Top News
632 prikaza

"Mi Rusi ne znamo stvoriti vrhunske nogometaše, ali znamo oružje..."

Velika izložba vojne opreme u blizini Moskve
DPA/PIXSELL
Naš reporter Robert Valdec razgovarao je s ruskim vojnim analitičarom Viktorom Baranecom o stanju u Siriji i Turskoj

I, misliš li još da nam je tehnologija na razini ‘Lade Nive’, uz smijeh me prošlog tjedna dočekao Viktor Baranec, najpoznatiji i jedan od najrelevantnijih ruskih vojnih analitičara.

Kada smo se, još u svibnju, nakon veličanstvene vojne parade na Crvenom trgu u Moskvi, našli u redakciji Komsomolske pravde, najtiražnijih ruskih dnevnih novina, u kojima Baranec, umirovljeni pukovnik ruske vojske i nekadašnji glasnogovornik Ministarstva obrane Ruske Federacije, danas radi, njegova prva rečenica bila je: “Pitaj me za početak nešto na što ti ne smijem odgovoriti, pa da se riješimo tog dijela”. 

A prvo što mi je palo na pamet bilo je: “Proizvodite najbolje tenkove na svijetu, kalašnjikov je još najbolja strojnica, radite interkontinentalne rakete, letite u svemir..., a niste u stanju proizvesti pošteni automobil.”

"Hahaha, to nam je u genetskom kodu. Oružje znamo napraviti, znamo ratovati. Imamo 10 milijuna nogometaša, a nikad nismo bili prvaci svijeta. Proizvodimo najbolje vojne čizme, no cipele uvozimo iz Italije...", nabrajao je smijući se i ponosno ističući kako je najnoviji tenk T-14 - Armata, “glavna zvijezda” vojne parade. 

No i kako je od onog što se na paradi vidjelo puno važnije ono što je ostalo sakriveno.

Viktor Baranec i Robert Valdec | Author: Privatni arhiv Privatni arhiv

"U Armatu je ugrađeno sve najbolje i najnaprednije što je ruska vojna industrija u stanju proizvesti. Posada je smanjena na tri člana, zaštita tenka je najnaprednija do sada poznata, ima sustav aktivne obrane - radari detektiraju projektil, a topovi automatski ispaljuju u pravcu odakle opasnost dolazi. Momci bi, zapravo, unutra mogli i spavati, tenk sve radi sam, skida i zrakoplove", ponosno nam je objasnio dodajući kako je proljetos na paradi trebao biti prikazan i “vojnik robot”, no s tim će se ipak pričekati do sljedećeg svibnja. 

Ako se “iznenada” ne pojavi u Siriji.

"No još dosta toga ostalo je sakriveno od očiju javnosti", zagonetno je rekao.

A to “sakriveno” počelo se polako otkrivati već nakon nekoliko mjeseci, uključivanjem Rusije u rat u Siriji, kada su početkom listopada Rusi s patrolnih brodova u Kaspijskome moru počeli gađati ciljeve u Siriji krstarećim raketama Kalibr - koje osim konvencionalne mogu nositi i bojeve glave.

Ulazak Rusije u sirijsko ratno grotlo nije, naravno, tek dobronamjerna pomoć na poziv saveznika, predsjednik Bašara al Asada. Rusija svojim uključivanjem u sukob bez sumnje ostvaruje svoje geostrateške, političke, gospodarske i vojne interese.

Na geostrateškom planu pozicionira se ponovno kao, uz SAD, ključni igrač. 

Spašavanjem Asada čuva i svoj izlaz na Mediteran iz sirijskih luka, šalje jasnu poruku svim svojim aktualnim, ali i potencijalnim saveznicima kako ne ostavlja prijatelje na cjedilu, no očuvanjem Asada na vlasti upropaštava plan zbog kojeg je sve ovo i počelo - naime, nakon propasti Južnog toka, a potom i otkazivanjem Turskog toka, koji su ruskim plinom trebali opskrbljivati jugoistočnu i srednju Europu, sirijskim se kaosom trebao otvoriti put plinovodu i naftovodu iz Saudijske Arabije i Katara, čime bi rusko gospodarstvo bilo ozbiljno ranjeno, a izolirao bi se dodatno i Iran. 

A sad su karte opet zamiješane. No možda i najznačajniji element u cijeloj ovoj priči je upravo ovaj vojni - svibanjska vojna parada dala je naslutiti čime Rusi otprilike raspolažu. 

No oružje koje pozira na vojnim mimohodima ne mora nužno biti i učinkovito u operativnoj uporabi. Krstareće rakete Kalibr, koje do svojih ciljeva u Siriji prelijeću Azerbajdžan, Iran i Irak, te nakon gotovo 2000 kilometara gađaju svoje ciljeve sa skoro snajperskom preciznošću.

- Tolerancija pogotka je tek desetak metara- nisu samo dodatno sredstvo za uništavanje islamističkih baza nego i vrlo slikovita poruka. Započelo je i korištenje najnovijih krstarećih raketa X-101, jedne od sestara. Naime, X-101 nosi konvencionalnu, a njena “sestra”, kako ju zovu, X-102 - nuklearnu bojevu glavu. 

Ispaljuje se iz zrakoplova TU 160 i gađa ciljeve na udaljenosti do 5000 kilometara s mogućnošću pogreške od petnaestak metara. - X-101 je testirana, primjerice, na maketi trokatnice i ušla je, nakon 2500 kilometara leta točno kroz prozor na drugom katu. Na te rakete, koje se koriste i sad u Siriji, vojnici ispisuju natpise ‘Za naše!’ - kao osvetu za srušeni putnički zrakoplov iznad Sinaja, te ‘Za Pariz!’ - nakon terorističkog napada u francuskom glavnom gradu.

Ali ruska vojna taktika se bitno promijenila nakon što su Turci prošlog tjedna srušili njihov zrakoplov SU- 25. Sad su u pratnji/zaštiti svakog ruskog bombardera i zrakoplovi lovci.

Na zemlji, uz rusku podršku iz zraka, sve uspješnije djeluju združene snage sirijskih Kurda, Arapa i kršćana sa sjevera, a sa zapada ISIL tuku snage sirijske regularne vojske, ali i postrojbe libanonskog Hezbolaha te pristigle specijalne postrojbe iranske vojske. S iračke strane Pešmerge - kurdske vojne formacije - napreduju prema Mosulu.

Kurdi napreduju i prema sirijskom uporištu ISIL-a - Raki, u kojoj je već nastala panika. A zbog toga je panika nastala i u Turskoj. Raka, naime, nije kurdski grad, no Kurdi su jedina kopnena vojna snaga koja je u stanju skršiti otpor još žilavog ISIL-a.

"Jasno nam je da Raka nije naš teritorij, no ako aktivno pomognemo u oslobađanju Rake, kurdski teritoriji na sjeveru Sirije će se spojiti", povjerio nam je jedan visoki dužnosnik Rojave, sirijskoga Kurdistana, dodajući kako su od Asada već dobili obećanje široke autonomije.

Uz sve zrakoplovstvo i krstareće rakete teritorij je pod kontrolom, poznato je, tek kada na njega stupi vojnička čizma. A na pitanje hoće li se i neke ruske kopnene postrojbe uključiti u borbe na terenu, ostali smo bez odgovora. Kao i na ono jesu li se gusjenice kojeg od tenkova Armata već zakotrljale sirijskim tlom.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.