Top News
783 prikaza

Mafija se vraća po svoje: "Kuba nam duguje milijarde"

Hotel nacional bio je prvi koji je Meyer Lansky dobio od Batiste
casaverde-havanna-kuba.de
Potomci mafijaša koji su pobjegli s Kube nakon što su revolucionari svrgnuli diktatora Fulgencia Batistu, nadaju se dijelu obeštećenja od osam milijardi dolara koliko vrijedi tada konfiscirana američka imovina. No, u njihovom slučaju postoji kvaka koja ih razlikuje od ostalih

Mafijaš i kralj kazina Meyer Lanski bio je prvi koji je u 1950-ima uvidio sve potencijale Havane kao mjesta kocke, seksualnog turizma i ruma. Da bi 1959. svemu tome došao kraj nakon što su Fidel Castro i Che Guevara s vojskom revolucionara svrgnuli diktatora Fulgencia Batistu i iz zemlje izbacili sve američke kapitaliste. Gary Rapoport, unuk Meyera Lanskog, danas ne sumnja u to što bi bilo pravedno učiniti s ogromnim bogatstvom u nekretninama koje je ostalo iza njegovog djeda.

"Mislim da nam kubanska vlada duguje", izjavio je Rapoport za CNN. "Mi smo nasljednici Meyera Lanskog, a oni duguju Meyeru Lanskom", kazao je. Lanskom je klađenje na Kubu bio najgori potez života. Castrove vlasti posebno su nemilosrdno nacionalizirale mafijašku imovinu jer su mafijaški klanovi, kako bi neometano poslovali, pošteno napunili džepove Batistinih državnih službenika. Tako su Lucky Luciano i ekipa neometano mogli poslovati praktično na puškomet od obala SAD-a.

Batista je, pak, bio sretan zato što je i sam basnoslovno zarađivao, a Meyer je ostvario svoj san, izgradio je 1957. superluksuzni hotel "Riviera" na samoj obali. "Hotel je bio njegov ljubimac. Uoči otvaranja, osobno je prošao sva stubišta kako bi se uvjerio da svuda radi klimatizacija", svjedočila je kći od Lanskog. Rapoport je otkrio i to da je Lansky izračunao da će ulaganje isplatiti u samo jednoj godini. No, tu godinu nije dočekao.

Castro je srušio vlasti, a gnjevna svjetina upala je u hotele i razbila sve aparate u mafijaškim kazinima. Lansky je, kao i mnogi drugi, pobjegao s otoka i do svoje smrti 1983. više nikada nije vidio hotel "Riviera". Njegovi nasljednici danas se nadaju da bi ponovno približavanje SAD-a i Kube moglo dovesti do nekakvog obeštećenja obitelji.

Zanimljivo je da Lansky nikada, ali baš nikada, nije potegnuo svoj slučaj kod američkih vlasti, točnije, pitanje svoje imovine na Kubi. Kubansko američki odvjetnik Pedro Freyre danas računa da američke kompanije i pojedinci potražuju imovinu vrijednu oko osam milijardi dolara. No, i on smatra da mafijaši nemaju nikakve šanse išta dobiti jer je njihova imovina konfiscirana dekretom o oduzimanju imovine koja je nastala iz Batistinih nezakonitih poslova.

Za razliku od imovine mafijaša, biznis između SAD-a i Kube pokrenuo se s mrtve točke. Nedavno je tvrtka Starwood hotels, slučajno baš uoči posjeta Baracka Obame Havani, objavila da je sklopila ugovor s političkom Havanom o koncesiji na tri hotela iz razdoblja od prije revolucije.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.