Top News
8639 prikaza

Milijuni Željke Markić – kako ih je zaradila

Željka Markić
Express
Još će se vidjeti je li Željka Markić pozivom biračima da glasaju za Most i Hasanbegovića pomogla ili odmogla svojim prijateljima i svjetonazorskom 'braćom'

Željka Markić nije ni u jednoj izbornoj jedinici dobila zastupnika na zadnjim izborima, sama je na izborima dobila tek 1717 glasova, a ove godine je odlučila da na izbore ne izlazi.

No, zato je pozvala birače da na predstojećim izborima glasaju za Most, čime je na neki način potvrdila priče kako upravo ona i njezina 'klika' stoje iza Bože Petrova i njegove stranke. 

Željka Markić | Author: Marko Prpić (PIXSELL) Marko Prpić (PIXSELL)

Također je sugerirala biračima da zaokruže razne kandidate desnog svjetonazora, među kojima je većina iz Mosta, te Zlatko Hasanbegović.

Željka Markić je nakon referenduma o braku bila prava ikona desnice. Smatralo se da će ona biti jedna od ključnih osoba u Vladi i da će ići u pakt s HDZ-om. Ali onda se popularnost rasplinula. Željki Markić veliki je neuspjeh bio plan kandidiranja za predsjednicu Republike, no brzo ga je zaboravila... Pravi poraz doživjela je zato Markić i njena svita na parlamentarnim izborima. Potučeni su do nogu, nisu bili niti u jednoj izbornoj jednici blizu prelaska izbornog praga.

Stranka pompozno nazvana U ime obitelji - Projekt domovina ostala je na dnu izbornih rezultata. Slično poput mnogih drugih političkih marginalaca koji nisu iskoristili priliku i ušli u veće koalicije. Markić je i sama doživjela osobni poraz. 

Ali u svojoj 51. godini, to ju uopće nije pokolebalo na nesreću svih onih koji je smatraju jednim od glasnogovornika struje koja zemlju želi vratiti unazad i to kroz zabranu pobačaja, izbacivanje građanskog odgoja iz škola, ukidanja jednakih prava hommoseksualnim osobama.... S povratkom HDZ-ove koalcije na vlast, očekivalo se da će se ona i njena udruga dodatno umrtviti.

Dogodilo se upravo suprotno: kao da je ona i njen politički partner Ladislav Ilčić iz Hrasta postali megafon za ono što konzervativnija struja u HDZ-u ne smije reći.

Željka Markić | Author: Zarko Basic (PIXSELL) Zarko Basic (PIXSELL)

Kako se ona uspjela vratiti? Željka Markić osobno raspolaže ogromnim novcem koje mogu sanjati sve male stranke sličnog svjetonazora, a kao bivša novinarka izvrsno je obučena u strategijama komuniciranja. Zato se opet uspijeva nametnuti. A ako nešto ima Markić, onda je to novac. Upravo objavljeni financijski izvještaji pokazuju da je i lani ostvarila čak 2,85 milijuna kuna čiste dobiti od svoje tvrtke Sermon kojoj je osnovna djelatnost prevođenje. Ali 2015. nije iznimka.

U zadnjih pet godina zaradila je više od 23 milijuna kuna. Ogroman je to novac za tvrtku koja ima, zavisno od godine, između sedam i 20 zaposlenih. Željka Markić je jedini osnivač tvrtke, dakle jedino i samo njoj pripada sav taj novac. Njen suprug Tihomir je direktor u Sermonu. Od dobiti prošle godine, Markić raspolaže s 237.000 kuna mjesečno. Iako je Markićkina tvrtka iznimno uspješna za hrvatske prilike u zadnjih pet godina, primjetno je da je još više poslova i prihoda imala kad je na vlasti bio HDZ.

Naspram HDZ-ovih godina, one SDP-ove se čine još “mršavima”. Apsolutni rekord u poslovanju drži 2011. godina, kad je Sermon ostvario rekordna 17,4 milijuna prihoda i 8,5 milijuna kuna dobiti. Nakon što je platila porez, Markić je na raspolaganju ostalo skoro sedam milijuna kuna. 

Godinu nakon, Markić iskoračuje u velikom stilu na političku scenu, a u 2013. uspijeva progurati referendum kojim bi se brak u Ustavu definirao kao zajednica muškarca i žene. Iako je i ranije s Ilčićem sudjelovala u guranju konzervativnog programa u škole, upravo taj referendum ju je izbacio u političku orbitu.

Hod za život | Author: Marko Lukunić (PIXSELL) Marko Lukunić (PIXSELL)

Ali joj se počinju i topiti prihodi koje je dotad ostvarilvala. Od 2008. do kraja 2011. godine, njena tvrtka je ostvarila čak 60 milijuna kuna prihoda i povećala broj zaposlenih na 19. A onda oni počinju padati, pa je skor između 2012. i prošle godine zaustavljen na ipak dobrih 52 milijuna kuna. Kada bi se Željka Markić bavila samo prevođenjem, bila bi to najsuspješnija tvrtka u toj branši u Hrvatskoj.

