Top News
1770 prikaza

Ministar Anušić u problemu: Nema sumnje da ga je Plenković poslao u aut

1/2
Davor Javorovic/PIXSELL
Visoki izvor iz HDZ-a objašnjava kako je Plenković najprije Ivana Anušića stavio blizu sebi, a potom ga, čeličnim zagrljajem svoje svilene rukavice, prigušio...

Šef HDZ-a, kažu naši izvori, nije bio zadovoljan načinom na koji je Anušić prezentirao HDZ i Dragana Primorca, nestranačkoga kandidata stranke. Visoki izvor iz HDZ-a objašnjava kako Plenkovićevo nezadovoljstvo izaziva uvjerenje da je HDZ prezentiran kao stranka koja na sulud način želi uništiti svog protukandidata.

Kad se profilirao kao vođa unutarstranačke oporbe Andreju Plenkoviću, ovaj je povukao jak potez ponudivši mu poziciju ministra obrane, Anušić više nije imao dobrog rješenja. Da je odbio ministarsku fotelju, bio bi otpisan kao neperspektivan kadar, čovjek koji se boji izazova, piše Luka Safundžić.

Budući da ju je prihvatio, na kušnju je stavio svoje političke i organizacijske sposobnosti. Nije to učinio pod prisilom – danima je blistao od sreće jer će postati član vlade. Sad je, nakon niza krivih poteza, iščeznuo. Nema sumnje da ga je Plenković poslao u aut.

-  Anušić je prezentirao Zakon o obrani kao nešto čime ćemo srezati ovlasti aktualnom predsjedniku. Ljudi su na to jako osjetljivi, posebno u vrijeme pretkampanje i kampanje. Šef nije zadovoljan načinom na koji je Anušić to predstavio javnosti – pojašnjava naš sugovornik. Precizirao je kako je nakon toga Plenković odlučio doslovce, na neki način, "umiroviti" Anušića i tako ukloniti jedinu oporbu u stranačkim redovima. Najprije je neprijatelja stavio blizu sebi, a potom ga, čeličnim zagrljajem svoje svilene rukavice, prigušio...

Anušiću je problem stvorio, kažu u stranci, i njegov kolega, ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman, i to zbog svoje vrlo bliske suradnice, za koju smo već pisali da kroji politiku prema Crnoj Gori. Naš dobro upućen izvor u vrhu HDZ-a kaže nam da je upravo ona nagovorila Grlića Radmana da preko Anušića prebaci termin vojne vježbe na području Kupara.

 | Author: Josip Mikačić/PIXSELL Josip Mikačić/PIXSELL
Podsjetimo, MORH je tad obavijestio Milanovićev ured da traži žurno održavanje jednodnevne vojne vježbe, ali Milanović je, kao vrhovni zapovjednik, zabranio da ta vježba bude održana u jeku turističke sezone. Predsjednik je tako odlučio da će vježba biti kako je i planirano, početkom listopada.

U nedavnom gostovanju na jednoj televiziji Milanović je, između ostalog, rekao kako je s Anušićem ogovarao određene ministre. Upućeni nam kažu kako je tu riječ upravo o Grliću Radmanu, koji se neukusno, pomalo i neugodno ponašao na summitu NATO-a prije nekoliko tjedana. Na kraju, tu je i famozni Zakon o obrani. Anušić je kao ministar najavio promjene, a javnost je shvatila kako će to utjecati na i ovako male ovlasti predsjednika Republike. Ipak, kako možemo vidjeti zadnjih dana, nakon što je Anušić to ljutito izjavio, promjene zakona odjednom "nisu tema".

Anušića nije vodio u Ukrajinu

Konačno, jedan od uvjerljvijih dokaza da ni Plenković Anušića ne shvaća previše ozbiljno je nedavni posjet Ukrajini. U Hrvatskoj delegaciji koja je sredinom rujna posjetila Kijev, osim Plenkovića, bili su ministri Radovan Fuchs, Damir Habijan i Gordan Grlić Radman. Pritom treba istaknuti kako je Hrvatska u protekle dvije godine Ukrajini pomogla s oko 300 milijuna eura. Kako je velika većina novca išla upravo preko Ministarstva obrane, čudno je što u Ukrajini nije bio i ministar Anušić. Kad su tražili kandidata koji će se suprotstaviti Zoranu Milanoviću, iako nitko od ponuđenih kandidata nije ugrozio Milanovića, najbliže mu je došao upravo Ivan Anušić, pa je Plenković brže-bolje Anušića, svojeg mogućeg nasljednika, smirio i vratio u realne okvire.

Inače, zadnji veliki okršaj na relaciji Plenković-Anušić bio je kad je smijenjena ministrica Nataša Tramišak. Ona je slovila kao Anušićev kadar, što se pokazalo i točnim jer je Anušić u vrijeme njezine ostavke u nekoliko razgovora istaknuo kako ne vidi razlog za smjenu Tramišak.

Sve ovo je, kažu nam upućeni, Anušića dotuklo, pa ostaje da vidimo što će biti netom prije nadolazećih lokalnih izbora. Hoće li Anušić i dalje nesretan ostati u Zagrebu ili će se sretan vratiti u svoju Osječko-baranjsku županiju. Naravno, postoji mogućnost i preuzimanja nekog manje kompleksnog ministarstva.

Cijeli tekst o problemima u kojima se našao ministar Ivan Anušić možete pročitati OVDJE

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.