Top News
1767 prikaza

Vladaju iz sjene: Jedna je Timova supruga, druga - Željka Markić

Tihomir Orešković sa suprugom Sanjom
Tomislav Miletic (PIXSELL)
Ambiciozna supruga Sanja pohodi seminare duhovne obnove i odgaja djecu. Mandatar hrvatske vlade izabran je u misterioznoj igri HDZ-a, Mosta, U ime obitelji, Kaptola...

Nedjelja je, 27. prosinca. U zagrebačkoj prvostolnici nije velika gužva. Vjernici koji su na misi gledaju malo prema oltaru, malo prema ispovjedaonici. 

Naime, red za ispovijed čeka Tihomir Orešković, novi hrvatski mandatar, koji je, nakon što je priznao sve grijehe Bogu, ostao na misi i pričestio se.

Ovaj događaj sam po sebi nije ništa specijalno, ali kad je u pitanju budući premijer Hrvatske, onda on dobiva sasvim nove dimenzije. 

Tihomir Orešković | Author: Tomislav Miletic (PIXSELL) Tomislav Miletic (PIXSELL)

Jer ni jedan do sada premijer, uključujući i predsjednika Franju Tuđmana, koji je u predsjedničkom sustavu imao sve ovlasti premijera, nije viđen jedne obične nedjelje na ispovijedi, misi i potom na pričesti.

Franjo Tuđman primio je neke od sakramenata na kraju života, Sanader, iako potječe iz obitelji koja je dala svećenika i jednu redovnicu, nije nikad viđen na ispovijedi, kao ni Jadranka Kosor. 

Tihomir Orešković, s obzirom na to da je praktični vjernik, od kojeg je možda veća praktična vjernica (ako se to zaista može odrediti) tek supruga Sanja Dujmović Orešković, pravo je “božićno čudo” za hrvatski kler. 

Crkva, osobito Kaptol i HBK, ne skriva oduševljenje mandatarom, a dio tih krugova spreman je priznati da je vrh Kaptola u finišu maratonskih pregovora bio itekako upleten.

Jedna verzija neočekivanog raspleta pregovora, ona koja kreće iz krugova bliskih Mostu i Crkvi, kaže da je i sam kardinal Josip Bozanić toliko bio okupiran pregovorima te da je ove izbore, a potom i pregovore, pratio budno kao ni jedne do sada.

Ne zaboravimo da je i predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka primio samo dan nakon izbora, očito želeći poslati poruku građanima, ali i izabranim zastupnicima Mosta.

"Ta verzija obrata koja se čuje u crkvenim krugovima kaže da je vrh Kaptola kontaktirao preko posrednika Božu Petrova i rekao mu da bi bilo dobro da koaliraju s HDZ-om, a ne s SDP-om. Tada je nekako istodobno i predsjednik HBK Vlado Košić poslao onu famoznu poruku da je razočaran Mostom i da je Milanović Petrova odveo u komunističke ralje. Petrova je to pogodilo, a malo kasnije do njega je došla preporuka iz Crkve da koalira s HDZ-om", kaže sugovornik blizak Kaptolu, ali i HDZ-u.

Naš sugovorik ističe kako kardinal Bozanić nije Zoranu Milanoviću mogao oprostiti uvođenje modula četiri programa zdravstvenog odgoja, kao ni rečenicu: ‘Nije dobro da Kaptol dijeli savjete hrvatskoj Vladi. To je nepametno’.

Veza između vrha Kaptola, Mosta i HDZ-a bila je navodno Željka Markić. Tako se barem govori u tim krugovima, baš kao i to da je ona poslala važnu poruku s Kaptola Boži Petrovu. 

A nije tajna da su Kaptol i četiri dalmatinska biskupa u Petrovu vidjeli sve one kvalitete za koje se Crkva zalaže. 

Sjemeništarac koji je umalo postao svećenik, čovjek koji ima trojicu sinova i kojemu je duhovni učitelj najutjecajniji Hrvat u Vatikanu, bio je sve ono što je Crkva željela podržati na ovim parlamentarnim izborima. Ali tajno... 

Mladi Petrov impresionirao je najviše dubrovačko-neretvanskog biskupa Matu Uzinića, pod čiju biskupiju i pripada grad Metković na čijem je čelu, a slijedili su ga i drugi dalmatinski biskupi: splitsko- makarski Marin Barišić, hvarski Slobodan Štambuk i zadarski Želimir Puljić.

