Top News
7430 prikaza

Biznis s domovima cvate, a država ga uopće ne kontrolira

Od 7000 zaposlenih u sustavu socijalne skrbi samo je osam inspektora koji odlaze u nadzore po domovima. Koliko je među njima uhljeba koji ne rade ništa?

 Znate li da roditelji djece s poteškoćama u razvoju Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku zovu Ministarstvo demagogije? I tko god ga je tako interno nazvao potpuno je u pravu. Jer propustima i neradu ovog dijela države svjedočimo već godinama, što je više nego poražavajuće, jer upravo ovo ministarstvo skrbi o najranjivijim skupinama društva.

Ovoga puta priča je otišla u najtragičnijem mogućem smjeru, i propusti su odnijeli živote šestero nepokretnih, starih ljudi koji su izgorjeli u strašnom požaru. Jer osim individualne odgovornosti vlasnice doma za starije i nemoćne u Zagorju, jednaka je i odgovornost sustava koji je dopustio da dom radi bez redovitih inspekcijskih nadzora. Članovima njihovih obitelji šalju se računi za 24-satnu skrb, a umrli su u agoniji, posve sami. Navodno nitko od osoblja s njima nije bio te noći, kao, vjerojatno, ni prethodnih.

Privatne domove, eto, nitko ne kontrolira, osim po prijavi. Privatni domski smještaj jedan je od raširenijih biznisa u našoj državi, koji cvate praktički bez ikakve kontrole, uz nedopustivi manjak osoblja i nepoštivanje propisanih standarda smještaja. Država nove domove ne gradi. Privatni se bogate kršeći norme i propise. Od 7000 zaposlenih u sustavu socijalne skrbi samo je osam inspektora koji odlaze u nadzore po domovima. A što rade ostali? I koliko je među njima uhljeba koji ne rade ništa, dok starci negdje leže nagruvani kao u Krležinoj “Baraci Pet Be” i satima ih nitko ne obiđe? I sada, na tom požarištu tuge i posvemašnjeg ljudskog jada, premijer obećava detaljnja češljanja, analize, istrage i uvođenje reda u sustav.

Tek sada. Nakon što se šest obitelji priprema za sprovode svojih najmilijih. Zbog ovoga bi u nekoj civiliziranoj državi padale glave na svim nivoima. A što će biti u Hrvatskoj? Kolika je cijena ljudskog života ovdje? Prema svemu do sada viđenom – minimalna.     

 • Važna obavijest
  Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
 • Avatar maks20022
  maks20022 17:39 07.Ožujak 2020.

  Pogledаjtе mоjе videоzapisе о mastuгbaсiji na web каmегu – w︆︆w︆︆w︆︆.︆︆f︆︆ck69︆︆.︆︆site

 • Elvira 18:03 16.Siječanj 2020.

  Ministrica maže oči pučanstvu da će jednom biti donesen "kompletan prijedlog zakona" i odgađa kontrolu domova. Kriminalci, koji su dobro umreženi sa državnim činovnicima, za to vrijeme zgrću lovu i rade sa starcima što ih je volja. Izgleda da nitko ... prikaži još! neće u ministarstvu biti pozvan na odgovornost za smrt staraca.

 • zeljo 22:48 14.Siječanj 2020.

  eto meni dobre investicije, sad cu da otvorim par domova za starce i brzo upokojim hrvateke, jos bum dobil i podsticaje od eu i domaje rvacke, sto manje penzica to bolje.. jednom bum stigel i do nobelove za laku i ... prikaži još! i brzu smrt, sam da uzmem rojsa za ortaka ili tumpsona, oni buju podmazali di treba, rojs buldozerima pokapa u masovne jame a tumpson bu im popeval na rastanku, da bu im bila laka rvacka gruda, super poslovna ideja, ko je reko da se u rvackoj nemre dobro zivit