Prosjek prihoda svih ostalih tvrtki koje se bave tom djelatnošću je čista mizerija naspram Markić. Ostvaruju prosječno godišnje oko 1,3 do 1,7 milijuna kuna prihoda. Markić je prosječno 13 puta uspješnija. Ostali prevoditelji se uglavnom pate, a profitabilnost tog sektora je zanemeriva. Kada bi Markić živjela samo od prevođenja, kuckala bi za plaće od mjeseca do mjeseca. Ne bi kupovala velebne vile na otoku Šipanu, pokretala udruge, web stranice, organizirala skupe referendume.

Naravno, uz prevođenje ona ima i druge izvore financija, o kojima nerado priča. Na internetskoj stranici Sermona je sve apsolutno posvećeno prevođenju. Pa se navodi da rade i za HKG; USAID, Zavod za statiskitiku, T-HT, Dukat, Ministarstvo zdravstva, Zavod za školstvo, ali i Novartis, Caritas, Partnerstvo za društveni razvoj... 

Po cjenicima za prevođenje, radilo bi se o poslu koji sigrno ne može obavljati sedmero ljudi. Međutim, ako želite prevođenje, pa potražite kako doći do tvrtke, stiže iznenađenje. Uz sam rub stranice koja reklamira prevođenje stoji napomena: Ukoliko želite saznati više informacija o kliničkim ispitivanjima, posjetite našu stranicu sermoncro.com.

SermonCRO ne postoji kao samostalna tvrtka u Hrvatskoj, nego je očito ukorporirana u Sermon za prevođenje. Oni se reklamiraju na posebnim stranicama kao klinika visoke kvalitete za promatranje kliničkih ispitivanja u jugoistočnoj Europi. 

Željka Markić sa suprugom | Author: Petar Glebov (PIXSELL) Petar Glebov (PIXSELL)

Osnovani su u isto vrijeme kad i Sermon. Oni nadziru klinička ispitivanja koje velike farmaceutske tvrtke sa svojim lijekovima provode, ali i pomažu u dobivanju licencija za neke lijekove, dojavljuju nuspojave i sl. U tom dijelu posla sigurno je pomogao i suprug koji je liječnik. Sponzori, odnosno klijenti Sermona su velike svjetske kompanije, pa i Teva i Eli Lilly, u kojima je sadašnji premijer Tihomir Orešković radio prije nego što je odlučio voditi državu.

Tu su i Italfarmaco, Novartis, MSD. Markićki se spočitavalo što surađuje s kompanijama koje u svom setu nude i široki dijapazon kontracepcijskih sredstava, pa i tablete za dan poslije. Bilo u skladu s njenim svjetonazorom ili ne, činjenica je da na lijekovima i suradnji s najvećim farmaceutskim tvrtkama ostvaruje većinu svojih prihoda. 

Nigdje u izvješću to nije jasno navedeno, no dobra naznaka je usporedba koliko svojih usluga izvoze jer samo za kompanije koje nemaju sjedište u Hrvatskoj usluge se vode kao izvoz. Primjerice, lani je od ukupno 10,7 milijuna kuna prihoda na izvoz otpalo skoro 10 milijuna.

Slični omjeri su i ranijih godina. Primjerice, u 2014. godini je skoro 10,5 milijuna otpalo na izvoz od 11,1 milijun prihoda. U rekordnoj 2011. godini je ipak nešto više poslovala na domaćem tržištu. Od 17, 4 milijuna kuna gotovo su dva milijuna došla s domaćeg tržišta. Iako očito pliva u novcu, zanimljivo je da, barem iz dijela javno dostupnih izvješća, Sermon i nije donirao stranci U ime obitelji – projekt Domovina. 

Željka Markić | Author: Borna Filic (PIXSELL) Borna Filic (PIXSELL)

Zato su supruzi Markić dali za kampanju 60.000 kuna. Kako se financira udruga U ime obitelji, nije poznato jer ne objavljuju detaljna izvješća, ali su preklani, po zadnjim podacima, imali više od 700.000 kuna prihoda. Željka Markić je inače za sve svoje akcije traži donacije građana, mole ih za pomoć u održavanju portala narod.hr, koji joj služi kao medijska platforma za promicanje stavova. Redovito su dobivali i pomoć od Milana Bandića. I zadnji Hod za život su navodno sufinancirali svi građani Zagreba kroz Bandićeve odluke.

Uz druge moćne i bogate partnere, poput udruge Vigilare Vica Johna Baterela, koji je povezan s američkim konzervativcima, uspješnog Ureda Krešimira Planinića i drugih, jasno je da se za novac ne trebaju brinuti. No oni još žele ostaviti dojam da preživljavaju od naroda i donacija i da bez te podrške nikad ne bi uspjeli. To je također jedna od medijskih strategija kako bi izgledalo da žive uz narod i s narodom. 

I dok se grebu za donacije, upravo je Markićkina tvrtka od Crkve kupila raskošno imanje na otoku Šipanu za mizernih 246 kuna po metru. Danas vrijedi deset puta više. Donacija? Osim što je biskup Želimir Puljić osobno potpisao ovlaštenje da joj se proda imanje, grad Dubrovnik je potvrdio i da se u gradnju kompleksa krenulo bez ijedne dozvole... 

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar krnjevo
    krnjevo 06:15 02.Rujan 2016.

    Pogledajte te oči, taj pogled... to su oči demona, oličenje zla...