S obzirom na činjenicu da zadarska nadbiskupija odgovara direktno Vatikanu, ta potpora Boži Petrovu bila je još značajnija. 

Samo dan nakon izbora govorilo se kako je Crkva na terenu, među narodom, odradila izvrstan posao i da se lobiralo kao ni na jednim izborima do sada da građani glas daju Mostu.

Na kraju je Most osvojio rekordnih 19 mandata, što mu ni jedna anketa nije prognozirala.

Tihomir Orešković i Kolinda Grabar Kitarović | Author: Tomislav Miletic (PIXSELL) Tomislav Miletic (PIXSELL)

"No s obzirom na to da je HDZ, odnosno Domoljubna koalicija osvojila 59 mandata, a Most 19, jedan drugome su trebali, trebalo se učiniti sve da te dvije stranke koaliraju. One su svjetonazorski slične i vratile bi Hrvatsku njezinim kršćanskim temeljima", kaže naš sugovornik koji ne skriva da je zaista moguće da se u fantastični, gotovo filmski obrat pregovora uplela Crkva preko posrednika.

Pa to je, upozorava, javno učinio i biskup Košić, a nitko od crkvenih dužnosnika nije regirao na njegov status na Faceboooku. 

Također, ne sjeća se ni da se i apostolski nuncij u Hrvatskoj, mons. Alessandro D’Errico, oglasio, a to pripisuje tome da se i Vatikan složio oko koalicije Most - HDZ.

Veza između Vatikana i Mosta svakako je mons. Martin Vidović (62), bivši apostolski nuncij u Bjelorusiji, a danas apostolski nuncij na raspolaganju Svetoj Stolici, svećenik za kojeg se govori da ima najveći utjecaj na Božu Petrova. 

Upravo se nakon susreta Bozanića i Karamarka, 9. studenoga, pojavila priča - da je šef HDZ-a preko kardinala želio doći do don Vidovića, kako bi se ovaj kod Petrova zalagao za koaliciju HDZ - Most. 

Moguće da je i don Vidović na kraju bio taj koji je utjecao na konačni obrat u pregovorima. 

Prije izbora u medijima se njegovo ime najviše provlačilo uz afericu kako je Petrovu posudio novac za kuću. 

Don Vidović utjecaj na Petrova ima još iz njegova djetinjstva, a priča se u neretvanskom kraju da je čelniku Mosta najveći uzor te da ga ovaj utjecajni vatikanski svećenik često savjetuje. 

Apostolski nuncij dolazi iz istog mjesta kao i splitski nadbiskup Marin Barišić te bivši generalni vikar iste nadbiskupije, don Mile Vidović. 

Iz ove se činjenice može potkrijepiti gore spomenuta informacija da su Most podržali dalmatinski biskupi. Tim više što su crkvene veze u tom kraju, Vidonjama kraj Metkovića, neraskidive. 

Crkvi su odani svi redom, uključujući i Petrova. Crkva sad zaista ima razloga slaviti - jer je država prvi put dobila vodstvo koje čine praktični vjernici, počevši od predsjednice Kolinde Grabar Kitarović pa do novog mandatara Tihomira Oreškovića.

U gotovo svim razgovorima s ljudima koji poznaju obitelj Orešković naglašava se da je supruga Sanja ta koja je i veća vjernica od Tihomira. A u Crkvi vrlo dobro znaju ide li ili ne obitelj Orešković redovito na mise.

"Redovito idu na mise. Išli su i dok su živjeli u Nizozemskoj", rekao nam je izvor iz vrha Kaptola.

No ne spominje da Sanja Dujmović ide i na duhovne obnove te da je, dok je u Zagrebu živjela, dakle do prije dvije godine kad je obitelj otišla u Nizozemsku, bila redovita na njima.

"Sanja je jedna samozatajna žena, žena koja drži kuću i koja obitelj odgaja u kršćanskom duhu. Crkva i vjera su je sve, a duhovne obnove davale su joj dodatnu snagu za promjene, odnosno stalna seljenja obitelji", objašnjava naš sugovornik koji dobro poznaje obitelj Orešković.

Tihomir Orešković | Author: Jurica Galoic (PIXSELL) Jurica Galoic (PIXSELL)

Obitelj Orešković se prije pet godina vratila u Zagreb i tu su živjeli dvije, tri godine, sve do odlaska u Nizozemsku. Tada je Sanja intenzivirala odlaske na duhovne obnove te su joj one nedostajale u Nizozemskoj.

