Top News
3389 prikaza

Nije dokazano da je Sanader primio proviziju od Hypa

Odvjetnički par Sloković Prodanovoić
Igor Soban/PIXSELL
MINI INTERVJU Vrhovni sud je stava da ratnog profiterstva nema, pa i u ponovljenom postupku, pred potpuno izmijenjenim sudskim vijećem, očekujem oslobađajuću presudu

Vrhovni sud ukinuo je presudu Ivi Sanaderu za aferu Hyo i slučaj vratio na ponovno suđenje.

Jeste li očekivali ukidanje presude?

Presuda je ukinuta, što smo mi i tvrdili tijekom trajanja postupka, jer se u postupanju Ive Sanadera ne stječu obilježja kaznenog djela ratnog profiterstva. Za osnovno djelo, odnosno zloporabu položaja, odavno je nastupila zastara, a za ratno profiterstvo može se suditi samo ako to postupanje ima neke dodatne elemente. To, primjerice, znači da korist bude nerazmjerna, da zbog postupanja okrivljenika bude doveden u pitanje gospodarski prosperitet Hrvatske ili da budu ugroženi fundamentalni interesi državne i društvene zajednice. Ratno profiterstvo mora imati dalekosežne posljedice, čega u ovom slučaju nije bilo.

Ivo Sanader i Jadranka Sloković | Author: Goran Stanzl (PIXSELL) Goran Stanzl (PIXSELL)

Kako komentirate suđenje u predmetu Hypo banke?

Tijekom suđenja je pogrešno utvrđeno činjenično stanje, ključni elementi kaznenog djela nisu utvrđeni na pravilan način. Netočno je da bi Hypo banka isplatila Sanaderu proviziju kako bi je uveo na tržište. Nije dokazano da je Sanader bio glavni pregovarač u tom postupku ni da je primio proviziju.

Što očekujete dalje?

U nekoliko sličnih slučajeva je zapravo već Vrhovni sud donio odluke u tom pravcu, i to nakon što je donesena odluka Ustavnog suda kojom je ukinut predmet Ina-MOL i Hypo 2015. godine. Ustavni sud je tu dao vrlo decidirane kriterije kad se određeno postupanje može smatrati ratnim profiterstvom. Vrhovni sud je stava da ratnog profiterstva nema, pa i u ponovljenom postupku, pred potpuno izmijenjenim sudskim vijećem, očekujem oslobađajuću presudu.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • BESTpartizan 18:18 14.Ožujak 2022.

    vic dana