Top News
111 prikaza

Nakon korone mladi žele još bolje obrazovanje

1/4
Predstavljamo novo, 7. izdanje najveće obrazovne konferencije u Hrvatsko - Bolje obrazovanje, bolja Hrvatska, 5. travnja u Zagrebu

 U ponedjeljak, 16. ožujka 2020., počelo je nešto dotad nedoživljeno u suvremenom dobu u Hrvatskoj i šire. Takozvani opći lockdown zbog brzošireće epidemije novog virusa, koji je odnosio mnogo ljudskih života, tog dana primijenjen je i na škole. Učenici, učitelji, roditelji, svi su ostali iza zatvorenih vrata svojih domova, a počeo je općenito mučan proces online nastave i obrazovanja na daljinu, kojeg se nismo riješili do danas.

Obrazovni je sustav u ove dvije godine (iako se čini mnogo dulje) doživio svojevrsno granatiranje, a što će to značiti za generacije učenika, tek ćemo računati i mjeriti u budućnosti.

 

Usporedno s tim postavlja se pitanje što je sa studentima. Neki od njih tek su ove jeseni upoznali kolege i profesore, a studiraju već dvije godine. Jedan od najvažnijih elemenata visokog obrazovanja je izgradnja profesionalnoga kruga u kojem će se kretati nakon fakulteta, kao i mentorski rad. A realnost pokazuje drugi apsurd - neki ne poznaju čak ni sve predavače.

Da, paradigma obrazovanja se brzo, naglo i grubo mijenja doslovce pred našim očima.

 | Author:

Jasno upućuje na promjenu ne samo načina rada s učenicima od najranije dobi, ne samo na modernizaciju škola, podjelu računala i WiFi signala, nego na suštinsku, dugoročnu odluku. Imat ćemo budućnost onda kad javno obrazovanje ne bude tek zadnja rupa na svirali političkih elita, kad odustanemo od nabijanja koncepata komercijale kao primarnog edukacijskog sustava, kad napokon osvijestimo kako je obrazovanje u jednakim uvjetima za baš svako dijete uvjet bez kojeg ne možemo dalje.

No da nije sve nimalo crno dokazuju svakodnevni primjeri iz brojnih osnovnih i srednjih škola, s fakulteta i visokih učilišta. Naši učenici, studenti, doktorandi i znanstvenici dobivaju brojne međunarodne nagrade, kreativno rješavaju probleme, sve su više globalno prepoznati. Kvaliteta nastave sve se više poboljšava i važno je te pozitivne trendove jačati i osigurati da se nastave i ubuduće.

 

Svim ovim pitanjima 24sata pozabavit će se na novoj, sedmoj po redu obrazovnoj konferenciji "Bolje obrazovanje, bolja Hrvatska" 5. travnja u Zagrebačkom inovacijskom centru. Kao i svaki put dosad od 2017. godine, kad smo pokrenuli najveću konferenciju o obrazovanju u Hrvatskoj, okupit ćemo stručnjake iz područja obrazovanja, znanosti i odgoja kako bismo s njima potražili odgovore na pitanja koja nas sve zanimaju.

U tri panela, dva predavanja, prezentaciju i videoprezentacije predstavit ćemo najaktualnije i najzanimljivije trendove u hrvatskom obrazovanju te se pozabaviti novim paradigmama učenja i podučavanja, kao i značajnim izmjenama koje su pred visokim učilištima. Konferencija će se održati uživo, ali je možete pratiti i na svim platformama 24sata.

Tržište rada traži inovativnost, kreativnost, multidisciplinarno učenje, cjeloživotno obrazovanje, kritičko i logičko razmišljanje.
Globalni trendovi usmjereni su na nova zanimanja, što je posljedica tehnološkog razvoja, a Hrvatska u svemu ovome ozbiljno zaostaje. Digitalne tehnologije, umjetna inteligencija i automatizacija mijenjaju način na koji ljudi žive i rade. Broj radnih mjesta u Hrvatskoj vjerojatno će ostati isti, no svi će radnici biti pogođeni tom preobrazbom, pa će biti neophodno kroz obrazovanje pripremiti ih kako bi bili konkurentni na tržištu.

 | Author:

Tromost kao jedna od glavnih karakteristika obrazovnog sustava mora se preformulirati u fleksibilnost, jer to naši mladi traže i zaslužuju.

O tome je li obrazovni sustav spreman osposobiti mlade za nove izazove i poslove budućnosti te koje sve promjene i zakonske regulative u obrazovnom sustavu startaju već od jeseni govorit će ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs, stručnjaci iz sfere školstva, a svoju perspektivu dat će i predstavnici iz poslovnog svijeta. Na 7. konferenciji "Bolje obrazovanje, bolja Hrvatska" razgovarat ćemo s nastavnicom Sandrom Vuk, ovogodišnjom dobitnicom nagrade Ponos Hrvatske, Anom Sović Kržić, predavačicom na FER-u i predsjednicom Hrvatskog robotičkog saveza, Marijom Šutalom iz tvrtke STEMI i inicijative Škola budućnosti, predstavnicima Ministarstva znanosti i obrazovanja te CARNET-a. Pridružit će nam se i Maja Martinović, prodekanica diplomskog MBA studija, Jana Žiljak Gršić, dekanica Tehničkog veleučilišta Zagreb, Senka Maćešić, prorektorica za digitalizaciju i razvoj riječkog sveučilišta, Krunoslav Zmaić, dekan Agrobiotehničkog fakulteta u Osijeku te Davor Švaić, dekan Akademije dramskih umjetnosti i voditelj projekta Edu4Games.

 

Pridružite nam se 5. travnja u Zagrebačkom inovacijskom centru Zagrebačkog velesajma od 9 sati i na našim digitalnim platformama. Prijavite se na www.boljeobrazovanje.hr.

Partneri projekta su Europska komisija, Fina, KONČAR i HEP, a projekt podržavaju ZICER i FOI. 

 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.