Nikako se nije mogla pomiriti da opet živi izvan domovine te je priželjkivala povratak u Hrvatsku. A onda je ljetos došao poziv šefa HDZ-a Tomislava Karamarka da njezin suprug bude jedan od ministara u njegovoj vladi ako HDZ dobije izbore.

"Tihomir, ali i Kolinda bili su ideje Tomislava Karamarka. Baš njegove akvizicije", ističe sugovornik iz vrha HDZ-a.

Karamarko je okrenuo brda i doline da dođe do Oreškovićeva kontakta te kad ga je dobio i ponudio mu mjesto ministra koje za sobom povlači povratak u Zagreb, nitko nije bio sretniji od Oreškovićeve supruge Sanje.

"Maštala je o povratku u Zagreb s djecom. Smatrala je da je djeci bolje u domovini, a s obzirom na to da je dvije godine prije odlaska u Nizozemsku živjela u Zagrebu, njoj je jako teško pao taj ponovni odlazak. I to puno teže nego prije kad se obitelj selila s kontinenta na kontinent", kaže nam izvor blizak njoj ne odbacujući mogućnost da se ona molila na duhovnim obnovama za povratak u domovinu.

Kad je Tihomir dobio ponudu za ministra, on se nećkao, ali ona je navijala da prihvati. No nakon dramatičnog razvoja situacije u pregovorima s Mostom, Orešković je dobio ponudu da bude nestranački premijer. 

Uz razgovor sa suprugom koja ga je ohrabrila u tome, on je na kraju na to i pristao.

"Ona je bila ta koja je zapravo donijela konačnu odluku da on prihvati posao premijera. Možemo reći da zahvaljujući Sanji sad Hrvatska ima nestranačkog premijera", nastavio je naš izvor.

Sanja Dujmović Orešković ne radi i brine o četvero djece. Oni koji je poznaju kažu da je iznimna žena koja je cijeli život posvetila obitelji. 

Navodno Zagreb nije usputna stanica Oreškovićevih, nego tu planiraju ostati dulje. 

Odnosno, dosta im je više da budu stranci u tuđim zemljama, žele da se djeca skrase u domovini.

Tihomir navodno ne planira da mu premijerska funkcija bude jedna usputna epizoda u životu, ali ni u politici.

"Angažirat će se i stranački, u budućnosti, ne sad, ali planira sebe i svoje znanje dati svojim sugrađanima", zaključuje naš izvor.

Mišljenja rijetkih Oreškovićevih poznanika iz Zagreba, iz njegove prethodne “inkarnacije”, su, po prirodi stvari, površna.

"Oni se u Zagrebu, dok je Tihomir Orešković radio u Plivi, nisu ni s kim družili", kaže nam osoba koja Oreškoviće poznaje privatno.

"Sjećam se da je Tihomir u uredu u Plivi imao obiteljsku fotografiju na stolu, u onom klasičnom američkom stilu: djeca na cvjetnoj livadi, vedra, nasmiješena, nešto kao naša verzija filma ‘Moje pjesme, moji snovi’, anglosaksonska shema", kaže nam Oreškovićev znanac, pa dalje nastavlja:

Tihomir Orešković | Author: Sanjin Strukić (PIXSELL) Sanjin Strukić (PIXSELL)

"Iz toga slijedi i njegova najveća vrlina. On ovdje nikome ništa ne duguje. Neovisan je i neće pogodovati ni jednom klanu ili frakciji. No iz toga proizlazi i njegovo najveće ograničenje: on ne poznaje hrvatsku distribuciju moći, ne zna da tajnica može biti važnija od ministra, ne zna koliko su važni koji likovi u neformalnoj strukturi moći... To nije presudno ograničenje koje bi ga onemogućilo u radu, ali je prilično važno jer će mu trebati vremena da pohvata konce. On i supruga uvijek su sjedili sami na Britancu i tako usamljeni pili kavu..."

Željka Markić - prema kuloarskim pričama važna karika u ovom lancu - na Facebooku je s izrazitim oduševljenjem dočekala imenovanje Tihomira Oreškovića kao mandatara hrvatske vlade. 

On i supruga idejno se sjajno uklapaju u svjetonazor U ime obitelji i katoličkih entuzijasta koji zazivaju novu duhovnu obnovu hrvatskog društva.

