Top News
2649 prikaza

Ne može se pogodbom dijeliti 595 milijuna kuna

PIXSELL
KOMENTAR IVANA PANDŽIĆA Vlada je donijela tajnu odluku o popuni strateških robnih zaliha u kojoj piše da će se zbog žurnosti kupiti bez natječaja. Nasreću, to se nije dogodilo

Bio je ožujak i oči cijeloga svijeta bile su usmjerene prema Ukrajini. I Hrvatska vlada donosi odluke kojima šalje pomoć toj zemlji, žrtvi invazije. A onda na sjednici donosi i odluku o popunjavanju ispražnjenih strateških robnih zaliha. Odluka je, naravno, tajna jer je stanje robnih zaliha visoko povjerljivi podatak. Ali u istoj toj odluci kojom se propisuje kupnja žitarica i raznih prehrambenih proizvoda stoji da će se sve zbog žurnosti kupiti ‘pregovaračkim postupkom bez prethodne objave’. U prijevodu, bez javnog natječaja, nabava tona mesa, žitarica, ulja i mlijeka bit će nabavljena od tvrtki koje požele. Ukupna vrijednost nabave za tu popunu je bila gotovo 595 milijuna kuna! Procjenu vrijednosti nabave je napravilo Ministarstvo poljoprivrede na čelu s Marijom Vučković. I ta roba bi bila kupljena bez da itko za to sazna. U zadnji tren nova ravnateljica Robnih zaliha ipak je objasnila da to i nije najmudriji potez, pa se ipak raspisuju natječaji. Ti natječaji su izrodili afere, ali da ih nije bilo, pitanje je bi li se one ikad otkrile. Jer dosad su robne zalihe popunjavane uglavnom pogodbama po uhodanim obrascima s velikim koruptivnim rizikom. Ove godine će Robne zalihe nabaviti ukupno robe za milijardu kuna, a sam pokušaj da se to dodijeli bez natječaja je skandal sam po sebi.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.