Top News
3285 prikaza

Markićki baš ne ide: Njena revolucija je opet poražena

Željka Markić
Zarko Basic (PIXSELL)
Svoj uspjeh na referendumu u Hrvatskoj stalno pokušava preslikati u inozemstvo, ali joj ne uspijeva

Rumunji su u nedjelju odbili upisati u Ustav zabranu istospolnih brakova pošto na dvodnevni referendum koji je podržala vlada lijevog centra nije izašao dovoljan broj birača.

Samo 20,41 posto birača je glasalo na tom referendumu koji je počeo u subotu, naveo je Središnji izborni ured. Da bi referendum bio valjan, trebao je biti dosegnut prag od 30 posto upisanih birača.

"To je poraz za Rumunje i Rumunjsku", rekao je glavni tajnik Socijaldemokrata (PSD) Codrin Stefanescu, a prenijela Hina.

Referendum su pokrenule nevladine organizacije bliske moćnoj Pravoslavnoj crkvi okupljene u "Koaliciji za obitelj" koje su tvrdili da su skupile 3 milijuna potpisa protivnika istospolnih brakova. Na referendum se odazvalo 3,7 milijuna od ukupno 19 milijuna birača.

"Nismo postigli naš cilj, učinit ćemo to sljedeći puta", rekao je predsjednik te koalicije Mihai Gheorghiu.

Brojne organizacije civilnog društva su pozvale na bojkot tog referenduma.

Kako piše Hina, Udruga Accept, koja se zalaže za prava seksualnih manjina, izrazila je zadovoljstvo rezultatom koji pokazuje privrženost izbornog tijela europskom putu Rumunjske kao i demokratskim vrijednostima.

A koliki je neuspjeh tog referenduma treba podsjetiti na sve načine kako su ga pokušavali progurati. S jedne strane je crkva otvoreno agitirala i promovirala referendum jer, kako piše Balkan Insight, odaziv u subotu je bio oko pet posto da bi u nedjelju ta brojka skočila nakon što je crkva pozvala građane na glasanje. Patrijarh Daniel je tijekom propovijedi u nedjelju rekao da je glasanje časna dužnost Rumunja.

Socijaldemokrati su ranije promijenili zakon o referendumu kako bi što lakše prošao pa je bila potrebna izlaznost od samo 30% umjesto dotadašnjih i uobičajenih 50%. 

Čak i Željka Markić je snimila promotivni video u kojem je govorila o potrebi zaštite obitelji u Rumunjskoj. 

Iako je Markićka bila svojevrsni začetnik konzervativne revolucije u borbi protiv prava osoba u istospolnim brakovima, čemu svjedoči i činjenica da je rumunjski ekvivalent Markićkine "U ime obitelji" uzeo jako slično ime, njeni sljedbenici nisu ostvarili takav uspjeh. 

Spomenimo samo da je u Hrvatskoj na referendumu o ustavnoj definiciji braka glasalo nešto više od trećine registriranih birača, a dvije trećine se izjasnilo da podržavaju Markićkinu inicijativu pa je referendum prošao.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • vjaceslav 07:45 10.Listopad 2018.

    sve je vjerojatnije da će queer, lobotomni, rodni, transrodni i neprirodni ovladati europom pa se samo u muslimane možemo uzdati da će je osvojiti i vlast vratiti normalnim

  • listovača 17:09 09.Listopad 2018.

    Baba je apsolutno nebitna zajedno sa svojim stavovima za svijet i okolicu.