Top News
8290 prikaza

Krvave milijarde dinastije Prigožin: Tvrtke, konji, saune...

Jevgenij Prigožin (L), oligarh Vladimira Putina, poznat kao "Putinov kuhar"
1/2
POOL New/REUTERS/PIXSELL
Supruzi Ljubov, sinu Pavelu, kćerima Polini i Veroniki te majci Violeti ostavio je golemo bogatstvo, ugrubo procijenjeno na najmanje milijardu američkih dolara

Pripadnici postrojbe Wagner, prijatelji i obitelj oprostili su se od Jevgenija Viktoroviča Prigožina na groblju Porohovskoje u St. Peterburgu tjedan dana nakon što je zloglasni "Putinov kuhar", čovjek koji je početkom dvijetisućitih doslovce posluživao Jacquesa Chiraca, Georgea Busha i ostale najveće svjetske državnike, a poslije se vinuo do statusa "prvog do Putina", preminuo u misterioznom padu zrakoplova u Tverskoj oblasti kraj sela Kuženkino, na putu iz zračne luke Šeremetjevo prema St. Peterburgu.

Supruzi Ljubov, sinu Pavelu, kćerima Polini i Veroniki te majci Violeti ostavio je golemo bogatstvo, ugrubo procijenjeno na najmanje milijardu američkih dolara. Godinama je akumulirao bogatstvo dok je Wagner ratovao od Sirije i Libije do Sudana, Malija ili Srednjoafričke Republike, naplaćujući svoje usluge naftom, zlatom, dijamantima, pa čak i drvom.

 | Author: Supruga Ljubov je farmaceutkinja. Vlasnica je nekoliko ekskluzivnih butika u Sankt Peterburgu

Majka Violeta Prigožina (83) bila je liječnica prije enormnog bogaćenja njezina sina zahvaljujući krvavom novcu zarađenom kroz paravojni projekt Wagner, no Jevgenij je i nju učinio milijunašicom kad je postala vlasnica kompanija Concord menadžment i konzultacije, Etalon i Kreda. Ruski mediji raspisali su se o njoj kad je sa 77 godina krenula na sate slikanja. Već godinu dana kasnije otvorila je i umjetničku galeriju "Boje života" u centru Sankt Peterburga.

Supruga Ljubov po struci je farmaceutkinja. Vlasnica je nekoliko ekskluzivnih butika u Sankt Peterburgu, prije desetak godina na njeno je ime otvoren prestižni Spa centar Kristal, a vlasnica je i tvrtki New Technologies Spa te Agat.

 | Author: Prigožin se hvalisao kako je njegov sin Pavel ratovao u Wagneru i zaradio Crni križ za hrabrost

Starija kći Polina (31) radila je u aukcijskoj kući Lahta Plaza, koja se, međutim, našla pod američkim sankcijama prošle godine. Blisko je surađivala s ruskim tvrtkama koje su isporučivale tešku industrijsku opremu rudarskim i šumarskim kompanijama u Africi, naravno - u pravilu tamo gdje je ratovao Wagner. Tvrtka je služila samo kao paravan za poslovanje profesionalne postrojbe ruskih plaćenika. Polina obožava konjički sport i prije eskalacije sukoba u Ukrajini natjecala se u Europi. Njoj i sestri Veroniki (18) Prigožin je ostavio ergelu rasnih konja.

O sinu Pavelu (27) zna se vrlo malo, američki mediji pisali su kako je imao izvršnu ulogu u nekoliko očevih kompanija. Sam Prigožin nekoć se hvalisao kako je Pavel ratovao u Wagneru i zaradio Crni križ za hrabrost, no za takvo što nema potvrde...

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.