Top News
1646 prikaza

Nered u Parlamentu - moraju iz EU do 31. listopada?

Boris Johnson
1/5
Dylan Martinez/REUTERS/PIXSELL
Sveukupno, 293 zastupnika glasovalo je za prijedlog premijera za prijevremene izbore, daleko manje od potrebne dvije trećine.

Dosad neviđene scene u Donjem domu britanskog Parlamenta. Dio zastupnika prosvjedovao je protiv suspendiranja Parlamenta na pet tjedana. Stvorili su nered, držeći u rukama natpise 'utišani', vičući: "Sram vas bilo".

Dogodilo se to nakon što je kandidat za premijera Boris Johnson ponudio raspisivanje izvanrednih izbora u listopadu i po drugi put je poražen.

Oporbeni zastupnici odbili su ga podržati, inzistirajući na tome da se prvo mora provesti zakon koji blokira Brexit bez dogovora, javlja BBC.

Sveukupno, 293 zastupnika glasovalo je za prijedlog premijera za prijevremene izbore, daleko manje od potrebne dvije trećine.

Johnson je održao sastanak kabineta kako bi obavijestio svoje ministre o Brexitu, ali premijerov glasnogovornik rekao je da je "većina" sastanka bila usmjerena na domaća pitanja.

Premijer će se kasnije u Downing Streetu sastati s Arlene Foster, predsjednicom sjevernoirske Demokratske unionističke partije i njenim zamjenikom, Nigelom Doddsom, kako bi razgovarali o "nizu tema, uključujući Brexit".

Boris Johnson Ujedinio naciju Top News Pobuna britanskog parlamenta: Premijer laže čim zine!

Pošto je predsjedavajući John Bercow - koji je ranije najavio svoju ostavku, trebao voditi zastupnike u povorci do Doma lordova kako bi suspenzija započela, grupa bijesnih oporbenih napadača pokušala mu je blokirati put.

Kasno u noć, zastupnici su također, sjedeći u klupama Donjeg doma, zapjevali tradicionalne velške i škotske pjesme, laburističku himnu 'Red Flag' i himne poput Jeruzalema.

Pomoćnik političkog urednika BBC-a Norman Smith rekao je da "uznemirenost u Parlamentu nije samo tiha, nego da postoji stvarni bijes i nevjerica da se suspendira Parlament u tako ključnom trenutku za naciju."

Boris Johnson | Author: Press Association/PIXSELL Press Association/PIXSELL

Tijekom suspenzije od pet tjedana stranke će održavati godišnje konferencije, ali neće se održavati rasprave, neće se glasovati niti održavati istražne sjednice.

Suspenzija Parlamenta znači da zastupnici neće dobiti još jednu priliku glasati za prijevremene izbore dok se ne vrate, što znači da izbori neće biti mogući prije studenog.

Trenutno zakon Velike Britanije kaže da će napustiti EU 31. listopada bez obzira je li dogovor o povlačenju postignut s Bruxellesom ili ne.

Josep Borrell Josep Borrell Top News Ovo je novi šef EU diplomacije, razgovarali smo s njim

Zato je i Johnson i zatražio suspenziju Parlamenta kako bi dobio na vremenu. Naime novo zakonodavstvo, koje je potpisala kraljica u ponedjeljak, mijenja te datume. Na taj način primorat će premijera da traži odgodu izlaska iz EU do 31. siječnja 2020., osim ako zastupnici do 19. listopada ne odobre izlazak sa ili bez sporazuma s Bruxellesom.

Politička urednica BBC-a Laura Kuenssberg izjavila je da iako je premijer inzistirao da ne želi kršiti novi zakon, ulažu se napori da se ispitaju načini kako da ga se zaobiđe.

Gospodin Johnson rekao je da će vlada iskoristiti vrijeme suspenzije Parlamenta za pritisak na pregovore o sporazumu s EU-om, dok se još uvijek "priprema za odlazak i bez dogovora".

Boris Johnson | Author: UK parliament/ Reuters/ Pixsell UK parliament/ Reuters/ Pixsell
"Bez obzira na to koliko ovaj parlament namjerava vezati moje ruke, trudit ću se postići dogovor koji je u nacionalnom interesu. Ova vlada neće više odgađati Brexit", rekao je Johnson.

Johnson je već rekao zastupniku Corbynu da će podržati izbore ako na snagu stupi zakon koji sprečava vladu da forsira Brexit bez dogovora 31. listopada.

"Prema vlastitoj logici, on sad mora poduprijeti izbore."

No, Laburisti, SNP, liberalni demokrati, Zelena stranka, Nezavisna skupina za promjene i Plaid Cymru složili su se da neće podržati izbore dok se ne provede zakono o izlasku bez dogovora.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.