Top News
234 prikaza

Nastavi li se sadašnja politika vlade Izraela, doći do velikog sukoba

Wolfgang Rattay/REUTERS/PIXSELL
Prva stvar je da se promijeni izraelska vlada. Bude li ona maknuta, veliki su izgledi da netko umjereniji i tolerantniji bude na vlasti, netko tko bi tražio mir

Ehud Olmert (77), predsjednik vlade Izraela od 2006. do 2009., na političkom Globalnom forumu u Bakuu prošli je mjesec oštro kritizirao Benjamina Netanyahua zbog najnovije krize u Izraelu i eskalacije sukoba na okupiranim područjima. Olmert, koji je i sam osuđen zbog korupcije 2016., za Express je pojasnio svoja razmišljanja o aktualnoj situaciji u Izraelu.

Izrazito ste kritični prema aktualnoj izraelskoj vladi. Zašto?

- U Izraelu traju nemiri, konfrontacija većine izraelskog naroda i aktualne vlade zbog promjene pravnih temelja države Izraela koja prijeti demokratskim principima naše zemlje. No djelomično smo nezadovoljni i zbog ponašanja prema Palestincima. Mi smo apsolutno odlučni u borbi protiv terorista. No nećemo tolerirati, prihvatiti niti se pokoriti nijednom izraelskom premijeru koji kaže da Palestince treba izbrisati s lica zemlje. Mi ne želimo progoniti nedužne ljude.

 | Author: Wolfgang Rattay/REUTERS/PIXSELL Wolfgang Rattay/REUTERS/PIXSELL

Kako ocjenjujete situaciju s obzirom na najnoviju eskalaciju nasilja između Židova i Palestinaca?

Jako se bojim da će, nastavi li se sadašnja politika vlade Izraela, te duh terorizma na palestinskoj strani, doći do velikog sukoba, možda i neke vrste intifade (općeg palestinskog ustanka).

Da ste vi na vlasti, rješenje bi bilo isto ono koje ste podržavali? Dvije priznate države Izrael i Palestina?

Prva stvar je da se promijeni izraelska vlada. Bude li ona maknuta, veliki su izgledi da netko umjereniji i tolerantniji bude na vlasti, netko tko bi tražio mir. Tad bi se moglo uvjeriti Palestince da promijene svoj pristup. Imaju oni puno toga što treba promijeniti, ali prvo želim govoriti o izraelskoj vladi jer sam Izraelac. To je jedino rješenje (dvije zasebne države), jedini put.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • BESTpartizan 15:47 02.Svibanj 2023.

    izrael rasulo