Top News
292 prikaza

MOST je treća snaga, meta konkurencije, ali - koliko su ozbiljni?

MOST
PIXSELL
Upitno je jesu li Petrovova obećanja populizam jednak dvadesetgodišnjim obećanjima ovih ujedinjenih ili je riječ o čovjeku koji bi u Hrvatskoj doista učinio zaokret

Ustaše ili partizani. Tito ili Tuđman. Hajduk ili Dinamo. Postoje dvije Hrvatske. Jedni su crveni, drugi su plavi. Jedni su komunjare, drugi su domoljubi. Jedni su protiv ćirilice, drugi su za istospolne brakove. 

Čini se kao da se mrze, a opet, svjedočimo posljednjih dana, znaju se i složiti. Ljevica i desnica ujedinile su se protiv Bože Petrova i njegova Mosta. Isti je to čovjek koji o navedenim, ideološkim pitanjima ne želi govoriti. 

Drago Prgomet | Author: Dusko Jaramaz (PIXSELL) Dusko Jaramaz (PIXSELL)

No puna su mu zasad samo usta gašenja općina. E to je ono o čemu ujedinjena ljevica i desnica ne žele razgovarati. 

Zato su se, smatraju upućeni, i prestrašili Petrova. No upitno je jesu li Petrovova obećanja populizam jednak dvadesetgodišnjim obećanjima ovih ujedinjenih ili je riječ o čovjeku koji bi u Hrvatskoj doista učinio zaokret.

"Mlad, čestit i pošten čovjek. Njegov djed učio me svirati harmoniku. Da ga ostavite u Narodnoj banci, lipa ne bi falila", opisao ga je tako za Express prije nekoliko mjeseci Nikica Gabrić. Ali i istaknuo da to nije dosta.

"Fali mu znanja i iskustva", dodao je Gabrić.

Politički analitičar Žarko Puhovski Most ocjenjuje od nula do pet.

"Mogu dobiti nula, a mogu i pet mandata. Realno je jedan, dva, tri. To su rezultati u decimale. Ovisi kakva će biti izlaznost, kakvo će toga dana biti vrijeme", kaže Puhovski. 

No Petrov je sa suradnicima, među kojima su bivši potpredsjednik HDZ-a Drago Prgomet i primoštenski načelnik Stipe Petrina, zacrtao deset mandata. 

Ne žele, kažu, vlast nego bi vladu uvjetovali iz parlamenta. Iako neslužbeno doznajemo kako je stvarnost malo drukčija, te žele i u vladu, ali o tome ne govore, šef Petrov odlučio je zaziranje od fotelja potvrditi posljednjim mjestom na listi svoje izborne jedinice.

"Žene naprijed, nije riječ o samom popunjavanju kvota", poručuje Prgomet, koji je prvi na listi u prvoj izbrnoj jedinici. No žene su im doista među prvih deset.

"Na listama su uspješni ljudi, koji ne žive od politike i koji su se dokazali svojim karijerama. U tome se razlikujemo od svih", dodaje.

Obećavaju smanjenje broja općina i gradova, biranje čelnika javnih poduzeća putem javnih natječaja, zaštitu socijalno ugroženih dužnika, smanjenje poreza... 

Zvuči odlično, a onda na vidjelo izađe prva Petrovova afera. Dubrovački dnevnik objavio je kako je uz pomoć Crkve kupio kuću. 

Petrov se zatim javno opravdao. Novac, 20.000 eura posudio mu je rođak, svećenik. Priložio je i fotografije vrlo trošne kuće.

Da on nije politički važan, a prije svega konkurent nizu političkih elita, Božo Petrov mogao je imati šest zgrada. Ovako, zamjera mu se i ta njegova potleušica. 

On se brani i opet upire prstom u dvije najmoćnije stranke.

Božo Petrov | Author: Ivo Cagalj (PIXSELL) Ivo Cagalj (PIXSELL)

"Dok mnogi političari vječno vladajućeg HDZSDP-a grade i kupuju velebne vile na obroncima Medvednice, čuvaju skupocjene umjetnine i egzotične trofeje po skrivenim podrumima, ja sam eto, za svoju skromnu i poluruševnu kuću, bio prisiljen novac posuditi od rođaka kako bih svojoj obitelji omogućio barem donekle dostojan život jer nisam u mogućnosti obnoviti kuću", pravda se čelnik Mosta.

