Top News
220 prikaza

Milanović: Više neću biti predsjednik SDP-a

Zoran Milanović
REUTERS
Nakon desetljeća vodstva SDP-a, predsjednik stranke je rekao da se više neće kandidirati

"Neću se više kandidirati za šefa SDP-a. Stranački izbori mogu biti u roku od 150 dana od parlamentarnih izbora. Ali očekujem od tijela stranke da ih organiziraju što prije" - tim je riječima Zoran Milanović nakon cijelog desetljeća na vrhu SDP-a objavio da odlazi s tog mjesta nakon jednog od najgorih izbornih poraza stranke u njenoj povijesti.

"Odaziv na ovim izborima nikad nije bio manji, ali za to nisu krivi građani nego mi. I to je ono što je prevagnulo u korist HDZ-ova koalicije", kazao je Milanović promuklim glasom, vidno umoran, na početku tiskovne konferencije čak odajući dojam slomljenog čovjeka.

"To je, što se mene tiče, to", zaključio je taj dio svog govora pred novinarima predsjednik SDP-a na odlasku. Za veliku koaliciju s HDZ-om je rekao da bi takva vlada bila učinkovita ili stabilna i podsjetio da je vlada u Hrvatskoj posljednjih osam mjeseci bila jako loša i nestabilna. "Od velike koalicije ništa, to ne dolazi u obzir", rekao je. Njegov govor nakon objave rezultata malo iza ponoći neki su već tada protumačili kao njegov oproštajni govor.

U kuloarima se još od izborne noći navodi nekoliko istaknutih SDP-ovaca kao njegove moguće nasljednike. Kao što je bilo u slučaju Andreja Plenkovića, Bruxelles bi, čini se, bio najsretniji kad bi na mjesto predsjednika SDP-a došao hrvatski europarlamentarac Tonino Picula. Njega se u toj varijanti znalo spominjati i u ranijim kriznim trenucima u vodstvu SDP-a, opet vrlo slično kao što je bio slučaj s Plenkovićem i s krizama kroz koje je prolazio HDZ.

Nadalje, Zlatko Komadina je proljetos već bio na megdanu s Milanovićem za stranačkog predsjednika, ali je prikupio 40 posto glasova. Zanimljivo, bez obzira što je Milanović praktično proglasio da se SDP povlači iz pokušaja da okupi većinu za osnivanje vlade, Komadina je još i jutros navodio da još nije gotovo.

Ranko Ostojić je sljedeći kojega bi mnogi voljeli vidjeti kao osobu s dovoljnom karizmom, političkom snagom i iskustvom da preuzme stranku. Konačno, iza sebe ima i pun i buran ministarski mandat u izvršnoj vlasti. Ministar u Milanovićevoj vladi bio je i Rajko Ostojić, koji je uoči izbora objavio de facto memorandum kojim traži odgovornost Milanovića ako na izborima ne ostvari bolji rezultat nego na prošlima.

Milanović je na pres knferenciji u stranačkim prostorijama rekao i to da je spreman čestitati Andreju Plenkoviću na pobjedi, ali tek nakon što se on i cijeli HDZ ispričaju SDP-u i njemu zbog kleveta da su štitili Udbine ubojice. Kazao je da je stranku preuzeo osiromašenu i na niskim razinama popularnosti. "U međuvremenu je rasla, pa je nakon nekog vremena i pala. To je rizik posla. Sada će nam prihodi pasti, ali stranka i s tim može sasvim normalno funkcionirati. Želim reći da smo zarađivali sasvim legalno, za razliku od onih koji su dobivali novac od Mađara ili Rusa. Znate o čemu govorim", kazao je.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.