Top News
1889 prikaza

Ljevica u BiH: Ujedinjujemo se i rušimo sve nacionaliste!

SDP BiH
Zvonimir Čorić/Pixsell
Dvije socijaldemokratske stranke činit će okosnicu bloka na izborima, ostale još kriju

Predsjednici dvije najjače lijeve političke stranke u Bosni i Hercegovini potvrdili su u subotu kako će zajednički nastupiti na općim izborima u toj zemlji koji se očekuju u listopadu naredne godine s ciljem da po prvi puta nakon rata u toj zemlji uspostave vlast u kojoj neće sudjelovati niti jedna stranka s nacionalnim predznakom.

Početak predizborne suradnje formalno je označio zajednički sastanak glavnih odbora Socijaldemokratske partije BiH (SDP BiH) i Demokratske fronte (DF) a predsjednici stranaka Nermin Nikšić i Željko Komšić tom su prigodom potpisali i posebnu izjavu o zajedničkim programskim ciljevima na kojoj će se temeljiti koordinirano političko djelovanje u narednih godinu dana.

Milorad Dodik i Dragan Čović Američka prognoza Top News Dragan Čović i HDZ - Putinovi saveznici za rušenje Bosne

"Vidjet ćemo što će reći rezultati izbora. Svašta se može dogoditi na izborima no cilj je formirati vlast bez i jedne nacionalne stranke", kazao je novinarima u Sarajevu predsjednik SDP BiH Nikšić. DF je kao stranka nastao 2013. nakon sukoba u tadašnjem vrhu SDP-a BiH i raskola između Komšića i bivšeg predsjednika te stranke Zlatka Lagumdžije.

Izborni rezultati iz 2014. godine pokazali su kako je DF za sobom "povukao" natpolovičnu većinu dotadašnjeg SDP-ovih birača jer je u državnom parlamentu dobio pet zastupničkih mjesta dok su SDP-ovi kandidati dobili tri zastupničke pozicije. DF je tada ušao i u izvršnu vlast no nakon nešto više od godinu dana ju je napustio zbog neslaganja s politikom Stranke demokratske akcije (SDA) i DHZ BiH i od tada je ta stranka u oporbi.

Ni u SDP-u niti u DF-u za sada se ne razmišlja o formalnom ujedinjenju dvije stranke koje se zapravo oslanjaju na isti dio biračkog tijela no izvjesno je kako će SDP i DF imati zajedničke kandidate i zajedničke izborne liste za većinu razina vlasti. Suradnju nude i drugim srodnim strankama, prije svega Građanskom savezu (GS) i Našoj stranci (NS).

"Ovo je projekt otvoren za sve koji dijele naše vrijednosti", kazao je Nikšić dodajući kako u ovom bloku mjesta neće biti za stranke koje su sada na vlasti poput HDZ BiH, Stranke demokratske akcije (SDA) ili saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika.

Antifašizam i antinacionalizam, kako je pojasnio Nikšić, stožerne su vrijednosti oko kojih se okuplja lijevi politički blok u BiH s ciljem provedbe sveobuhvatnih reformi koje će stablilizirati državu i poboljšati život običnih ljudi. Iako su se u javnosti već pojavila licitiranja imenima potencijalnih kandidata "lijevog bloka" za najistaknutije dužnosti Nikšić je kazao kako se o tome uopće nije razgovaralo a jedini konkretni dogovor je da se ide na zajednilke kandidate i liste.

Milorad Dodik Sankcije Top News Dodiku blokirana imovina: Vile, stanovi, autocesta do kuće...

Član vodstva DF-a Damir Bećirović ranije je iznio ocjenu kako je najlogičnije da Komšić ponovo bude kandidatom ujedinjene ljevice za hrvatskog člana Predsjedništva BiH no on se o tome u subotu nije želio očitovati. "Osobne ambicije neće biti presudne kod bilo čega. Zbog tuđih ambicija mi nećemo povlačiti poteze", jedino je što je kazao Komšić komentirajući ovakva nagađanja dodajući ako će u određivanju kandidata biti realni i odluke o tome temeljiti na očekivanjima potencijalnih birača.

Komšić je ustvrdio kako blok SDP-DF ima i partnere za vlast s područja Republike Srpske ali ih je odbio imenovati pojasnivši kako im ne želi otežavati poziciju i dovoditi ih u situaciju da se pravdaju kako nisu nacionalni izdajnici.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.