Top News
2918 prikaza

Krunski svjedok: Što Zdravko Marić može otkriti?

Zdravko Marić
Željko Lukunić/PIXSELL
Aktualni ministar financija mogao bi postati ključna osoba u čitavom procesu protiv Todorića i suradnika

Odvjetnik Piruške Canjuge Anto Nobilo istaknuo je da je njegova klijentica bila jako sretna nakon odluke o puštanju na slobodu. 

"Nju postupak ne zabrinjava, ali zabrinjava ju mogućnost da ne bude svaki dan uz svoje dijete", rekao je Nobilo za HRT.

"Svjedoka protiv moje klijentice ima svega pet. Jednog sam pročitao jer su ga specificirali i rekao sam sucu da ćemo mi sve napraviti da on ponovi sve što je rekao policiji i DORH-u jer on praktički svjedoči u prilog Canjuge. Svjedoci nas ne plaše. Mislimo da je optužnica koncepcijski krivo postavljena i po njoj moju klijenticu nitko neće osuditi", uvjeren je Nobilo.

Nobilo se zapitao, ako ministar financija Zdravko Marić nije znao da su bilance bile frizirane, kako je Piruška Canjuga, koja se ne bavi financijama, to mogla znati?

"Ako je Canjuga na listi osumnjičenih, onda je morao  biti i ministar financija Zdravko Marić. Marića ćemo pozvati kao svjedoka jer on svjedoči u korist obrane kad kaže da je vjerovao nadležnim službama i za to ne može biti odgovoran. Isto i mi kažemo, Piruška Canjuga koja nije financijaš, još manje može biti odgovorna jer je vjerovala nadležnim službama. Prema tome, ministar Marić je naš krunski svjedok", kazao je Nobilo.

Najvažnije pitanje, na koje će izgleda ministar Marić morati odgovorit, je zašto je Agrokor dobio kredit od Hrvatske banke za obnovu i razvoj kada su trenutku kada su zatraženi krediti HBOR-a, u slučaju da ti krediti budu odobreni, prema Agrokoru i povezanim osobama bilo izloženo 604,6 milijuna kuna.

Mislav Galić u pratnji odvjetnika odlazi iz DORH-a Mislav Galić Top News Prvi koji tereti Todorića - sin bivšeg ravnatelja HRT-a

"Ti dokumenti pokazuju da kredit uopće nije trebao biti odobren. Bude i sumnju da je Agrokor prevario HBOR kada je slao podatke o poslovanju tih tvrtki, što može pomoći istražiteljima koji već tjednima istražuju kako je Agrokor poslovao. Nađite mi jednu tvrtku koja je unatoč navedenim i jasno opisanim rizicima ipak dobila toliki kredit. Javnost treba na temelju te dokumentacije još jednom procijeniti kakvu je ulogu u cijelom tom slučaju imao Marić, a posredno i vlada", rekao je Nacionalu izvor koji im je dostavio dotične dokumente.

Marićevo eventualno svjedočenje moglo bi postati još intrigantnije ako se dovede u pitanje čitav njegov mandat na mjestu izvršnog direktora Agrokora za strategiju i tržište kapitala. Kako je Nobilo ustvrdio, Marić je morao znati što se događa i ako on nije odgovoran zato što je vjerovao nadležnima, zašto bi itko drugi odgovarao samo zato što su vjerovali istim tim službama?

Zanimljivo je spomenuti i da Marić tvrdi da nije imao pojma o određenim kontaktima s Agrokorom koje je kasnije priznao premijer Andrej Plenković.

"A što se tiče same situacije, mislim da su i iz same kompanije [Agrokora] jučer u priopćenju jasno naznačili da ne postoje rizici što se tiče njihovih obveza u dogledno vrijeme, ali sigurno da je i činjenica o smanjivanju kreditnog rejtinga imala određene reperkusije", izjavio je Marić krajem siječnja ove godine nedugo nakon što je Moody's objavio smanjenje kreditnog rejtinga Agrokora. Sredinom veljače je rekao da "u ovom trenutku mi nismo ni u kakvim kontaktima s Agrokorom", ali je kasnije Plenković rekao da je oko Agrokora "niz aktivnosti i konzultacija provodio u siječnju, veljači i ožujku".

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar una1
    una1 14:10 20.Listopad 2017.

    Marić ništa ne može otkriti jer on ništa nije znao :- ))) To bi mogao biti cirkus, ali ovaj puta za Marića.