Top News
297 prikaza

Bombaš s Balkana, islamisti kao zaštitari?! Cijela zavjera oko koncerta Taylor Swift

News Syndication/PIXSELL
Na tri rasprodana koncerta Taylor Swift u Beču, na stadionu Ernst Happel, svake večeri se očekivalo oko 65.000 ljudi. Policija je uhitila 19-godišnjaka iz Donje Austrije i otkrila da je planirao teroristički napad

Ubiti što više ljudi - vjerojatno je osnovni motiv osumnjičenika za terorizam koji je na nišanu imao jedan od bečkih koncerata megazvijezde Taylor Swift. Navodno je 19-godišnjak želio napraviti eksploziv, a za to je ukrao kemikalije s radnog mjesta, piše jutros austrijski Kronen Zeitung. Radi se o tvrtki za proizvodnju metala u Ternitzu. 

Kako javlja Kurier, suradnici 19-godišnjaka koji je navodno prorijeklom s Balkana, iz Sjeverne Makedonije, na koncertu su bili angažirani kao zaštitari, što bi im znatno olakšalo posao s postavljanjem bombe ili više njih. Osim toga, neki od njih namjeravali su se jurećim autom zabiti u fanove. 

Tijekom uhićenja 19-godišnjaka u Ternitzu, u Donjoj Austriji, tamošnja policija pronašla je kemijske supstance koje se koriste za ručnu izradu bombi i dovoljno dokaza da je, s još najmanje jednim sudionikom, planirao teroristički napad jednom od tri rasprodana koncerta Taylor Swift u Beču. Obojica su uhićeni, a traži se još najmanje troje sudionika. 

Organizator koncerta odmah je objavio da su sva tri nastupa američke megazvijezde otkazana i da će u roku od deset dana vratiti novac fanovima. 

Kako pišu austrijski mediji, najmanje jedan od uhićenih je ISIL-ovac, zakleo se na vjernost Islamskoj državi. 

- Tijekom istrage i nadzora sumnjivaca, otkrili smo da namjeravaju organizirati teroristički napad, s posebnim fokusom na tri koncerta Taylor Swift u Beču - rekao je Franz Ruf, šef bečke policije. 

Bečki koncerti 34-godišnje zvijezde bili su dio svjetske turneje koja bi prema svemu sudeći trebala donijeti nevjerojatnih 2,1 milijardi dolara prihoda u 152 koncerta diljem svijeta, a uživo bi ih gledalo šest milijuna obožavatelja. Na bečkom stadionu Ernst Happel američka pjevačica trebala je nastupati tri večeri u nizu - od 8. do 10. kolovoza. Svake večeri prodano je 65.000 karata. 

Bina i sva popratna rasvjeta već su bile postavljene, no policija je odmah po uhićenju islamista sve popratno osoblje evakuirala sa stadiona Ersnt Happel.

Prije manje od mjesec dana, uoči početka koncerta u Gelsenkirchenu njemačka policija uhitila je muškarca koji je uhodio Taylor Swift i prijetio njoj i njenom dečku, igraču američkog nogometa Travisu Kelceju, a tri djevojčice od šest, sedam i devet godina ubijene su 29. srpnja u Southportu kod Liverpoola u bezumnom napadu nožem na dječjoj radionici. Tema je bila Taylor Swift. 

Ubojica s nožem je 17-godišnjak, nosio je masku i pri napadu u plesnoj školi teško ranio još najmanje osmero djece, ali i dvoje odraslih koji su ih pokušali zaštititi.  

Očekuje se da bi Taylor Swift mogla javno podržati kandidaturu Kamale Harris za američki predsjednicu jer je javno kritizirala Donalda Trumpa dok je bio predsjednik i podržala Joea Bidena na prošlim izborima. Osim toga, dijeli njene stavove oko ravnopravnosti spolova, LGBT prava i strožoj kontroli oružja u SAD-u. Vojska njenih sljedbenika, posebno među mlađim glasačima je tolika da američki analitičari vjeruju kako bi takav potez Taylor Swift mogao imati određeni utjecaj na konačan ishod izbora. 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.