Top News
5414 prikaza

Što je sve govorio tužitelj koji se fotkao sa Sanaderom

Ivo Sanader i Ivan Matešić
Facebook
Ivan Matešić, državni tužitelj u Tužilaštvu BiH postao je zvijezda nakon što je u Rusiji ponosno pozirao s najpoznatijim hrvatskim optuženikom Ivom Sanaderom

Zbog jedne fotografije Ivan Matešić postao je ovih dana vrlo slavna ličnost. Da nije svojom desnicom čvrsto zagrlio Ivu Sanadera u VIP loungeu, i ponosno se s njim fotografirao, ovaj tužilac Tužilaštva BiH i dalje bi bio poznat tek onima koji prate pravosuđe u susjednoj državi. Jer, osim što je tijekom karijere bio pomoćnik ministra pravosuđa u Federalnom ministarstvu, i što se bezuspješno kandidirao za glavnog tužitelja, u njegovoj biografiji i nema bog zna kako važnih podataka.

Naime, kad se početkom ove godine kandidirao za prvog čovjeka državnog tužiteljstva, web portal žurnal.info uz njegovo je ime objavio najkraću biografiju. S naslovom 'Prvi izbor HDZ BiH, Matešićev je službeni CV stao u samo dvije rečenice koje glase:

Ivo Sanader, Zsolt Hernadi, 2009. Lice s ožiljkom Top News Kako nas je do sada Sanaderov prijatelj Hernádi zaje*ao

"Ivan Matešić je, također, tužilac Tužilaštva BiH. Blizak je strukturama HDZ-a BiH. Nema bitnih predmeta u svojoj karijeri, ali unatoč tome slovi za ozbiljnog kandidata za poziciju glavnog državnog tužioca. Zahvaljujući prijateljskim vezama sa kadrovima HDZ-a BiH."

Žurnalove navode potvrđuje i Matešićeva biografija pronađena na službenim stranicama Vlade BiH u pdf-formatu koja je također prilično štura:

Biografija Ivana Matešića | Author: Express.hr Express.hr
Godine 2013., kad je obnašao dužnost pomoćnika ministra u Federalnom ministarstvu pravde, govoreći o neovisnosti tužiteljstva od politike u BiH, Matešić je za Bljesak.info izjavio:

"Osobno smatram da javnost općenito još uvijek na pravosuđe ne gleda na ovaj način kako to sugerira normativno pravni okvir. Dakle, vrlo često će te naići na kvalifikacije da je pravosuđe ovisno, da je pod uticajem ove ili one politike i da je korumpirano kao i ostale sfere života. Međutim, smatram da ovakve ocjene generalno ne stoje.

Zdravka Mamića ponijele emocije nastupom tamburaša na Saboru HDZ-a Zaraženo društvo Top News U Hrvatskoj šansu ima jedino odabrana elita

Mislim da pojedinci (dakle konkretni suci i tužitelji) koji ne rade svoj posao na kvalitetan način uvelike doprinose stavu javnosti u pogledu neovisnosti pravosuđa. Upravo u ovom dijelu vidim odgovornost VSTV-a (Visoki sudski i tužilački savjet BiH) u pogledu izbora sudaca i tužitelja, jer oni imaju sve mehanizme u svojim rukama, bez uplitanja ikoga sa strane u izboru nositelja sudačke i tužiteljske funkcije."

Ono što se može iščitati iz njegovog Facebook profila je mnogo zanimljivije. Naime, Matešić rado dijeli tekstove vezane uz nogomet, kao i razne druge humoristične članke i objave. Tako je baš u vrijeme kad je bio pomoćnik ministra pravosuđa, preko društvene mreže podijelio Indexov tekst o tome kako je nogometni klub Liverpool svojim zaposlenicima zabranio da koriste razne pogrdne riječi.

Ivo Sanader, Ivica Todorić i Branimir Glavaš BOŽE ČUVAJ HRVATSKU Top News Hrvatska im je dobra samo dok je pljačkaju

Osim rasističkih uvreda, na listi su se našle i riječi  "peder" i "cigan", "obojeni", "princeza", "patuljak", "hendikepiran" te izrazi "to je/ti si gej", "igrate kao curice" i "ne budi žena". Matešić je tekst ojađeno prokomentirao: "A šta je sa slobodom govora...Svašta"

Matešića je nasmijala i oporuka izvjesne Tereže Matijašević, pronađena valjda u sudskim spisima iz 1986. godine u Makarskoj, i u kojoj svoju 'postelju ostavlja susjedu Anti Berošu jer ju je na njoj dobro upira'. 

No, svidio mu se jako i tekst pod naslovom 'Pretvara li se holokaust u licemjerje?'

Uz ostale javno dostupne objave, Matešić je tijekom 2012. godine, u vrijeme lokalnih izbora u BiH, najviše dijelio i lajkao afirmativne tekstove o HDZ-u BiH, da bi odjednom godinu dana kasnije počeo javnost uvjeravati kako politika nema utjecaja na tužitelje.

Bilo bi to sve vrlo smiješno i duhovito da isti taj Ivan Matešić baš ovih dana nije u Rusiji pozirao zagrlivši bivšeg predsjednika HDZ-a i bivšeg hrvatskog premijera Ivu Sanadera, optuženika protiv kojeg se na Županijskom sudu u Zagrebu vodi nekoliko sudskih postupaka, zbog afere Hypo, INA-Mol, Fimi media i DIOKI-HEP, dok je u slučaju Planinska nepravomoćno osuđen na četiri i pol godine zatvora. 

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar Nikola Perić
    Neron 07:47 20.Lipanj 2018.

    Pod HITNO trebamo jedno moderno UDBU.

  • Avatar Srećko Tikvenjak
    sting 22:06 19.Lipanj 2018.

    ha..ha...ha... bože dragi....