Top News
1232 prikaza

Mafijaš s hrvatskom putovnicom radi prljave poslove za Putina?

Vladimir Putin
DPA/PIXSELL
Litvinenko je zaprijetio da će razotkriti Putinove veze s najvećom kriminalnom organizacijom u Europi, pa je na kraju ušutkan

U utorak je održano prvo saslušanje na londonskom Kraljevskom sudu pravde oko ubojstva bivšeg ruskog špijuna Aleksandra Litvinenka. Litvinenko je umro do posljedica trovanja radioaktivnim polonijem 2006. godine. U trenutku smrti Litvinenko je živio u Londonu šest godina i bio je britanski državljanin. Prije nego je preminuo, optužio je ruskog predsjednika Vladimira Putina da stoji iza njegovog ubojstva.
Slična se optužba mogla čuti u utorak u sudnici i to od Bena Emmersona, koji zastupa Litvinenkovu udovicu Marinu. 

"Vladimir Putin je najobičniji kriminalac odjeven u šefa države. On predsjeda mafijaškom režimu i osobno je prije osam godina odobrio ubojstvo Aleksandra Litvinenka", rekao je Emmerson.

A zašto se, prema Emmersonu, Moskva htjela riješiti Litvinenka? Kako je rekao, Litvinenko je zaprijetio da će razotkriti Putinove veze s najvećom kriminalnom organizacijom u Europi, pa je na kraju ušutkan. No, do danas nije službeno potvrđeno tko je Litvinenku podmetnuo polonij u čaj, iako se sumnja na dvojicu bivših KGB-ovaca, Andreja Lugovoja i Dmitrija Kovtuna. 

Međutim, njih dvoje nisu jedini, a osobu koju je i sam Litvinenko također spominjao kao mogućeg počinitelja je ozloglašeni Semjon Mogilevič, najpoznatiji ruski mafijaški boss. Mogilevič je neko vrijeme bio u središtu pozornosti u Hrvatkoj, nakon što je otkriveno da je imao hrvatsku putovnicu, koju mu je dao bivši hrvatski premijer Franjo Gregurić, te je bio umiješan u šverc oružjem za Hrvatsku.  Što se tiče Lugovoja i Kovtuna, Lugovoj je trenutno zastupnik u ruskom parlamentu. Iako ih je Velika Britanija godinu dana nakon ubojstva proglasila glavnim osumnjičenima, Rusija ih je odbila izručiti i tu odluku obrazložila kako ruski ustav ne dozvoljava izručenje vlastitih građana. Zbog ovog su slučaja bitno su se pogoršali odnosi između Rusije i Velike Britanije.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.