Top News
1430 prikaza

Mutni poslovi Živog zida: Lova curi na sve strane

Živi zid
Petar Glebov (PIXSELL)
Na račun Živog zida stižu svakog dana sve teže optužbe, a stranački problemi sve češće izlaze u javnost

"Sve bi to trebali resetirati i krenuti ispočetka", tim riječima je bivši tajnik Živog Zida Ivan Đanić objasnio svoje razloge odlaska iz stranke.

"Sumnje su se počele javljati kada su se među članstvom pojavile priče o krivotvorenju skupštine i potpisa. Znao sam pitati i Sinčića i Ivana Pernara što je s tim glasinama, a oni bi mi odgovarali: 'Pusti to, ignoriraj. Hoće nas uništiti vanjske strukture.'", priča Đanić za Večernji.

Kako je Express već pisao, Vladimira Palfi, Ivan Pernar i Ivan Vilibor Sinčić održali su skupštinu na kojoj su izglasane promjene statuta stranke, pogašeno je čak 19 organizacija, a protivnici su izbačeni iz stranke. Siniša Gabrić, javnosti relativno nepoznat član Živog zida, ispričao je za Express da je sjednica lažirana zato što su krivotvoreni potpisi članova.

Vladimira Palfi, Ivan Sinčić, Ivan Pernar | Author: Borna Filić/PIXSELL Borna Filić/PIXSELL

"Upozorili smo na nelegalnosti, ali to nije imalo odjeka. Većina nas je otišla, osnovala novu stranku Slobodna Hrvatska, ali dio je ostao i pokušao pravnim putem osporavati nelegalnost. Oni su zato prošle nedjelje održali novu skupštinu i izabrali novo vodstvo, a smijenili Sinčića, Palfi i Pernara", rekao je u srpnju jedan od bivših članova. Rezultati te skupštine, po kojima je izabrano novo vodstvo, poslani su Ministarstvu uprave. Također i sva dokumentacija kojom se dokazuje da je Sinčićeva Skupština bila na osnovu krivotvorenih potpisa.

Na kraju je ministarstvo uprave izjavilo da je trojac Palfi-Pernar-Sinčić legalno vodstvo stranke Živi zid, a Gabrić je time ostao kratkih rukava.

I dok se očekivalo da je s osnivanjem Živih zidova sve gotovo, netom pred same izbore pojavila se informacija da je predan zahtjev za osnivanje stranke Živi zid - Ivan Vilibor Sinčić. Sam Sinčić potvrdio je te informacije, da bi samo dan kasnije povukao zahtjev za osnivanjem te stranke. Nekoliko dana kasnije predan je novi zahtjev za osnivanjem stranke, s tek neznatno izmijenjenim parametrima.

Novopečeni saborski zastupnik Hrvoje Runtić već tada je govorio protiv trojca iz vrha Živog zida, stranke kojoj je tada bio supredsjednik. "Često ucjenjuje. Ako ne prihvatiš što kaže letiš iz Živog zida. To može primjenjivati na članovima, na meni nije uspjela jer sam u Glavnom odboru i supredsjednik stranke. Sinčić je pred njom manji od makova zrna", komentirao je Runtić za Index odnose između Sinčića i njegove partnerice Vladimire Palfi.

Hrvoje Runtić | Author: Patrik Macek (PIXSELL) Patrik Macek (PIXSELL)

Tek nekoliko dana nakon izbora, Runtić je teško optužio Živi zid i ostale stranke iz tadašnje koalicije Jedina opcija. "Vidio sam, pukim slučajem, ono što nisam trebao - kako pod okriljem noći u stožer Živog zida stižu žute kuverte s novcem donatora kojih nema na službenom popisu. Da me ‘neutraliziraju’ poslali su mi profesora Ivana Lovrinovića i PR-ovca iz njihove stranke Promijenimo Hrvatsku koji se predstavio kao Nikša, prezime mu nisam zapamtio, da mi održe predavanje o važnosti treće opcije koju ne bih smio ugroziti. Nikša mi je dao ponudu koja se valjda ne odbija: ‘Na kraju kampanje dobit ćeš 100.000 kuna nagrade, a do tada petsto eura tjedno da imaš za troškove’", ustvrdio je Runtić.

24sata su uspjeli doznati tko je Nikša kojeg je Runtić prozvao da mu je s Lovrinovićem nudio mito.

Radi se o Nikši Sršenu, poduzetniku iz Dubrovnika koji je široj javnosti postao poznat u slučaju Imunološki. On je bio dio ekipe Visia Croatica koji su pokrenuli skupljanje novca za preuzimanje Imunološkog. Mediji su tada pisali da ima nekoliko tvrtki od kojih su neke ostale u dugovima. Potvrdio je rad u kampanji za stranku Promjenimo Hrvatsku preko svoje tvrtke “Minus u plus”, ali sve optužbe odbacuje.     

"Optužbe su smiješne i neću to komentirati. Nikakvo mito nisam nudio, niti sam vidio ikakve žute koverte", poručio je Sršen.

Živi zid | Author: Kristina Stedul Fabac (PIXSELL) Kristina Stedul Fabac (PIXSELL)

Đanić, tada još uvijek tajnik Živog zida, vjerovao je Sinčiću i Pernaru kada su mu govorili da su to sve laži i obmane. "Runtić je počeo postavljati pitanja, a i sam sam uvidio da odluke u stranci ne donosi Glavni odbor, već ih netko donosi samoinicijativno. Sve što je Runtić iznio – istina je. Ja kao tajnik nisam imao uvid ni u jedan službeni dokument ni u financijska izvješća. Nisam čak znao ni to tko je član stranke, tko je platio članarinu. Moj se posao svodio na primanje i slanje mailova te distribuciju pojedinačnih odluka članstvu, a odluke je mahom donosila Palfi, ne Glavni odbor", govori Đanić za Večernji list.

"Ne može se dogoditi da supredsjednici stranke Pernar i Sinčić idu u banku podizati novac, a mi ne znamo zašto se novac podiže i što se događa jer nitko nikome nije polagao račune. Sve je to privatna priča gdje su članovi stranke iskorišteni za osobne interese nekoliko pojedinaca", završava Đanić teške optužbe na račun Živog zida i njihovog vodstva i dodaje: "Sve je to katastrofa. Sve bi trebalo “resetirati”, sazvati novu skupštinu i krenuti ispočetka"

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • muflon33 12:02 06.Listopad 2016.

    Ajde prestanite nas vise maltretirat s ovim vijestima,skuzili smo ZZ je kriv za sve za privatizaciju,rat,iseljavanje sljedeci WW3,itd. Evo i zivotinje padaju u nesviest zbog avih zala ZZ: https://www.youtube.com/watch?v=Gs0xWuUUn3A

  • blonde 20:18 04.Listopad 2016.

    Živi zid žele osporiti stranku na bilo koji način i to takvi koji su sami problematični, kao da u drugim strankama teče med i mlijeko ili te druge stranke žele dio kolača samo za sebe. Runtiću nije za vjerovati jer ... prikaži još! je sam veliki problem, kao da mu netko dobro plača za ovaj bojkot Živom zidu...