Top News Legalizacija marihuane
1425 prikaza

"Marihuani je ljekovitost dokazana, ali joj je crna lista stvarnost"

Slatkiši od kanabisa
public domain
Zašto je indijska konoplja na crnoj listi? Zbog brige za zdravlje ili zbog farmaceutskih korporacija koje bi legaliziranjem izgubile dio megaprofita

O medicinskoj blagotvornosti indijske konoplje je mnogo toga rečeno. Ponavljati kako su pripravci od te biljke, bilo da je riječ o ulju ili o drugim pripravcima, dokazano korisni u liječenju nekih bolesti – suvišno je. Kao što je suvišno dokazivati štetnost pretjerane konzumacije alkohola i duhana. Pa ipak, indijska konoplja i dalje je ilegalna ili joj je uporaba ograničena grubom zakonskom regulativom, dok je uporaba alkohola i duhana neograničena, posve prihvatljiva, štoviše društveno poželjna. Nadalje, poznato je da medicinski tretmani ili lijekovi koje nam liječnici pripisuju, odstranjujući simptome nekih bolesti, istodobno uzrokuju mnogo drugih bolesti.

Marihuana kao lijek | Author: Mark/flickr.com Mark/flickr.com

Bolesti izazvane najširim medicinskim tretmanom zovu se jatrogene bolesti, o tom fenomenu uvjerljivo je pisao Ivan Ilič u svojoj glasovitoj knjizi "Medicinska nemeza". Ilič upozorava da su lijekovi uvijek bili potencijalni otrovi te da su se njihovom učinkovitošću i proširenošću uporabe povećali i njihovi neželjeni sekundarni učinci. Neki lijekovi stvaraju naviku, neki oštećenje, drugi imaju mutageno djelovanje, neki nisu dovoljno ispitani... Svejedno uporaba lijekova i dalje se širi, oni se reklamiraju u medijima više i agresivnije od prehrambenih namirnica, farmaceutska industrija bilježi nevjerojatne profite, ne prođe ni dan da vas ne nazovu iz nekog call centra i ponude vam medicinski pregled, tretman ili kakav novi lijek.

Energetsko piće od marihuane | Author: Mike Mozart/flickr.com Mike Mozart/flickr.com

Dotle, indijsku konoplju, unatoč odsustvu neželjenih popratnih pojava i dokazanoj ljekovitosti i blagotvornosti, društva proganjaju. Najčešći argument je kako je riječ o narkotiku. I mnogi lijekovi su narkotici, zloglasni heroin je proizveden u laboratorijima Bayera (deriviran je iz opijuma, to jest morfina) i koristio se kao sredstvo za ublažavanje bolova sve dok nije otkriveno da izaziva ovisnost. Isto tako, mnogi lijekovi koji se danas masovno koriste izazivaju ovisnost, a uzmu li se u nedopuštenim količinama uzrokuju smrt. Razmislimo o tome zašto je indijska konoplja na crnoj listi. Je li to zbog brige za ljudsko zdravlje ili zbog interesa farmaceutskih korporacija koje bi legaliziranjem indijske konoplje i njezinih derivata izgubile dobar dio svojih megaprofita?  

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.