Top News
9877 prikaza

Lažna Ruskinja i pad vlade: Rekao da je Hrvatska 'sr...e', a spasili ga s jahte kod Biograda

1/5
Afera Ibiza izazvala je 2019. potres u vrhu austrijske politike i promjene na čelu desničarskog FPÖ-a. No otvorila je put Herbertu Kicklu da preuzme stranku i dovede je do nedjeljne izborne pobjede u Austriji

- Da je to netko izmislio svi bi rekli: ovo je potpuno apsurdno, to nitko neće vjerovati. Mješavina Pulp Fictiona i TV krimića -  rekao je 2020. pred austrijskim istražnim povjerenstvom Florian Klenk.

Klenk je bio urednik tjednika Falter koji je zajedno s njemačkim Der Spiegelom i dnevnikom Süddeutsche Zeitung 2019. objavio odlomke videa na kojem tadašnji predsjednik Slobodarske stranke Austrije (FPÖ) i kasniji vicekancelar Heinz-Christian Strache jednoj navodnoj ruskoj tajkunici nudi političke usluge u zamjenu za financiranje političke kampanje.

POGLEDAJTE VIDEO:

Video koji je snimljen 24. srpnja 2017. na Ibizi traje 12 sati i 32 minute, a na njemu je osim Strachea bio i Johann Gudenus, također član FPÖ-a. Sastanak je počeo aperitivima na terasi, a nastavio se večerom, šampanjcem, tunom i sušijem. Kasnije se društvo preselilo u dnevni boravak gdje su nastavili piti. Djevojka je rekla kako su spremni investirati ruski novac u Austriji. Strache joj je počeo objašnjavati kako se njihova stranka financira. Rekao je da postoje bogataši koji stranci daju i do dva milijuna eura, ali da novac ne uplaćuju na račun stranke nego u udrugu kako bi izbjegli kontrolu državne revizije. U videu se spominjao i tadašnji austrijski premijer Sebastian Kurz za kojeg navode kako imaju informacije o njegovim seksualnim orgijama. Također se spominjala i Hrvatska za koju kažu da je sr.... i da se u nju ne isplati ulagati. 

 | Author:

Policija je tada zbog ovog slučaja ispitala 259 ljudi, nadzirala je 15 i pretražila je domove 55 ljudi.  Također su i identificirali ženu koja se predstavljala kao nećakinja oligarha. Utvrdili su da je žena koja se predstavljala kao Aliona Makarov zapravo unajmljena glumica koja dolazi najvjerojatnije iz Mađarske. 

 | Author: Lažna Ruskinja

Klenk, koji je jedan od rijetkih koji je dobio uvid u cjelokupni, nekoliko sati dug video, rekao je kako nije vidljivo da itko od sudionika konzumira drogu a i da je konzumiranje alkohola „bilo umjereno“.

„Nitko ne može tvrditi da je bio toliko pijan da nije znao što radi“, rekao je Klenk.

Spašavao živu glavu kod Biograda

On je zbog toga što Strache pristaje na usluge u zamjenu za novac uz istodobno naglašavanje kako „sve mora biti po zakonu“, događaje na videu nazvao „koruptivnim plesom na žici“. Na videu Strache navodnoj nećakinji jednog ruskog tajkuna između ostalog nudi državne natječaje u građevinskom sektoru u zamjenu za financiranje predizborne kampanje koja je na proljeće 2017. u trenutku kada je video snimljen, bila u punom jeku. Ibiza skandal je pokrenuo i nekoliko istraga vezanih uz financiranje političkih stranaka. 

Bio je to prijeloman trenutak u FPÖ-u jer se Strache povukao iz politike i otvorio put Herbertu Kicklu, dotadašnjem ministru unutarnjih poslova, da preuzme stranku 2021. godine. Kickl i FPÖ su ove nedjelje slavili na parlamentarnim izborima u Austriji.

IZBORNI POBJEDNIK Top News Herbert Kickl želi Hitlerovu titulu: Migrante mrzi, Putina brani i sanja 'tvrđavu Austriju'

U ljeto 2021. je Strache, koji na videu s Ibize govori da je Hrvatska 'sra..e', spašavao živu glavu na Jadranu. Kod Biograda se zapalila jahta na kojoj se nalazio s djecom i obiteljskim prijateljima.

- Drama je počela kad se iz strojarnice vinuo dim, 15 minuta prije nego smo trebali pristati u Biograd. Kapetan i posada su odmah pokušali ugasiti vatru protupožarnim aparatima, djecu smo probudili i poslagali ih u vrstu, spakirali najnužnije i pozvani su vatrogasci. Na žalost, došli su do broda tek dva sata kasnije kad se više ništa nije moglo spasiti. Na sreću, Slovenci i trojica Austrijanaca iz Štajerske prolazili su pored nas te su nas i cijelu posadu prebacili na svoj brod te na sigurno prije nego je naš brod potpuno zahvatila vatra te je eksplodirao. Svi koji smo bili na jahti sretni smo što smo spašeni na vrijeme, što smo preživjeli šok bez posljedica i  što su nam pomogli turisti - napisao je Strache tada na Facebooku.

 | Author:

Splićanka u seriji o aferi

U Austriji je 2021. godine snimljena i serija o aferi Ibiza. Ulogu tajanstvene Ruskinje tumači splitska glumica Klara Mucci.

 | Author: Klara Mucci

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • BESTpartizan 16:00 30.Rujan 2024.

    Fasista