Top News
5285 prikaza

Mladićev časnik i šibenski zločinac dobio odlikovanje

Šibenik u Domovinskom ratu
Screenshot Youtube
Petnaest godina zatvora zbog ratnog zločina u Domovinskom ratu nije bio dovoljan razlog da mu se ne dodijeli odličje

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović danas je posthumno odlikovala ratnog zločinca generalmajora Slavka Lisicu ordenom Karađorđeve zvijezde RS-a, javlja Večernji. Međutim, malo je vjerojatno da je Cvijanovićka sama se odlučila na takav postupak i puno su veće šanse da iza svega stoji Milorad Dodik.

Slavko Lisica umro je u Beogradu još 2013. godine, a u srijedu je odličje, koje mu je dodijeljeno posthumno, uručeno njegovom sinu. Cvijanović je kazala kako je on odličje zaslužio kao neustrašivi ratnik i borac za slobodu srpskog naroda. Lisica je bio general vojske bosanskih Srba, a prije toga je imao karijeru časnika JNA koju je okončao u činu pukovnika u tzv. Kninskom korpusu, kojim je zapovijedao Ratko Mladić.

George H.W. Bush Predsjednik Top News Izgubljeni dokumenti: Bush je htio očuvati Jugoslaviju

O svom ratnom putu je napisao i knjigu Komandant po potrebi gdje hvali srpske ekstremiste i kasnije ratne zločince. "Na drugoj strani, gospodin Milan Martić nije sjedio prekriženih ruku. On sa svojim istomišljenicima formira jake policijske snage. U Knin dolazi i kapetan Dragan, za koga se odmah pročulo da je sposoban i hrabar časnik, policajac, što već - ja ga osobno nisam upoznao. Počeo je raditi prave stvari, raditi u interesu naroda u Kninskoj krajini", napisao je Lisica. Podsjećanja radi, Martić je osuđen na 35 godina zatvora zbog ratnih zločina, a Dragan Vasiljković na 15 godina.

Milorad Dodik i Slavko Lisica | Author: express express
Ratko Mladić je započeo svoj meteorski uspon upravo u Kninskom korpusu, a Lisica je ovako opisao njegov dolazak: "Umjesto generala Trajčevskog (nesposoban zapovjednik, ali po 'ključu' vrlo sposoban i perspektivan) dolazi general-major Špiro Ninković, a umjesto general-majora Rebolja dolazi pukovnik Ratko Mladić. Što se tiče aktivnosti zapovjednika korpusa, Ninkovića, po mom mišljenju, bilo bi bolje da nije ni dolazio, a njegova najmudrija vojnička odluka je ta što se odlučio dovesti pukovnika Ratka Mladića. Ključni čovjek Korpusa postaje načelnik stožera Ratko Mladić. U Kninski korpus unio je novu dinamiku. Unio je istovremeno samopouzdanje, povratio povjerenje, proveo selekciju povjerljivih i nepovjerljivih časnika te proučio nacionalni sastav vojnika".

Pad Vukovara Domovinski rat Top News Srpski dokumenti otkrivaju razmjere zločina u Vukovaru

Presudom Županijskog suda u Šibeniku Lisica je 1998. proglašen krivim za ratne zločine i osuđen na petnaest godina zatvora jer je kao zapovjednik oklopnih i topničkih postrojbi u sastavu Kninskog korpusa u rujnu 1991., temeljem Mladićeva naloga, zapovjedio topničke napade na Šibenik. U tim je napadima poginula jedna ženska osoba, a oštećena je katedrala Sv. Jakova, crkva Sv. Frane, samostan Sv. Frane, Biskupska palača, Nova crkva, tvrđava Sv. Mihovila, Knežev dvor – spomenici kulture I kategorije, crkva Sv. Ane, Palača Šižgorić-Galbijani, kuća Chiabo, zgrada teatra, kuća Iljadica, Mala Logga – spomenici kulture te veliki broj grobova, nadgrobnih ploča i spomenika na starom gradskom groblju. Oštećena je i gradska Vijećnica, crkva Sv. Ivana, crkva Sv. Vida, objekti i oprema TLM “Boris Kidrič”, “Vinoplod-Vinarije”, objekti TEF-a, tvornice plastičnih prerađevina “Poliplast”, “Izgradnje”, RO “Luka”, hoteli “Jadran” i “Krka”, objekti, oprema i 120 vozila “Autotransporta”. Vrhovni sud Hrvatske presudu Lisici potvrdio je 2001. godine odbivši njegovu žalbu na presudu šibenskog suda.

Napad na Šibenski most nije previše zasmetao Lisici, što je i sam priznao u knjizi. Kad mu je Mladić naredio taj napad, više mu je smetalo to što nije znao koje jedinice će koristiti u napadu. Čitavu operaciju opisuje kroz anegdote, kao što je jedna kad mu se zamjerio jedan kapetan kome se zapalio transporter pa mu je Lisica skinuo čin. Kapetan je pak bio Udbaš pa se žalio svojim nadređenima koji su stali u zaštitu svojih špijuna.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • matko212 11:34 10.Siječanj 2019.

    https://www.express.hr/top-news/erdogan-u-sarajevu-dodik-porucio-samo-vi-orgijajte-15819

  • Avatar Apeturassa
    Apeturassa 00:57 10.Siječanj 2019.

    Želiš naći sebi ženu za jednu noć? Dobrodošli na ==> www.3xDate.top

  • Bosanac 21:08 09.Siječanj 2019.

    Da ne bi bilo sumnje u Banju Luku otišao je i ambasador "Lijepe vaše" u BiH gospodin del Vekio da ovjeri odlikovanje.