Top News
3583 prikaza

Totalna katastrofa: "Kruh plaćamo 200 kuna, a pelene 500"

Stanje u Zimbabveu
1/5
PHILIMON BULAWAYO/REUTERS/PIXSELL
Vojni udar unio je još veću nesigurnost u državu iz koje nema bijega

U Harareu, glavnom gradu Republike Zimbabve, čak su četiri glavne pristupne ceste blokirane, gradom odzvanjaju 'kontrolirane' eksplozije, javna televizija je ugašena, ministri koji su do jučer bili na vlasti bježe iz zemlje, diktator Robert Mugabe je, navodno, u kućnom pritvoru, no narod ove afričke zemlje ipak misli da neće doći do građanskog rata.

"Jasno nam je da se nešto događa, između ostalog jer su tenkovi strateški raspoređeni po ulicama, a građani su dobili upute da, ako ne moraju, ne izlaze iz kuća, čak niti na posao. S druge strane preko megafona nas uvjeravaju da ovo nije vojni državni udar već da vojska samo pazi na našu sigurnost i sigurnost obitelji Mugabe" – kaže Richard S., koji ne želi otkriti svoje pravo ime, jer cijelu obitelj pokušava 'izvući' iz zemlje. Richard je student prava, koji se vratio sa studija u Velikoj Britaniji, a trenutačno se nalazi na obiteljskoj farmi u blizini Hararea. S obzirom na to da potječe iz miješane familije, u kojoj ima bijelih 'kolonizatora' (kako ih dio populacije i dalje, generacijama kasnije, naziva) ali i članova plemena Shona, dobiti vize za izlazak iz Zimbabvea ozbiljan je pothvat. Za sada se on i njegova obitelj ne boje za život, ali plaši ih konfisciranje imovine što je u Zimbabveu česta pojava. 

Hitler guli jabuku Ekscentrične navike Life 9 brutalnih diktatora imali su sulude prehrambene navike
 
"Ako se baš jako pobuniš, onda po tebe dođe crni auto, odvedu te u kamenolome ili rudnike i tamo nestaneš zauvijek, zato i želim ostati anoniman", kaže nam sugovornik.

"Vojska je preuzela javni televizijski servis. Usred noći počeli su puštati porniće, valjda im je to jedino ostalo ili naprosto nisu znali što bi, a medija se ipak boje pa nisu htjeli da krene neko obraćanje naciji koje bi u svijet mogli prenijeti strani mediji. Nakon nekoliko sati pornića na televiziji je neko vrijeme bio samo snijeg što je građane bacilo u paniku pa su onda krenuli emitirati nekakve blesave javne obavijesti kako bi svi ostali mirni", kaže nam Richard. Osim televizije, u Zimbabveu je problem i pristup internetu.

Internet nije ograničen jer - kako kaže naš sugovornik - interneta praktički nema. Pristup i inače ima samo oko 20% građana, no nedavno je osnovano i ministarstvo za 'cyber' kriminal kojeg građani u šali zovu 'interna policija za WhatsApp i Twitter'. U strahu od posljedica nakon slanja korisnici odmah brišu sve poruke i uništavaju mobitele ako dođe do pretresa kuće.

Augusto Pinochet Augusto Pinochet Life Prava istina o brutalnom diktatoru: Bio je mamin sin i loš učenik

"Do rata neće doći jer to nikome nije u interesu, a i zato što su Zimbabveanci nedovoljno proaktivni. To je naša najveća slabost, ali i naša najveća snaga. Prebrodimo ovakva vremena bez, nadam se, krvoprolića, kaže Richard koji se ne želi deklarirati niti za niti protiv Mugabea, ali slaže se kako je diktator, kako ga naziva zapad, zašao u godine i vrijeme je da prepusti vlast.

"Počeo se gubiti, to svi znaju. Na važnim sastancima spava, a ne može više kontrolirati niti tjelesne funkcije. Problem je nastao kada se ispostavilo da vlast želi prepustiti svojoj 41 godinu mlađoj supruzi Grace, ili kako je mi zovemo Gucci Grace", kaže student iz Hararea. Omražena Grace iz države je, navodno, pobjegla zadnjim avionom prije nego što su zatvorili aerodrome, a devedesettrogodišnji Robert Mugabe je u kućnom pritvoru te se, navodno, mora odreći vlasti u korist zaštite svoje obitelji. Mugabeov nekadašnji plan da kao svog nasljednika imenuje Grace i 'stvori dinastiju' razljutio je njegovog potpredsjednika Emersona Mnangagwu zvanog 'krokodil' koji je, uz to, na čelu vojske.

Nastavak pročitajte na idućoj stranici.

  • Stranica 1/2
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.