Top News
296 prikaza

'Likvidacija Osame bin Ladena': to je bilo obično ubojstvo

Osama bin Laden
DPA/PIXSELL
Istraživački novinar Seymour Hersh udario je u knjizi po Bijeloj kući i zbog navodnog laganja o smrti bin Ladena, ali i zato što je krajnje štetno inzistirala na rušenju Asada, što ga je lažno optuživala za kemijsko oružje...

Tijekom pola stoljeća istraživački novinar Seymour Hersh udarao je po vanjskoj politici Zapada, osvajajući nagrade opisima masakra My Lai u Vijetnamu i mučenja iračkih zarobljenika u Abu Ghraibu. Njegov prošlogodišnji članak o likvidaciji Osame bin Ladena u kojem je Hersh napisao da je "verziju Bijele kuće mogla napisati Lewis Carroll", isprovocirao je žestoko pobijanje državnih dužnosnika, ali istodobno i oduševljenje čitatelja koji su to nazvali neprocjenjivim razotkrivanjem istine jednog od najopskursnijih događaja u novijoj povijesti.

Pakistanska vojska i vlada, tvrdi Hersh prema informacijama bivših dužnosnika iz SAD-a i Pakistana, znali su da Bin Laden živi u Abbottabadu još od 2006. Kad su to otkrili i Amerikanci, Pakistanci su morali surađivati jer bi im u suprotnom SAD uskratio programe pomoći. Pakistanci su 2. svibnja 2011. ispraznili zračni prostor nad svojom zemljom kako bi SEAL-ovci ratne mornarice SAD-a mogli neometano doći do Bin Ladena. Tamo su izveli tu likvidaciju, "ubojstvo" kako je opisao jedan bivši SEAL-ovac. Obama je potom dogovorio s Pakistanom da će vijest držati u tajnosti tjedan dana i zatim, bez obaziranja kakvu će to reakciju izazvati u Pakistanu, sve objavio američkoj javnosti.

Hershov opis puno je uvjerljiviji od službene verzije i provokativniji od filma "Zero Dark Thirty". Ali, najmoćnija poglavlja u knjizi tiču se Sirije, moguće zato što razbijaju mitove koji su relevantni za danas aktualne događaje. Hersh opisuje obmanu Obamine "crvene linije", njegove pogreške što nije spriječio ulazak tolikih džihadista u Siriju i njegovog kontraproduktivnog inzistiranja da "Bašar al-Asad mora otići", što je, u kombinaciji s američkom podrškom turskom predsjedniku Recepu Tayyipu Erdoganu, utrlo put uspona terorističkih skupina poput al-Nusre i ISIL-a.

Ova kratka knjiga fascinantan je udarac protupovijesti, alternative panegiričkom prikazu BBC-ja u dokumentarcu "Unutar Obamine Bijele kuće". Hersh priznaje Obami njegov "principijelan stav predloženog nuklearnog sporazuma s Iranom", ali generalnog smatra da je njegova vanjska politika bila podjednako promašena kao ona George W. Busha mlađeg. Hersh je opisao Obaminu sklonost da "ignorira obavještajne podatke koji bi mu mogli oboriti koncept", te je konstatirao da je al-Asada lažno optužio da je kemijsko oružje upotrijebio protiv svog naroda.

Nije jednostavno prosuditi knjigu koja temeljito pobija vladine verzije događaja. Nitko ne želi ispasti paranoik, ali Hersh naprosto na svjetlo dana izvlači rupe u službenom opisu smrti Bin Ladena, a njegovi su argumenti o Siriji uvjerljivi. Njegovi izvori, "umirovljeni službenik" i "bivši SEAl-ov zapovjednik" zvuče poput likova iz Dosijea X, ali njegova jasna proza raspetljava složenost iza kojih se inače skrivaju moćne figure. Možda pod utjecajem Hershovog izvještavanja, knjigu sam pročitao bez prethodnog skepticizma. Ali, kladim se da je on u njoj došao do istine o smrti bin Ladena bliže nego itko do sada.

Max Liu

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.