Top News
2539 prikaza

Kulminacija svega: Trumpa čeka 11 tjedana iz noćne more

Donald Trump
REUTERS
SAD ne pamti ovakvih nešto više od dva mjeseca najgorih skandala oko nekog predsjednika što ga sada čeka

Još davno prije nego što je Donald Trump ušao u politiku postalo je jasno da si ne može pomoći, da je neiscrpni generator proizvodnje cirkusa oko sebe. Otkako je postao predsjednik, takvo stanje postalo je još i gore, a za narednih 11 tjedana američki mainstream mediji predviđaju Trumpu da će u tom smislu biti najintenzivniji do sada.

O Trumpovom osobnom odvjetniku Michaelu Cohenu Express je nedavno pisao povodom javne objave audio snimke na kojoj Trumpo Cohenu govori neka plati 150.000 dolara bivšoj Playboyevoj djevojci Karen McDougal za šutnju o Trumpovom nabijanju rogova Melaniji Trump s njom. Taj dio ne bi bio problematičan da se sa snimke ne čuje kako američki predsjednik Cohenu u rujnu 2016. govori da svjedokinji i akterici njegove bračne nevjere ne govori neka joj "plati u gotovini".

Donald Trump Na meti FBI-a Top News Snimka razotkrila Trumpa: "Zečicu platite u kešu"

Riječ je očito o materijalu iz Cohenovog ureda što su ga agenti FBI, skupa s Cohenovom kućom i hotelskom sobom, pretraživali u travnju. Malo je reći da se Trump zbog te premetačine jako uzrujao. FBI je tada zaplijenio veliku količinu dokumenata, uključujući i 12 snimki.

Zašto uopće premetačina, postalo je jasno s objavom vijesti da FBI istražuje Cohena u sklopu istrage da je počinio poreznu i financijsku prijevaru podizanjem kredita na ime taksi biznisa u vlasništvu svoje obitelji, odnosno da je prikazivao bitno veću vrijednost tvrtke od one stvarne kako bi dobio nešto više od 20 milijuna dolara.

Cohenu se predviđa da bi tužiteljstvo s optužnicom moglo izići već do kraja ovog kolovoza, za hrvatske prilike nevjerojatno ekspeditivno, što onda znači da bi Cohen vrlo lako mogao postati vrlo razgovorljiv o krajnje povjerljivim i kompromitirajućim, možda i kažnjivim, detaljima Trumpovog života, sve kako bi izbjegao zaglaviti u zatvoru na dugi niz godina. Ima tu svega.

Paul Manafort | Author: Youtube Youtube

Od priče o tome kako su svi do jednog investitora u Trump Tower izgubili dio novca dok je Trump basnoslovno zaradio, preko sumnji da su Ivanka Trump i Donald Trump mlađi, predsjednikova djeca, prije nekoliko godina počinili novčanu prevaru, pa do mnogih drugih stvari. Cohen, kao Trumpov sve donedavni čovjek od najvećeg povjerenja, pokazao je kolebljivost već u trenutku javne objave snimke razgovora s mafijaškim prijedlogom o isplati 150.000 dolara bivšoj Trumpovoj ljubavnici "u gotovini".

Kako bi tek mogao reagirati, čitaj surađivati s FBI-em, ako se zakotrlja sve ovo što sada prijeti, vidjet će se u narednim tjednima. Slijedi Paul Manafort, Trumpov lobist iz predsjedničkih izbora, čovjek koji je iza sebe još od mladih dana nizao kampanje Geralda Forda, Ronalda Reagana, Georgea Busha starijeg i Boba Dola, otkako je izbio skandal s grubim miješanjem Rusije u američke predsjedničke izbore 2016., uspio je čak završiti na listi stranih agenata u SAD-u.

Ispalo je da je Manafort desetljećima lobirao od Saudijske Arabije, Pakistana, zatim u korist Mobutua Sesea Sekoa iz DR Konga, zapravo u korist sve sile izrazito okrutnih nedemokratskih režima diljem svijeta, ali je jasno da mu je kvalifikaciju "stranog agenta" priskrbilo to što je, u prvom redu, još od 2004. radio u kampanjama bivšeg proruskog ukrajinskog predsjednika Viktora Janukoviča, srušenog u državnom udaru 2014., zatim poslovne veze s ruskim oligarhom Olegom Deripaskom, vrijednim danas sedam milijardi dolara...

