Top News
59271 prikaza

Najbogatija umirovljenica: Vile, jahte, milijuni...

Nadan i Marija Vidošević
Borna Filić/PIXSELL
Majka Nadana Vidoševića vlasnica je brojnih nekretnina, a sumnja se i da je luksuzna jahta upisana na njeno ime

Najbogatija hrvatska umirovljenica, tako su nekad mediji govorili o Mariji Tudor Vidošević, majci Nadana Vidoševića. Iako je godinama bila daleko od očiju javnosti, prije nego što je njen sin krenuo u predsjedničku kampanju prebacio je dobar dio svoje imovine na nju. Kad je jednom počeo s kampanjom, otvoreno je očito pitanje, otkud umirovljenici milijunski udjeli u tvrtkama i tolike nekretnine.

Kako je svojevremeno pisao Jutarnji, Marija Vidošević je 2005. godine ušla u poduzetničke vode kada je osnovala BOR HZA. Temeljni kapital iznosio je više od dva milijuna kuna i tvrtka je vlasnik nekoliko nekretnina i pokretnina. Uvidom u Sudski registar, vidljivo je da tom tvrtkom sada upravlja Hana Vidošević, Nadanova najstarija kćer.

Nadanove vile u Nemiri kraj Omiša | Author: Ivana Ivanović (PIXSELL) Ivana Ivanović (PIXSELL)

Međutim, tu ne prestaju zanimljivosti vezane uz BOR HZA, iako je službeno tvrtkom upravljala Nadanova supruga Ina, ona je u vrijeme predsjedničke kampanje odlučno tvrdila da je tvrtka u vlasništvu Marije. Da takva priča donekle drži vodu može se iščitati iz zabilježbi na tvrtku. Naime, stoji da je Mariji Tudor zabranjeno otuđivanje 67% udjela u tvrtki BOR HZA vrijednosti od 1.719.800 kuna.

Danas vitalna 83-godišnjakinja karijeru je započela u Službi društvenog knjigovodstva, a svojevremeno je bila i šefica splitske poslovnice Jugobanke. Kad je otišla u mirovinu, imala je 37 godina staža.

Jednom kad se njen sin našao na meti USKOK-a, otkrivene su brojne nepravilnosti, a istražitelji su bili uvjereni da je Nadan prebacivanjem nekretnina na članove obitelji pokušavao prikriti činjenicu da je on stvarni vlasnik. Istražiteljima je primjer za to bio stan u Dalmatinskoj 10, na koji je kao vlasnik upisana Vidoševićeva majka Marija. Stan je kupljen 1997., na njega je Marija Tudor Vidošević platila i porez, a sve skupa iznosilo je 740.846 kuna, pisao je Večernji list prije nekoliko godina.

Nadanove vile u Nemiri kraj Omiša | Author: Ivana Ivanović (PIXSELL) Ivana Ivanović (PIXSELL)

USKOK smatra da Marija Tudor Vidošević naprosto nije mogla kupiti taj stan jer je od 1970. do 1997. imala ukupni primitak od 224.978 DEM, što bi bila protuvrijednost od oko 800.047 kuna prema tečaju koji je vrijedio 1997.

Drugim riječima, istražitelji smatraju da je Vidoševićeva majka spomenuti stan mogla kupiti samo u slučaju da je od 1970. do 1997. radila samo za taj stan te da pri tome nije imala nikakve druge troškove života, što je, smatra USKOK – nemoguće. Stoga USKOK smatra da je ta nekretnina u stvari vlasništvo Nadana Vidoševića, a prema vještacima 1997. je prva godina u kojoj je zabilježen nerazmjer u prihodima i rashodima Vidoševićeve obitelji. Inače, spomenuti stan prodan je 2004. za 350.000 eura, a USKOK smatra da taj prihod opet nije bio prihod Marije Tudor Vidošević, već njezina sina Nadana.

Preko tvrtke BOR HZA u vlasništvu Marije Vidošević bile su tri atraktivne vile na Jadranu. Jedna od njih bila je i Vila Hana u Dubrovniku koju su iznajmljivali Frani Beziću, dugogodišnjem trgovcu nekretninama. Osim toga, Marija Tudor Vidošević navodno je bila vlasnica zagrebačka vila na Prekrižju, stana od 80 četvornih metara na početku Pantovčaka, stana u Splitu te motorne jahta Sciallino Fly koja je svojevremeno bila registrirana za iznajmljivanje.

Nadanove vile u Nemiri kraj Omiša | Author: Ivana Ivanović (PIXSELL) Ivana Ivanović (PIXSELL)

 • Važna obavijest
  Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
 • uskook 12:48 04.Ožujak 2017.

  I ja bih bio tako bogat da sam tako pokvaren i nemoralan na toj funkciji.

 • hrki 12:10 03.Ožujak 2017.

  takvih ima 90% politićara u hrvatskoj kriv je sam narod zašto glasaju za takve za drugo i nismo

 • IGOR051 14:32 02.Ožujak 2017.

  jadne čistačice u Krašu više ih nema ko vodit po otmjenim restoranima