Puhovski smatra nekorektnim to što se nije izjasnio s kim će koalirati nakon izbora, a smatra da je ipak bliže HDZ-u. 

Tome u prilog ide i činjenica da se ni Petrov, kao ni svi oni koji računaju na postizbornu pomoć Branimira Glavaša, nije ogradio od njegove garde.

"HDZ i SDP računaju na Glavaša. Nije važno što ja moralno mislim o tome, ali to je politički racionalno. No ne razumijem Božu Petrova, jer sigurno ne može razmišljati o tome da bi imao relativnu većinu pa da bi mu Glavaš mogao trebati. On hoće po svaku cijenu spriječiti da se izjašnjava o ideološkim pitanjima. Svjetonazorski je ipak bliže HDZ-u iako zastupa poziciju koja je u sukobu s HDZ-om. No ako bi osudio Glavaša, to bi se moglo ocijeniti kao da daje poen ‘komunjarama’, zaključuje Puhovski.

S druge strane Most od HDZ udaljava primoštenski načelnik Stipe Petrina, koji se, nakon što je mjesecima optuživao Petrova da prijateljuje s HDZ-om, odlučio priključiti Mostu. 

Petrina je široj javnosti poznat kao političar koji je jedini u svom mjestu ukinuo ime i lik Franje Tuđmana. 

No u Mostu kažu da je to nevažno, da je Petrina branitelj Domovinskog rata i da je on, jednostavno, čovjek oštra jezika koji je protiv svih. 

Na listi se Mosta našao u devetoj izbornoj jedinici i, prema nekim procjenama, zbog popularnosti u svome kraju mogao bi im donijeti mandat.

Radi se, kažu, o čistoj matematici. Jednako tako uvjereni su da će u Zagrebu mandat dobit njihov Drago Prgomet. 

Pucaju na sve one koji su nezadovoljni lijevom i desnom opcijom. Računaju i na mlade te akademsku zajednicu.

Šale se da oni nisu treća nego druga opcija, jer su HDZ i SDP zajedno prva opcija.

No nisu ni prvi, a vjerojatno ni zadnji, koji su vrlo brzo postali treća snaga. Jedan od primjera je i don Ivan Grubišić, kojeg je PR stručnjakinja Ankica Mamić u svom posljednjem blogu usporedila upravo s Petrovom.

Vrlo je slično govorio kad se natjecao za mandat 2011. godine. Tada je sa svojom nezavisnom listom osvojio više od 60.000 glasova, od čega gotovo pola u desetoj izbornoj jedinici (ista u kojoj svoje mjesto traži i Most).

Stipe Petrina | Author: Dusko Jaramaz (PIXSELL) Dusko Jaramaz (PIXSELL)

"Osvojio je dva saborska mandata. Gdje je danas don Ivan Grubišić? Sjeća li se itko ijedne njegove parlamentarne aktivnosti, zakonskog prijedloga, interpelacije, bilo čega? Nakon samo četiri godine, nestao je iz politike. Koliko je politika koristila njemu ne znam, ali znam da građanima nije", zaključuje Mamić.

Istu sudbinu - nestanak s političke scene - Puhovski predviđa Mostu do idućih parlamentarnih izbora.

"Sada više nije moguće da nakon ovih izbora na vlast dođe neka treća opcija, jer postoje dva jasno utvrđena tabora koji zajedno dobivaju tri četvrtine mandata. Sve da im brojke i ne idu na ovaj način u prilog, opet bi se jedna od tih dviju opcija našla u vlasti jer su one toliko premrežile društvo ideološkim pitanjima - jeste li za partizane ili ustaše - i tu treći put pada u vodu", kaže Puhovski koji je uvjeren da će Most doživjeti sudbinu treće stranke, poput Laburista, ORaH-a ili Živog zida, koje su se sve pojavljivale kao neka vrsta prosvjeda i jednako tako nestajale.

Hoće li prosvjed Mosta protiv marginalizacije lokalnih sredina i sve većeg amorala u politici biti dovoljno jak da, ako već ne postigne zadovoljavajuće rezultate na ovim izborima, opstane do idućih i sruši s vlasti HDZ ili SDP, odlučit će birači.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.