Top News
1621 prikaza

Nadbiskup uvodi promjene: nema više velečasnog, dona, monsinjora...

Konferencija Zašto se mrzimo
Tomislav Miletić/PIXSELL
Međusobno ćemo se oslovljavati na način na koji je to uobičajeno u društvenoj zajednici kojoj pripadamo te razlikovati samo po stupnju reda i službi koju u ime Crkve vršimo

Riječki nadbiskup, monsinjor Mate Uzinić uvodi promjene, a o istima je nedavno izvijestio sve u Riječkoj nadbiskupiji. Tako je dostavio dopis svim javnim pravnim osobama Riječke nadbiskupije da se u međusobnoj komunikaciji unutar Crkve više neće koristiti počasni nazivi kao što su, primjerice, velečasni, monsinjor, don, prečasni...

Kako ćete se ubuduće nazivati?

U međusobnoj unutarcrkvenoj korespondenciji u Riječkoj nadbiskupiji neće se koristiti počasni naslovi, kao što su velečasni, don, prečasni, monsinjor i sl., nego ćemo se međusobno oslovljavati na način na koji je to uobičajeno u društvenoj zajednici kojoj pripadamo te razlikovati samo po stupnju reda i službi koju u ime Crkve vršimo. Pritom ne diram u pravo svakoga da u privatnoj komunikaciji zadrži i koristi one naslove koji mu po pravu pripadaju.

Konferencija Zašto se mrzimo | Author: Tomislav Miletić/PIXSELL Tomislav Miletić/PIXSELL

Koji je razlog donošenja takve odluke?

Odluka je donesena radi pojednostavljivanja službene unutarcrkvene korespondencije. Nju je potrebno uskladiti s potrebama današnjice te u većoj želji da se nasljeđuje duh evanđeoske jednostavnosti, zbog čega je donesena ova odluka.

Donijeli ste i odluku o prestanku korištenja grba, kao i još neke odluke, o čemu se radi?

U duhu ove odluke također sam prestao koristiti biskupski grb te u službenim prostorijama Riječke nadbiskupije i drugih javnih pravnih osoba Riječke nadbiskupije nije potrebno stavljati portret ili sliku riječkog nadbiskupa nakon što se skine portret ili slika riječkog nadbiskupa u miru Ivana Devčića. U službenim prostorijama dovoljno je da budu križ, slika Blažene Djevice Marije i sveca zaštitnika te portret ili slika Pape, čiju službu, kao i svoju i sebe samoga, preporučujem u molitve, obećavajući svima svoju molitvu i blizinu.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • BESTpartizan 15:19 05.Prosinac 2022.

    Amen