Top News
533 prikaza

Menažeri ipak na slobodi - sud odbio žalbu DORH-a

Agrokor
Sanjin Strukić (PIXSELL)
DORH je uložio žalbu na raniju odluku suda

Izvanraspravno vijeće Županijskog suda u Zagrebu sastalo se u ponedjeljak ujutro i donijelo odluku o žalbi Državnog tužiteljstva (DORH) na odbacivanje istražnog zatvora za 14 osumnjičenika u slučaju Agrokor. "Izvanraspravno vijeće odbilo je žalbu ŽDORH-a i potvrdilo je odluku suca istrage", kazao je glasnogovornik zagrebačkog Županijskog suda Krešimir Devčić, a prenosi N1.

Tako je Vijeće potvrdilo odluku suda da se svi optuženi u aferi Agrokor, osim Ivice Todorića, mogu braniti sa slobode zato što, prema stavu Suda, ne postoji opasnost od utjecaja na svjedoke.

Podsjetimo, sudac Zoran Luburić je nakon ročišta koje je trajalo od 12 do 20 sati, tijekom kojih je saslušao argumente stranka, zaključio da opasnosti od utjecaja na svjedoke, što je bio osnov po kojem je tužiteljstvo tražilo određivanje istražnog zatvora - nema.

- Zahtjev tužiteljstva za određivanje istražnog zatvora odbijen je za sve osumnjičenike, osim za Ivicu Todorića. Nema mjera sigurnosti, nema zatvora u domu, a ja bih rekao da baš nema ni nekog velikog postupka, ali o tom potom. Sudac je to kratko obrazložio, a dobit ćemo rješenje u kojem će to detaljnije objasniti. Usvojio je vjerojatno našu, a ne državnoodvjetničku argumentaciju. U ovom postupku svi ključni dokazi su materijalni dokazi. Tu je važna financijska forenzika. Svjedoci su nebitni, sve je u dokumentima, putevi novca, računi, ugovori. Svjedoci tu ništa ne mogu promijeniti. Nije ovo klasičan kriminal. To su krive metode što su oni upotrijebili. Ovdje neće biti glavni policajci u rambo jaknama već oni mali s očalama koji se razumije u laptope i tijekove novca - pojasnio je Anto Nobilo, branitelj Piruške Canjuge zašto je sudac istrage donio ovakvu odluku, pisao je prošlog tjedna Večernji list.

A ta odluka konkretno je značila da su, u ponedjeljak uhićeni, Tomislav Lučić, Ljerka Puljić, Damir Kuštrak, Piruška Canjuga, Ivan Crnjac, Mislav Galić, Hrvoje Balent, Alojzije Pandžić, Olivio Discordia, Sanja Hrstić, Marijan Alagušić i Ivica Sertić napustili zatvor u Remetincu još u četvrtak, u kojem su boravili oko šest sati. Tamo su, naime, dovedeni u srijedu oko šest sati, nakon što ih je prethodno sat vremena ranije na zagrebačkom Županijskom sudu zaprimio dežurni sudac istrage. On im je objasnio da će se o zahtjevu za određivanjem istražnog zatvora odlučiti u roku od 12 sati, te da je ročište zakazano za podne. Osumnjičenici su tako istog dana dva puta dovedeni na sud, a prvi put je to učinjeno iz formalnih razloga jer je tužiteljstvu isticao zakonski rok od 48 sati koliko su mogli zadržati osumnjičenike. Iako će ova odluka suca istrage, u kontekstu cijele afere Agrokor i imena koja se u njoj spominju vjerojatno biti čudna, činjenica je da odbijanje zahtjeva za određivanjem istražnog zatvora spada u nešto što predviđa ZKP. Za sami postupak to ne znači gotovo ništa, jer su Todorić i ostali i dalje pod istragom, no osim njega, koji je trenutno nedostupan, svi ostali će se braniti sa slobode. U cijeloj priči neobično je samo to što se prvi put dogodilo da istražni zatvor nije određen u nekom razvikanom predmetu, a na to je upozorio i Nobilo.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.