: Patrik Macek/ PIXSELL Patrik Macek/ PIXSELL

"Teško će se Milijan izvući iz ovoga. Uskoro će se ići na skidanje saborskog imuniteta, pa će slučaj doći na sud, a on će se morati baviti samo time. Ocrnjen je, a po svemu sudeći, morat će dati ostavku na mjesto zamjenika predsjednika HDZ-a, kao i na mjesto potpredsjednika Hrvatskog sabora", govori nam sugovornik iz HDZ-a blizak Milijanu Brkiću koji kaže da je realan u prognozama iako mu se možda ne sviđaju, ali napominje da je takav i Brkić.

Navodno ljudi oko njega, članovi stranke, smatraju da napadi na zamjenika šefa HDZ-a dolaze iz samog vrha stranke te kako je ovo konačan obračun šefa Andreja Plenkovića s Milijanom Brkićem, u kojem pobjeđuje - Plenković.

"Plenković ga je zaista lijepo odsjekao. To mu se mora priznati. Brkić je politički mrtvac, tako se barem sad čini. Ali opet... Vaso je poput Feniksa, uvijek se ponovno digne, pa čak i kad je nemoguće zamisliti. Ima tu neku posebnu snagu u sebi. Trenutačno je usredotočen na to da pobije optužbe i za to ima šanse. Bivša supruga Karmen sto posto je uz njega, a ako bude pozvana kao svjedokinja, ostat će pri svemu što je navela u pismu preko odvjetnika, tvrdeći da su optužbe netočne. Reći će i da je bivši suprug imao njezin pristanak da uđe u njeno računalo, pa bi optužba tad trebala biti odbačena", govori nam sugovornik blizak Milijanu Brkiću.Ističe da su supružnici Brkić, premda rastavljeni od 2017. godine, ostali u odličnim prijateljskim odnosima, tu su uvijek jedno za drugo, a zajednička djeca najvažnija su im na svijetu.

Milijan Brkić i Tomislav Karamarko HDZ-ova posla Top News Neuspješni Vaso: Želi preuzeti i rasturiti HDZ, ali...

"Ovo ga je najviše pogodilo zbog obitelji. Cijelo vrijeme govori kako je to sve dno dna, da se ne ide na obitelj", kaže nam njegov prijatelj. No dodaje da je obitelj Brkić jaka i da će nakon svega ovoga izaći još jači i povezaniji.

I dok je obitelj uz Brkića, mnogi kojima je pomogao, ističe naš sugovornik blizak Brkiću, okrenuli su mu leđa. Kaže kako ih može i imenovati.

"U prvom redu tu je osječko-baranjski župan Ivan Anušić, kojeg je Brkić i doveo te podržavao. Zlatko Hasanbegović još mu je odavno okrenuo leđa, a sad i Andrija Mikulić. Rijetki će sad ostati uz njega, a mnogi će okretati glavu..."

Preko Curića i Brkića godinama se navodno moglo dobiti razne informacije kojima javnost nema pristupa nego samo policija ili tajna služba.

"Brkić vrijedi kao čovjek koji je rado napravio uslugu, a onda je očekivao i kontrausluge i lojalnost kad je njemu trebalo. Imao je dosta jake svoje ljude u najvišim razinama policije, ali koga, ne znam, a niti me zanimalo", kaže nam prilično lakonski sugovornik nekad blizak Brkiću. On osobno je također došao do nekih podataka na taj način preko dva kuma, Brkića i Curića.

Nastavak na sljedećoj stranici...

  • Stranica 1/2
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar Antun Sklepić
    marica 08:29 24.Travanj 2019.

    pišete kao da je brkič niko i ništa,ako bi on kojim slučajem želio napakostiti plenkoviću dimilo bi se po cjeloj hrvatskoj,a nije mi ni jasan sanader pa i on nije sam krao da progovori mislim da bi pola vlade i ... prikaži još! sabora završilo u remetincu.

  • POPOKATEPETL 18:04 23.Travanj 2019.

    @darko, odlično razmišljanje.

  • Pes 16:26 23.Travanj 2019.

    Tu se nema baš mnogo reći, nego da je skoro pa nemoguće biti izvan informatičkog sistema osim možda starom motalicom, sa svake strane po telefon?! No i to nije sigurno 100%! Došlo je vrijeme digitalizacije i nekad svemirske tehnologije u ... prikaži još! civilnu primjenu! Dobro je to, no isto smo izloženi krim miljeu, kojekakvim hakerima koji i nemaju pojma što čine ili s namjerom ili slučajno!? Znači da je netko imao pristup mail serveru Sabora, kada se mogao dokopati tuđe pošte te manipulirati njome? Prodaja!