Top News
8855 prikaza

Krvavi rat klanova u regiji dosegao je novu razinu

Luka Bojović
REUTERS
Sumnja se da je Vukotić povezan sa kokainom otkrivenim u Ateni krajem prošle godine

Točno dva mjeseca nakon što je jedan od najbližih suradnika Luke Bojovića, Veljko Banović Votka uhićen u akciji srpske i nizozemske policije u belgijskom Antwerpenu, zbog četiri kilograma kokaina i 1,7 milijuna eura gotovine, a nakon opsežne i detaljne istrage MUP-a Srbije, u Turskoj je dolijao još jedan - Jovan Vukotić, označen kao vođa 'škaljarskog klana'

Jovanu Vukotiću uhićen je u Antaliji nakon što je Grčka za njim krajem 2017. godine raspisala crvenu međunarodnu tjeralicu zbog krijumčarenja 135 kilograma kokaina koji je u prosincu te godine zaplijenjen kod Atene. Prema informacijama s kojima raspolaže Blic, sumnja se da je Vukotić kao vođa 'škaljarskog klana' u svom biznisu sa narkoticima djelovao i izvan granica Srbije i Crne Gore, diljem Europe. 

Sumnja se da je Vukotić povezan sa kokainom otkrivenim u Ateni krajem prošle godine, kojeg su koristile i javne osobe. Tada je čak 135 kilograma kokaina, u vrijednosti oko pet milijuna eura, otkriveno u luksuznom stanu u Ateni kojeg je iznajmljivao državljanin Srbije 33-godišnji Marin Matijašević. On je uhićen, a grčke vlasti su pokrenule opsežnu istragu kako bi pronašle njegovog sudionika.

Luka Bojović, Dragoslav Ognjanović Srbija Top News Krvavi rat klanova: Ubijen zbog mračnih tajni zemunaca?

Vukotić je uhićen zahvaljujući suradnji srpske i turske policije, a prilikom uhićenja pronađeni kod njega su pronađeni i krivotvoreni dokumenti. Prema informacijama kojima raspolaže Blic, Vukotić je protjeran iz Turske u Srbiju, a trenutačno je zadržan na ispitivanju zbog sumnje da je počinio niz kaznenih djela. Blic dalje navodi kako će Vukotić biti procesuiran zbog šverca kokaina i krivotvorenja isprava.

Vukotić je jedan od vođa 'škaljarske grupe' koja se dovodi u blisku vezu sa grupom Luke Bojovića, koji u Španjolskoj odslužuje kaznu zatvora od 18 godina na koju je osuđen zbog organiziranog kriminala. Ova dva klana švercali su i distribuirali narkotike diljem Europe. Prema nekim podacima Jovan Vukotić često je boravio u Beogradu, ali dolazio je i u Novi Pazar, na Kopaonik i Zlatibor, gdje se sastajao sa pripadnicima Bojovićevog klana. 

Osim krijumčarenja narkotika, Vukotićeva grupa povezuje se i sa najtežim kaznenim djelima, ubojstvima,  pokušajima ubojstva u Crnoj Gori i Srbiji, gdje su im bliski suradnici bili pojedinci zaduženi za osiguranje, i mnoge druge poslove. 

Sretko Kalinić, Milorad Ulemek, Luka Bojović Zemunski klan Top News Krvavi mafijaški rat opet potresa regiju

Podaci službi pokazuju kako je Vukotić "dominantno provodio aktivnosti krijumčarenja narkotika i izvršenja najtežih kaznenih djela", prije svega onih koji se odnose na sukobe sa kavačkim klanom sa kojim 'Škaljari' ratuju od od 2014. godine. Ovaj rat započeo je krajem 2014. godine kada je u španjolskoj luci Valencia nestalo 300 kilograma kokaina. U sukobu klanova ubijeno je više od 30 osoba. 

Iako će sigurnosne službe Jovicu Vukotića imenovati jednim od vođa 'škaljarskog klana', koji djeluje zajedno sa bratom Igorom i Igorom Dedovićem, zanimljivo je kako se postupci vođeni protiv njega mogu nabrojati na prste jedne ruke. U zatvoru Spuž Vukotić proveo je devet mjeseci, od studenog 2014. godine i to zbog pomaganja u pokušaju ubojstva 2002. godine kada je imao 21 godinu. Prije pet godina osuđen je i na tri mjeseca zatvora zbog pištolja koji je prilikom pretresa u naselju Škaljari pronađen u njegovom blindiranom džipu. Za pucnjavu u disko klubu Madam Koko u srpnju 2012. godine, u kojoj je ranjen Dejan Deković, Jovan Vukotić je pravomoćno oslobođen optužbi. 

Uloga vođe, ali i suprotstavljeni odnosi sa nekoliko jakih grupa, Vukotića su nekoliko puta doveli u središte vatrenih obračuna u Kotoru i Beogradu, zbog čega je angažirao i posebno osiguranje. Još 2008. godine na putu u Dobrotu kod šanka Malibu na Jovanov BMW ispaljeno je nekoliko hitaca iz automatskog oružja, a na kući njegovog oca Veska 2013. godine bačena je ručna bomba tzv. kašikara. 

Tekst u cijelosti preuzet sa Blic-a

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.