Top News
2213 prikaza

Najveća izlaznost u Lici, najveći skok na sjeveru Hrvatske

Glasačka kutija
Robert Anić (PIXSELL)
Pogledajte kartu DIP-a s izlaznosti po županijama i razlikom do 11.30 sati

Na lokalnim izborima koji su danas u tijeku diljem Republike Hrvatske, do 11.30 glasalo je 15,98 posto građana s pravom glasa, odnosno oko 550.000 građana. Državno izborno povjerenstvo objavilo je da je izlaznost za dva i pol posto veća nego na lokalnim izborima prije četiri godine.

Građani su u gotovo svim županijama dosad glasali u većem broju nego 2013., osim u Osječko-baranjskoj, Požeško-slavonskoj i Virovitičko-podravskoj. Najveći udio građana s pravom glasa tijekom prijepodneva je glasao u Ličko-senjskoj županiji - njih 21,94 posto. Najslabiji je odaziv do sada u Međimurskoj županiji, gdje je do 11.30 sati glasalo 13,90 posto građana. Razliku, makar u jednom dijelu, može činiti i to što se 2013. godine izlaznost računala do 11 sati.

Pravo glasa ima oko 3,720.000 građana, što je 39.500 građana manje nego 2013. Glasa se na 6618 mjesta, a izbore prati oko 12.000 promatrača. Za oko 9500 mjesta natječe se 47.601 kandidat. Glasanje traje do 19h navečer, nakon čega slijedi prvo objava rezultata izlaznih anketa pojedinih medija, a potom i prvi neslužbeni rezultati Državnog izbornog povjerenstva.

U igri je izbor 20 župana, gradonačelnika Zagreba, 555 gradonačelnika i općinskih načelnika skupa s njihovim zamjenicima. Zamjenici župana iz reda nacionalnih manjina biraju se u 11 županija, zamjenici gradonačelnika u 16 gradova, a zamjenici općinskih načelnika u 35 općina.

Što se tiče regularnosti izbora, Gong je priopćio da je prema neanonimnim dojavama građana izborno jutro do 11.00 sati uglavnom prošlo s manjim brojem nepravilnosti. Prigovori se uglavnom odnose na educiranost i neprofesionalnost pojedinih biračkih odbora, pri čemu je zaprepaščujuće da je riječ mahom o dva najveća urbana središta Hrvatske, o Zagrebu i Splitu, gdje biračima uručuju samo neke glasačke listiće iako moraju biraču ponuditi listiće za sve razine vlasti (najmanje četiri). Pojedini birački odbori i na ovim izborima predstavljaju "slabu kariku" izbora za što su suodgovorna i izborna povjerenstva koja su bila dužna educirati biračke odbore.

Izlaznost:

Lokalni izbori 2017. | Author: Državno izborno povjerenstvo Državno izborno povjerenstvo

Razlika u izlaznosti:

Lokalni izbori 2017. | Author: Državno izborno povjerenstvo Državno izborno povjerenstvo

 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.