Top News
4413 prikaza

Ljudi dijele fotke Amazone, ali to nije amazonska prašuma

Lažne fotografije amazonske prašume
Twitter
Mnogi ugledni političari i zvijezde ni sami ne znaju što objavljuju na društvenim mrežama

Stravični požar u Amazoni šokirao je cijeli svijet, pa su se na društvenim mrežama oglasile i poznate ličnosti kako bi upozorile na katastrofu. No, mnogi od njih objavili su fotografije koje nemaju veze s najnovijim požarom u amazonskoj prašumi. Umjesto da slavni preko društvenih medija osvijeste javnost o razmjerima ove strahote, oni nerijetko čak i nehotično, šire dezinformacije.

Takav propust dogodio se čak i nekim čelnicima najvećih svjetskih sila, koji pozivaju na hitnu akciju. Tako je francuski predsjednik Emmanuel Macron pozvao čelnike G7 da im na summitu ovog vikenda prioritet bude upravo požar u Brazilu, javlja Russia Today.

Na svom Twitteru uz tekst je Macron objavio fotografiju vatre koja guta hektare prašume, ali ona je snimljena prije barem 16 godina. Snimio ju je Loren McIntyre, nekoć fotograf National Geographica koji je u svibnju 2003. umro u 86. godini života.

"Naša kuća gori. Doslovno. Amazonska kišna prašuma – pluća koja proizvode 20 posto kisika na našoj planeti gori. Ovo je međunarodna kriza. Članovi G7 Summita – razgovarajmo najprije o ovoj izvanrednoj situaciji za dva dana", zavapio je Macron.

Odmah mu je odgovorio brazilski predsjednik Jair Bolsonaro, koji je francuskog čelnika optužio da pokušava iskoristiti brazilski problem za osobnu političku promociju. 

CNN pak javlja da je i glumac Jaden Smith prikupio 1.500.000 lajkova na Instagramu iako je objavio fotografiju koja je snimljena 1989. godine, devet godina prije no što se rodio. Fotografiju je snimio fotograf agencije Sipa Press i objavljena je prvi put 2007. godine.

Lažne fotografije amazonske prašume | Author: Twitter Twitter

Istu fotografiju podijelio je i Novak Đoković sa svojih 8,680.000 obožavatelja.

Društvenim mrežama kruži i fotografija koju je Greenpeace objavio u kolovozu 2008. godine.

I Leonardo di Caprio objavio je staru fotografiju na svom Instagramu i zaradio oko 3.700.000 lajkova.

Inače, prema podacima brazilskog svemirskog istraživačkog centra, ove godine u Brazilu je zabilježeno 80 posto više požara nego u prošloj godini i većina ih je u području Amazone.

Satelitske fotografije pokazuju koliko je ovaj požar velik i kako se dim proširio po velikom teritoriju Brazila.

Četiri fotografije podijelio je i David Licuauco i niti jedna od njih nije snimljena ovih dana. Dvije od njih na desnoj strani objave uopće nisu snimljene iznad Amazone. Gornja je snimljena u Švedskoj 2018., a donja u Montani 6. kolovoza 2000.

Blogerica Nathalie Muñoz objavila je također nekoliko fotografija, među kojima je majmun koji drži u naručju mrtvog majmuna i plače, kao i karbonizirani zec. Potresne fotografije međutim, uopće nisu snimljene ovih dana.

Majmun koji plače je snimljen u Jabalpuru, u Indiji u travnju 2016. a izgorjeli zec je iz vatrene stihije u Malibuu sjeverno od Los Angelesa, u Kaliforniji 2018. godine.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.