"Tihomir Orešković je dio hrvatske dijaspore koju su zadnjih 15 godina isprevarili i HDZ i SDP. HDZ radi stjecanja svoje koristi , SDP jer ih ne mogu smisliti zbog domoljublja", napisala je Markić, i dodala:

"Diplome je stekao učenjem, a ne političkim vezama. Međunarodnu karijeru je ostvario mukotrpnim radom. Imovinu može opravdati svojim prihodima. Svojevoljno se sa ženom i četvero djece vratio u Hrvatsku. Nema privatizacijskih ili korupcijskih afera. Ostavlja odlično plaćen posao i izlaže se cipelarenju medija koji su Milanovića i njegove nesposobne ministre dizali u nebesa. Zna savršeno engleski. Još ne zna dovoljno dobro hrvatski. Što se mene tiče -Tihomir Orešković govori jezikom koji ja razumijem - znanje,rad, domoljublje i hrabrost. Dovoljno za početak..."

A kakav će biti početak? Tihomira Oreškovića s najviše je entuzijazma dočekala poslovna zajednica u Hrvatskoj.

"On bi morao skresati proračun za nekih deset posto", kaže nam jedan poslovni čovjek, blizak novoj vladi.

"To znači rez od nekih 13 milijardi kuna", dodaje, pa nastavlja: 

"Naš proračun ima velike rezerve za rezanje, jer je u njega ugrađena masa, da tako kažem, parazitskih stavki. Oni će prvo smanjiti plaće ministrima i zastupnicima, kako su Petrovljevi ljudi napravili u Metkoviću, što je legitimacijski potez, a onda će slijediti ozbiljni zahvati u potrošnju. Hrvatski turizam raste po stopama koje bi trebale omogućiti silan rast poljoprivrede. U tom je smislu ovaj plan HDZ-a za navodnjavanje Slavonije jako važan i mogao bi biti koristan, kao i izgradnja terminala na krku i nizinske željeznice Rijeka Zagreb. 

HDZ će, a tu je obvezu preuzeo Domagoj- Milošević, u javna poduzeća uvesti i austrijski model formiranja nadzornih odbora: namo vam se bira neparni broj članova, a jedan od njih svake godine ispadne na lutriji, tako da vam je uzalud korumpirati bilo koga - on vam već dogodine može ispasti iz igre. Austrijanci imaju debelo iskustvo s tim, a to će biti ljekovito i kod nas...

Karamarko, kaže naš sugovornik, ima ozbiljne namjere. Cijelo vrijeme se pričalo kako u HDZ-u nema dovoljno stručnih kadrova, pa je već rano posegnuo za nestranačkima, među kojima je bio i Orešković. 

Tihomir Orešković | Author: Tomislav Miletic (PIXSELL) Tomislav Miletic (PIXSELL)

On doduše nije bio planiran kao premijer, već kao potpredsjednik vlade ili ministar financija, ali ovu priliku je morao iskoristiti.

Na naše pitanje je li krug ljudi oko udruge U ime obitelji bio ključni za njegovo dovođenje u Hrvatsku, sugovornik kaže kako je puno važniji bio zagovor Sjedinjenih Država i Izraela, za čiju je tvrtku Orešković radio.

Kanada se tako potvrdila kao kadrovski najvažnija zemlja hrvatske dijaspore, premda je broj naših iseljenika u Njemačkoj, Australiji ili Americi veći.

Kanadski lobi vrlo je, tradicionalno, jak: iz te su nam zemlje došli Gojko Šušak, Ivica Mudrinić, Ante Beljo, Marin Sopta, Dragutin Hlad, Ruža Tomašić, Siniša Varga...

Većina tih ljudi su - izuzmemo li Vargu i Dragutina Hlada, liberala koji je neko vrijeme imao iskaznicu HDZ-a s rednim brojem šest, ali je stranku rano napustio, praktični katolici i svjetonazorski desničari. 

U vezi s tim svakako je važna i turneja koju su, prema napisima u dijelu naših medija, prošle godine odradili vodeći ljudi hrvatskog konzervativnog pokreta, Stijepo Bartulica i Vincent Batarelo. 

Prema napisima u tisku, oni su “u Kanadu stigli u nakani da među tamošnjim iseljenicima, posebno poslovnjacima, prodaju svoj “konzervativizam” radi ispitivanja terena za novu političku stranku čiji bi program vjerojatno bio na tragu pretvorbe Hrvatske u teokratsko društvo krojeno po mjeri prelature Opusa Dei kojoj obojica pripadaju” no ta se zamisao pokazala prilično nerealnom, jer hrvatsko društvo nema nikakve veze s tim tipom pobožnosti, kao što joj je strana i pobožnost latinoameričkih teologa revolucije.

