Top News
4757 prikaza

Nije više tajna da je i u Hrvatskoj desnica puna homoseksualaca

DAVID MERCADO/REUTERS/PIXSELL
Brojni HDZ-ovci su početkom devedesetih svoje članstvo u Komunističkoj partiji opravdavali onom izlizanom tezom kako su oni sustav rušili iznutra. Tako je vjerojatno i Szájer ‘neprijatelja’ podrivao iznutra i unutra

Nedavno je u Bruxellesu jedan političar s golim kolegama uhvaćen u derneku te je nakon dolaska policije gotovo filmski pokušao pobjeći spuštajući se niz oluk. Pritom se, naravno, lagano ozlijedio. Policija ga je uhvatila s drogom u torbi. Vijest o prekinutim homoseksualnim orgijama usred Bruxellesa sama po sebi i nije nekakva posebna vijest. Cijela ova priča ne bi bila toliko neobična da spomenuti homoerotski party nije organiziran tijekom aktualnog lockdowna i policijskog sata u Belgiji te da uhvaćeni europarlamentarac ne dolazi iz mađarskog Fidesza, koji se već godinama bori protiv homoseksualaca.

Gologuzi političar je glavom i bradom József Szájer, populist od zanata i jedan od vodećih ljudi Europske pučke stranke (EPP). To što jedan parlamentarni zastupnik u svojem slobodnom vremenu sudjeluje u orgijama je zapravo njegova privatna stvar. On će to trebati prvenstveno objasniti vlastitoj ženi, koja je istovremeno i ustavna sutkinja u Budimpešti, i njihovoj kćeri.

House of Flamingo Drag scena Kultura Oni su muškarci u štiklama i osvajaju Hrvatsku

Najproblematičnije u cijeloj ovoj priči je što je uhvaćen čovjek koji slovi kao glavni ideolog i jedan od utemeljitelja stranke koja već godinama trubi u javnosti kako je brak svetinja, a homoseksualnost zlo. U skrovitosti svoje sobe okorjeli latentni homoseksualac, a u javnosti gorljivi vjernik i tradicionalist koji se žestoko bori protiv prava LGBTQ osoba.

Gologuzi političar je glavom i bradom József Szájer, jedan od osnivača mađarske konzervativne stranke koja već godinama od Mađarske stvara politički bastion šovinizma i rasizma te jedan od najbližih suradnika mađarskog borca za tzv. kršćanske tradicionalne vrijednosti. Diplomirao je pravo u Budimpešti, gdje je godinama i predavao. Krajem devedesetih studirao je i na Oxfordu kao stipendist zaklade Georgea Sorosa, kojega danas Orban i Fidesz optužuju za podrivanje tradicionalnih vrijednosti mađarskog društva. Zašto? Zato što je profitabilno biti desničar danas.

Povorka ponosa u Zagrebu LGBT Top News Zagreb pride je najdugovječniji prosvjed u Hrvatskoj

Iako je Szájerova politička karijera sad de facto gotova, on ima iza sebe impresivnu biografiju. Potpredsjednik Fidesza bio je od 1996. do 2003. Godinu dana kasnije je prvi put izabran za zastupnika u Europskom parlamentu i više nije izlazio iz njega. Godine 2010. imenovan je na mjesto predsjednika povjerenstva koje je pripremalo nacrt novog Ustava iz 2012. Sam je više puta potvrdio kako je upravo njegova zasluga ustavna definicija braka kao isključivo “zajednice muškarca i žene”, što je kasnije pomoglo mađarskoj vladi u dodatnom gušenju slobode homoseksualnih osoba. Riječ je o profesionalnom desničaru i homofobu koji je godinama sudjelovao u aktivnoj kampanji protiv otvorenog društva i liberalizma te prosvjetiteljstva, koji navodno žele uništiti mađarske obiteljske vrijednosti.

Stonewall ustanak počeo je u Stonewall Innu u New Yorku Stonewall Top News Događaj koji je zauvijek promijenio gay zajednicu

Dva dana nakon objave skandala Szájer je dao ostavku na sve političke funkcije. Moram priznati da sam malo razočaran njegovom reakcijom. Očekivao sam da će se u maniri vrsnih populista braniti i opravdavati da se on ciljano infiltrirao u leglo neprijatelja kako bi iznutra upoznao protivnikove slabosti. Brojni HDZ-ovci su početkom devedesetih svoje članstvo u Komunističkoj partiji opravdavali onom izlizanom tezom kako su oni sustav rušili iznutra. Tako je vjerojatno i Szájer “neprijatelja” podrivao iznutra i unutra. Umjesto da kaže da je bio na nekakvom tajnom zadatku, dao je ostavku. Neki bi rekli: prvi moralni čin u cijeloj političkoj karijeri. Szájerova ostavka je ozbiljan udarac Orbanu i cijelom Fideszu, i to u prilično nezgodnom trenutku kad Mađarska, s Poljacima, blokira EU budžet za sljedeći period. 

Orban i Szájer nisu glupi ljudi. Riječ je o profesionalnim desničarima i populistima koji su se distancirali od Sorosa samo zato što je desničarenje u ovom trenutku financijski itekako profitabilno. Oni jako dobro znaju što rade. Fidesz se već godinama zalaže za očuvanje tzv. kršćanskih vrijednosti, odnosno za zaštitu tradicionalne obitelji, dok prava homoseksualnih osoba napadaju i tretiraju kao izmišljotinu liberalnog načina razmišljanja. Riječ je o politici čiju ideološku agendu podržava i naša domaća desnica te se u nju ugleda. Nije više ni neka velika tajna da je desnica i u RH prepuna homoseksualaca koji svoj pravi seksualni identitet prikrivaju netrpeljivošću prema LGBTQ zajednici, umjesto da budu iskreni i prema sebi i prema drugima.

Islamski aktivist za LGBT prava Crtica o šljamu Top News Zbog selefija: Sarajevo zadnja homofobna utvrda Europe

Iako se predstavljaju kao ponosni borci za kršćanski moral i etiku u javnom prostoru, njihovi životi se temelje na laži i manipulacijama. Problem u cijeloj ovoj priči s tragičnim Szájerom, koji zbog vlastite politike ne može biti ono što jest, upravo je u tome što on i njemu slični u Bruxellesu uživaju u slobodama koje po povratku u vlastite države nastoje ugušiti. Licemjeri i plaćenici zaluđenom narodu propovijedaju vodu, a na račun tog istog naroda u skrovitosti političkih bastiona ispijaju skupocjena vina. Što će netko raditi u svojem krevetu, njegova (i njezina) je privatna stvar. Živimo u godini 2020. i, neovisno o tome što populisti i “suverenisti” smatraju, seksualna sloboda je danas u Europi dio građanskih prava koje EU nastoji i pravno zaštititi. 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.