Top News
398 prikaza

Meksiko dobio svog Sinčića - nije ni lijevo ni desno

Za predsjednika Meksika izabran je Andrés Manuel López Obrador
1/11
Reuters
Lopez Obrador baš kao i Donald Trump pričao o "isušivanju močvare", a regija njegovu pobjedu vidi kao početak "ružičaste plime"

"Slušat ćemo sve, brinuti ćemo za sve i poštovati ćemo sve, ali prioritet će biti oni najskromniji i zaboravljeni", rekao je novoizabrani predsjednik Meksika Andrés Manuel López Obrador poznat i kao Amlo. On je na jučerašnjim izborima sa svojom polatformom MORENA u državi koja ima 127 milijuna građana izabran s 52.9 posto glasova.

Političar nejasne i mutne platforme većinu svojih planova nije detaljno elaborirao u nadi kako će privući i ekonomske nacionaliste, socijaliste, konzervativce i liberale. Kaže kako će "smanjiti nejednakost, poboljšati sustav benefita i napraviti detaljan budžet".

Oko 89 milijuna glasača izašlo je na birališta i pokazalo kako im kandidati dvije stranke koje se izmjenjuju na vlasti otkad je ukinut jednopartijski sustav 2000. godine. Od 2000te godine nadalje na vlasti su sve redom bili članovi establišmenta, prvo Vicente Fox i Felipe Calderon sa iste platforme (PAN), te onda Enrique Peña Nieto (PRI) kojeg je upravo svrgnuo Obrador, a koji je bio vrlo popularan dok na vidjelo nisu izašli neki korupcijski skandali.

Veliki prijatelj britanskog Jeremy Corbyna iz Laburističke stranke Obrador predstavlja se kao jedini političar u stanju "počistiti" trenutnu političku močvaru, pokrenuti ekonomiju nakon godina sporog napretka države te rastućih problema s kriminalom. Treba napomenuti kako je Meksiko pod posebnim pritiskom radi predsjednika SAD-a Donalda Trumpa i njegove anti-meksičke retorike.

Migranti iz Južne Amerike dolaze u SAD Ekskluzivno Top News Reportaža iz Trumpovih logora: Djeca samo plaču i urlaju...

"Ovom smo se trenutku nadali više od 12 godina, napokon se u Meksiku ukazala demokracija", rekao jer za The Guardian filmski redatelj Oliver Izquierdo, dok grafička dizajnerica iz Mexico Cityja, Sofia Lara, kaže kako pobjeda ima prizvuk "milostinje jadnom starom Obradoru koji se toliko trudi, pa nek i on dobije šansu".

Mnogi ga u Meksiku ne vole jer je 2006. godine, kada je izgubio izbore, paralizirao Mexico City prosvjedima koje je predvodio. Ova je pak predsjednička kampanja najkrvavija u povijesti Meksika. Čak je 130 kandidata i političkih radnika ubijeno od rujna, a Lopez Obradora, prvog ljevičara koji je preuzeo vlast nakon desetljeća čeka ozbiljan obračun s kulturom nasilja i bandama.

Njegovi ga prethodnici iz regije nazivaju ponovnim početkom "ružičaste plime", ili rasta progresivnih, ljevičarskih vlada, iako mnogi analitičari upozoravaju da je López Obrador više populist, i potpuno nezainteresiran za sve što se zbiva van granica Meksika, uz iznimku SAD-a.

"Ovo je signal povratka progresivnih vjetrova u Latinsku Ameriku", rekla je Gleisi Hoffmann, predsjednica brazilske radničke partije, dok je nekadašnja predsjednica Brazila. Dilma Rousseff rekla kako je to "pobjeda ne samo za Meksiko nego i za cijelu Latinsku Ameriku".

"Andrés Manuel López Obrador je lice nade, ne samo za Meksiko već i za regiju", tvitala je nekadašnja predsjednica Argentine Cristina Kirchner.

Donald Trump NASTAVLJA SE Top News Trgovinski rat na vrhuncu - nove carine od 50 milijardi dolara

"On je izbore dobio na raznolikoj platformi i spajanju različitosti s naglaskom na rješavanju problema siromaštva, baš kao i Luiz Inácio Lula da Silva u Brazilu 2002. godine. Ujedinjuje oko sebe, i u glasačkom smislu, nekadašnje komuniste, ultra-konzervativce i sve između tako da je potpuno nemoguće predvidjeti kako će vladati i što će raditi", kaže Carlos Bravo, politički ekspert iz Centre for Economic Research and Teaching u Mexico Cityju.

Lopez Obrador neke probleme, poput onog treba li industrija plina i nafte i dalje biti otvorena privatnom kapitalu, planira riješiti referendumom, a kada je riječ o njegovoj politici energetike i zaštite okoliša, ne razlikuje se od svojih desničarskih kolega.

"Ova je zemlja u dubokoj rupi i on je jedina osoba koja nas, možda, može izvući", kaže za budućeg predsjednika druge po redu najveće latinskoameričke ekonomije Manuel Molina, koji se bavi oglašavanjem u metropoli Meksika, dok prodavačica u dućanu Lea Geraldo kaže kako "je birala njega jer smo iskušali sve druge stranke, i nadamo se da je različit".

Političarka Delfina Gómez o kolegi koji je karijeru započeo u političkim krugovima prvo rodne savezne države Tabasco, a onda i Mexico Cityja, rekla je kako "njega suštinski smeta da netko maše svojim bogatstvom dok druga osoba umire od gladi" te kao "štedljivog i poštenog".

Banda MS-13 NAPUHANO Life Pet mitova o najopasnijoj bandi na svijetu

Specijalist za Meksiko i Latinsku Ameriku iz Washingtonskog Woodrow Wilson centra Eric Olson kaže kako "Amlo nije internacionalist, on se neće baviti Venezuelom i Nikaragvom".

"Politiku, posebno prema Meksiku i imigrantima, Donalda Trumpa nazvao je sramotnom, rasističkom i nehumanom, ali mora biti svjestan da su Mexico i SAD spojeni u kuku te da moraju raditi zajedno iako im se predsjednici ne vole", kaže Olson.

Trumpa i Lopez Obradora čekaju rasprave o zidu na granici, imigraciji, bandama i narkokartelima, NAFTA-i i trgovini. Koliko će manevarskog prostora novi predsjednik zapravo imati ovisi i o Kongresu gdje niti jedna stranka nije imala apsolutnu većinu od 1997. godine. Ankete pokazuju kako bi Obradorova platforma MORENA (pokret nacionalne regeneracije), stranke koja formalno postoji tek od 2014. imala velike šanse da dobije većinu, no na to bi pak vjerojatno loše reagiralo tržište. 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.