Prva je varijanta previše “tvrda” a druga pretjerano ljevičarska. Hrvatska u tom smislu ima svoj put, premda je s ovom konstelacijom - po prvi put u zadnjih sto godina - postala izrazito klerikalna...

Otac Domovine Ante Starčević u 19 je stoljeću bio izrazito militantan protivnik kleriklalizma, kao što su bila i braća Radić. Vladko Maček napajao se Tolstojevim tekstovima, a Tolstoja je ruska pravoslavna crkva ekskomunicirala zbog bezbožništva.

Josip Broz Tito bio je militantni agteist a ni Ante Pavelić - za kojega je ovih dana u Zagrebu opet služena misa na blagdan nevine dječice - nije bio baš fanatični vjernik. 

O Tuđmanovoj pobožnosti najistaknutiji su hrvatski klerici vodili ostrašćene debate - pokojni kardinal Kuharić i teolog don Živko Kustić nikada se nisu složili oko toga je li Franjo Tuđman iskreno prigrlio vjeru ili ju je smao iskoristio radi političke mimikrije.

Sanader je bio praktični katolik, ali čini se da je nešto više pažnje posvećivao svjetovnim stvarima...

Kolinda Grabar Kitarović prvo je u uredu predsjednika pozvala svećenika koji je osvetio tu bivšu Titovu rezidenciju. Taj sveti čin nije popratila ispunjenjem obećanja da će se iz nje iseliti.

Novi se premijer odmah dao slikati u katedrali. Sad hrvatsku državu vode isključivo pobožni ljudi, što je naišlo na neviđeno oduševljenje svećenstva. 

Željka Markić | Author: Zarko Basic (PIXSELL) Zarko Basic (PIXSELL)

Lički je biskup Mile Bogović Božu Petrova - nakon odreknuća od saveza sa “crvenima” usporedio sa isusom, Josip Bozanić je pak rekao da se crkva ne pača u politiku, osim onda kada je to neophodno, a to je bio ovaj slučaj.

Poteškoća će, međutim, nastavti u trenutku kada se pokaže - odnosno,a ko se pokaže - da je ovoj vladi više stalo do kapitalizma nego do katolicizma. 

Ona će morati rezati, ona će vjerogvatno privatizirati sve što bude mogla - osim šuma i voda, ali tko zna - a ta će vlada svakako rezati i radnička i druga socijalna prava. To bi morala učiniti i ova i bilołoja druga vlada, jer će strani povjerioci htjeti povrat novca kojega smo već uzajmili i davno potrošili. 

Hrvatska bi u dogledno vrijeme mogla - kako je Karamarko u jednom nepromišljenom trenutku iskrenosti najavio postati dolina suza. Hoće li Kaptol i tada biti spreman priznati svoj udio u ovoj priči?

Akademik Željko Reiner posve je neočekivano najavio promjenu imena Sabora u Hrvatski Državni sabor. To je desni verbalni zaokret kojega nitko nije očekivao.

Slijede li iza njega druge akcije, tipa posebnog zakona o Franji Tuđmanu i Gojku Šušku? Zabrane zvijezde petokrake? Ili će se nova vlada baviti gospodarskim reformama? 

I za jedno i za drugo ima relativno malo ruku, no čini se da će do određenog svjetonazorskog zaokreta udesno svakako doći. 

I ustavni sud, koji uvijek nepogrešivo miriše promjene znakova vremena, nakon četvrt stoljeća stanke ocjenjivat će ustavnost zakona o pobačaju. Što će odlučiti?

To ne možemo znati, ali dovoljno je da su poslali signal kako razumiju da je u Hrvatskoj stvorena nova konstelacija. 

Ženske udruge već su poslale apel protiv promjene ovih zakona, ali nije to sve. Čini se da će na red doći i zakon o radu, pa sindikalni ugovori o povećanju plaća javnim službama ako BDP poraste više od dva posto. 

Nova će vlada vjerovatno rušiti taj dogovor. Socijalna država kakvu smo imali dosad će čini se u demontažu, a Crkva na to ne nudi jasan odgovor. Dijelu vjernika će molitiva i pobožnost biti dovoljni za utjehu u dolini suza, ali s čim će plaćati račune?

 • Važna obavijest
  Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
 • Avatar una1
  una1 11:18 09.Siječanj 2016.

  Iza svakog uspješnog muškarca stoji uspješna žena.

 • dotoresa 18:19 08.Siječanj 2016.

  Manipulirate.