Top News
286 prikaza

Nema potvrde o nekažnjavanju, nema ni saborske plaće ni fotelje

Milan Bandić izlazi iz Remetinca
Robert Anić (PIXSELL)
Klasična hrvatska priča – ostati bez posla – širi se i na političare

Građanin je nevin dok se ne dokaže suprotno, a političar je kriv dok se ne dokaže da je nevin. Pravedno ili ne, ova konstatacija posljedica je dugogodišnjeg nezadovoljstva politikom i političarima. Nerijetko se pokazalo - sumnja je bila opravdana. A SDP je tome odlučio stati na kraj. Izborna je godina, a postojala je i realna opasnost da u Saboru na izglasavanju Zakona o izboru zastupnika u Hrvatski sabor neće imati dovoljno ruku.

Morali su nešto smisliti pa su poručili kako će u zakon uvrstiti amandman, kojim će onemogućiti osuđenike za teška kaznena djela, kao i one s pravomoćnom optužnicom da se kandidiraju na parlamentarnim izborima. 

Bila je to potresna vijest za hrvatsku političku scenu. Amandman još nije bio preciziran i svi su se pitali na koga će se odluka odnositi. Dok je bilo nejasno odnosi li se odluka na Andru Vlahušića, uvjete su zadovoljili bivši varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok, ali i SDP-ovac Željko Sabo. Ali zašto bi SDP išao protiv svojih?

"Mislim da je riječ o promjeni strategije. SDP će radikalizirati svoju politiku u smislu moralne higijene", smatra analitičar Žarko Puhovski.

Ipak, pita se zašto bi se ovakvom odlukom usmjerili protiv Branimira Glavaša.

"HDSSB je dosta jasno orijentiran protiv Karamarka što SDP-u odgovara", govori Puhovski, koji misli da ovaj amandman nije prva crta obrane od Milana Bandića. "Nema razloga za strah od Bandića na razini parlamentarnih izbora", smatra Puhovski.

Ipak, ostaje činjenica da je zagrebački gradonačelnik pod istragama, a da istodobno osniva stranku i daje naslutiti da će se za Sabor kandidirati. Pod istragama su još neki aktivni političari, na primjer, Marina Lovrić Merzel, Josipa Rimac, Milan Kolić, istražne radnje, doznajemo, vode se i protiv Miranda Mrsića, Rajka Ostojića, Slavka Linića. Svatko kome optužnica postane pravomoćna na sljedećim parlamentarnim izborima nema što raditi.

Pitaju se je li to ustavno. Naime, sve ih muči persumpcija nevinosti - svatko je nevin dok mu se ne dokaže suprotno. I doista. Jedan vrlo rijedak hrvatski primjer.

Dragan Primorac, prije nekoliko dana oslobođen je svih optužbi u aferi Touareg. Da su kojim slučajem izbori bili dan prije, da je istodobno vrijedio ovaj SDP-ov amandman, a Primorac se htio kandidirati, ne bi mogao, jer je pravomoćno optužen i bila bi to nepravda. Pravni stručnjak Branko Smerdel vrlo je jasan.

"Netko protiv koga je podnesena optužnica za pedofiliju ne može raditi kao teta u vrtiću. Netko optužen za nasilje ne može raditi u policiji. To se mora regulirati zakonima. Da biste dobili posao, vi morate imati potvrdu o nekažnjavanju. A političari ne moraju. Nelogičnost. To jest vrlo osjetljivo, ali pred tim ne treba žmiriti", zaključio je pravni stručnjak.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.