Top News
2943 prikaza

Laž Živog zida: Ipak žele 20 milijuna kuna za svoju stranku

U KD Vatroslav Lisinski održan 1. kongres Živog zida
Marko Prpić (PIXSELL)
Obećavali su da će srezati iznose za stranke iz proračuna, no oni dobivaju 1,1 milijun i tako žele i nastaviti

Prije dva tjedna smo u Expressu problematizirali način financiranja stranaka iz državnih i lokalnih proračuna, kako će se taj iznos povećavati i kako stranke minimalno zarađuju naspram od članarina i donacija naspram javnog novca. 
Povod je i bilo državno financiranje stranke Abeceda demokracija kojoj je kroz četiri godine zastupnik Živog zida Ivan Pernar osigurao 1,5 milijuna kuna nakratko se prijavivši kao njihov zastupnik u Saboru.

Tada smo spomenuli i da je Živi zid obećavao u kampanji 2015. godine smanjenje financiranja stranaka s tadašnjih 70 na 20 milijuna kuna godišnje i najavio je zakonske izmjene. Kako je Živi zid najavio opet da treba srezati novac koji stranke dobivaju iz proračuna, pitali smo ih kad će predložiti zakonske izmjene i u kojem smjeru će one ići. Odgovorili su nam da će podnijeti amandmane na izmjene zakona koji je u proceduri.

Ivan Pernar i Vilibor Sinčić | Author: Dalibor Urukalović (PIXSELL) Dalibor Urukalović (PIXSELL)

Kažu i da su imali spreman zakon, ali nisu ga dosad, tri godine od obećanja pustili u proceduru "na temelju svijesti vladajuće većine koja konstantno, drsko i neargumentirano odbacuje naše prijedloge zakona". No, u odgovoru se navodi i prijedlog dramatično različit od onog što su dosad predlagali.

"U skladu s našim političkim programom, želimo ograničiti maksimalni iznos koji bi politička stranka mogla dobiti iz državnog proračuna na 20 milijuna kuna godišnje, a s vremenom taj iznos i dodatno smanjiti", stoji u službenom odgovoru Živog zida koji potpisuje glavni tajnik stranke Tihomir Lukanić.


Dakle, u tom službenom odgovoru navodi se da će se ograničiti da jedna stranka može dobiti maksimalno 20 milijuna kuna, a ne sve u Saboru. Ogromna je to razlika. Jer primjerice, za ovu godinu će stranke zastupljene u Saboru dobiti 56,4 milijuna kuna za svoj rad. HDZ-u će od tog iznosa pripasti 21,3 milijuna kuna jer imaju najviše zastupnika, a nitko drugi nije niti blizu iznosa od 20 milijuna kuna. SDP koji je drugi na listi će dobiti 14,1 milijun kuna.

Ivan Pernar i Vilibor Sinčić Mali podsjetnik Top News Muljanja Pernara i Živog zida: Nudili mito, dizali milijune...

Sam Živi zid će ove godine dobiti 1,1 milijun kuna. 
Dakle ograničavanje maksimalnog iznosa koji jedna stranka može dobiti iz proračuna na 20 milijuna kuna, smanjit će iznos jedino HDZ-u. Svi ostali, pa i Živi zid, i dalje bi dobivali isti iznos. Baš s novcem iz proračuna i Živi zid je uspio povećati svoju javnu vidljivost, aktivnosti, pa po posljednjoj najavi prijedloga amandmana, očito se nisu spremni odreći dijela novca koji im pripada.

Iako je Živi zid raspisao poziv kojim dijeli 500 kuna samohranim roditeljima za Valentinovo, treba napomenuti da je Sinčić 2015. godine obećao: "Plaće i novac koji dobiju predstavnici Živog zida po ulasku u Sabor dijelom će se uložiti u fond iz kojeg će se financirati studenti, a dijelom projekti na području inovacija i obnovljivih izvora energije".


Ovakve nelogičnosti u odnosu na ranije najavljeno u zadnjih 10-ak dana su učestale u Živome zidu iako prema svom članstvu nastoje komunicirati da ih mediji bezrazložno razapinju. Dominik Vuletić, čovjek kojeg je stranka gurala u javne istupe i pripremala ga kao kandidata na EU izborima je izjavio da će Živi zid zalaže za uvođenje "iliberalne demokracije" i "iliberalne države".

Ivan Pernar/sat | Author: Facebook Facebook

Opet nam je Lukanić poslao opširan odgovor u kojem obrazlaže što za njih znači taj pojam. Ali samo dan kasnije, Ivan Sinčić se u prisustvu Lukanića ogradio od toga da će oni uvoditi takav sustav koji politolozi opisuju kao manjkava demokracija i čiji primjeri su Mađarska, Poljska i Turska. Vuletić se nakon toga ne pojavljuje u medijima.

Glavni tajnik Tihomir Lukanić je u okviru političkih debata pred izbore za Europski parlament izjavio i da će se oni boriti protiv primjerice toga da Europska unija ima jednu nogometnu reprezentaciju što "neki najavljuju". Takva najava zasad ne postoji, ali je to poslužilo Lukaniću da ispadne borac za zaštitu suverenosti i nogometne reprezentacije.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar Antun Sklepić
    marica 12:32 09.Veljača 2019.

    njima kolko znam to pripada po zakonu a to što ih blatite je vaša noivinarska stvar ,pokušajte vi *** izračunat koliko bi stolječa trebalo živom zidu da pokradu ono što su pokrali HDZ-ovci a onda nešto manje SDP-ovci.

  • Vlaho 02:13 09.Veljača 2019.

    Ovo je laz i manipulacija. U programu Zivog zida jasno stoji da se ukupno financiranje stranaka zeli smanjit sa 70 na 20 godina, i nakon toga jos postepeno smanjivat. Tko zeli provjerit, https://www.zivizid.hr/program/ stranica 72