Donald Trump 11. rujna Top News Trump u panici zbog nove knjige koja otkriva kako vlada

Konačno, FBI ga smatra "osobom od izrazitog interesa" u sklopu svoje istrage o ruskom miješanju u izbore za predsjednika SAD.a iz 2016. Manafort je zato završio s GPS odašiljačem na nozi u kućnom pritvoru, potom i u zatvoru tijekom istrage da je i takav "utjecao na svjedoke". Tu su još optužbe i za brojne milijune navodno opranog novca. Prvo suđenje samo što mu nije počelo, drugo mu počinje u rujnu i Trump će i zbog toga imati svu silu glavobolja.

Nadalje, posebni savjetnik i bivši direktor FBI-a Robert Mueller očekuje se da će vrlo uskoro objaviti što je sve iskopao tijekom svoje istrage o ruskoj vezi Kremlja i Trumpa odnosno njegove predsjedničke kampanje iz 2016. Malo je reći da Trump u posljednje vrijeme po Twitteru objavljuje sve oštrije statuse o Muelleru. U takvim okolnostima bilo bi ravno čudu da se oko predsjednika ne nastave sve gora trvenja iz obje parlamentarne američke stranke, osude iz oba bloka u stilu onih Richarda Nixona.

Jasno je i to da će narednih dana ili tjedana nove snimke ravno iz Situation Room iz Bijele kuće objaviti Omarosa Manigault Newman, bivša politička pomoćnica Donalda Trumpa. Ona je već do sada objavila da predsjednik ima običaj o pojedinim američkim crncima u krugu svojih ljudi govoriti kao o "crnčugama", što je potaknulo val osuda za rasizam.

 | Author: KEVIN LAMARQUE/REUTERS/PIXSELL KEVIN LAMARQUE/REUTERS/PIXSELL

Čak je i Sarah Huckabee Sanders, Trumpova ozloglašena glasnogovornica iz Bijele kuće, morala priznati da ne može isključiti da Omarosa doista ima snimke koje se danas smatra "jednim od najgorih sigurnosnih ispada iz Bijele kuće ikada".

Usred svega toga u Teksasu, državi pod republikancima, krenut će sudski postupak kojim će republikanci nastojati slomiti kompletni sustav javnog zdravstvenog osiguranja za sve, tzv. Obamacare, što će uoči narednih izbora za članove Kongresa demokratima biti ogromna usluga u kampanji, jer oni će braniti Obamacare, zakon od spasonosnog značenja za tolike Amerikance, od najsiromašnijih do srednje klase.

Krenut će i saslušanje Trumpovog kandidata za Vrhovni sud Bretta Kavanaugha, izrazitog konzervativca, sklonog i za američke, kamoli europske prilike vrlo spornim nazorima o klimatskim promjenama, pitanjima okoliša, posebno nafte i posebno naftnih kompanija iz SAD-a diljem svijeta, zatim o pobačaju, ljudskim pravima...

NATO-ova misija za obuku afganistanske vojske Što nam fali? Ekonomix Europa je bogata - može preživjeti bez Trumpa

Nedavno je izišlo i to da je Mueller, u sklopu svoje istrage, ukupno čak 30 sati intervjuirao još jednog savjetnika iz Bijele kuće, Donalda McGahna, pa bi i to moglo doći na red. Usto, Trumpov carinski rat s "ostatkom svijeta" već je počeo dovoditi do gubitka radnih mjesta, i dobar dio Kongresa i javnosti SAD-a već neko vrijeme Trumpa napadaju i zbog smanjivanja poreza na velike kompanije i bogatima. A u svijetu je Trump u međuvremenu dotle uspio zaratiti od Kine do EU-a i niza drugih poput Turske.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • vjaceslav 15:38 22.Kolovoz 2018.

    novinari se nikako ne mogu pomiriti s time da je trump pobijedio hillary i da na marsu nema života, a hrvatski ni s time da su obiteljaši prikupili dovoljno potpisa za referendum :-)

  • nelson 18:17 21.Kolovoz 2018.

    nek ode šta prije